Yle Nyheter på lätt svenska sänds fr.o.m. 2.12.2019.
Det handlar om att skala bort, hitta essensen och slutligen om att göra Svenska Yles utbud tillgängligt för fler. Från och med 2 december sänds Yle Nyheter på lätt svenska på Yle Vega varje vardag.
Se hur webbplatser du använder klarar sig i vårt test.
Nästa år ska de flesta viktiga webbplatser vara tillgängliga för så gott som alla, enligt en ny lag. Vi har testat många av de webbplatser som berörs av förändringen. Resultatet visar allmänt att det finns mycket som måste förbättras. Se hur de sajter du använder klarar sig.
Förstasidan är nu mer visuell och tillgänglig.
Förstasidan på Svenska.yle.fi förnyas. Den nya förstasidan är mer visuell och ger nya möjligheter att jobba med innehållet.
Var bland de första att se den nya sidan.
Snart förnyas förstasidan på Svenska.yle.fi. Nu bjuder vi dig i publiken på en förhandstitt.
De nya symbolerna ökar vetskapen om Yles mångsidiga tjänster
På Yle fäster vi speciell uppmärksamhet vid tillgängligheten av vårt innehåll. De nya tillgänglighetssymbolerna i början av tv-programmen berättar vilka tjänster som finns tillgängliga för programmet.
Våra tjänster för specialgrupper och minoriteter
Public service-rundradioverksamhetens särskilda uppgift är att i programutbudet beakta specialgrupper och minoriteter.
Hemleverans en gång i månaden.
Åbo stad meddelar att man som bäst håller på att utveckla en ny bibliotekstjänst som går under namnet ”Mittbibliotek”. Utöver ett brett utbud tjänster online kommer biblioteken också att föra hem böcker till kunder.
Särskilt unga har varit intresserade av psykvård på distans.
Från årsskiftet ger Åbo universitetscentralsjukhus psykiatrisk vård på distans. Vården sker på samma vis som psykiatrisk vård på en mottagning, förutom att patienten kan sitta hemma.
Gunilla Löfman och Moussa Thiares långa samarbete bär frukt.
Ett otippat flerårigt samarbete mellan Gunilla Löfman från Nagu och Moussa Thiare från Dakar leder till en enorm förbättring av synskadades rättigheter i Senegal.
En ny lag ska förbättra situationen.
Viktiga webbsidor i Finland är oftast inte skapade för att vara tillgängliga. Det här kan få negativa konsekvenser för äldre personer, invandrare, personer med kognitiva svårigheter eller synnedsättning, eller egentligen för vem som helst. Men en ny lag ska förbättra situationen.
Yle vill hjälpa finländarna att hitta till nätet.
Ungefär en miljon finländare står utanför det så kallade digitala språnget. Vi medelålders har plötsligt blivit it-stöd för våra föräldrar. Genom kampanjen Aldrig för sent att surfa vill Yle uppmärksamma den här frågan och få alla med ut på nätet.
Dålig snöröjning påverkar många som har svårt att röra sig.
Flera invånare i Esbo och Helsingfors lider av att staden och husbolaget inte sköter snöröjningen vid deras hem. Anita Andersson är en av dem. Hon har svårt att röra sig och går med kryckor. Andersson säger att snöröjningen vid hennes hus i Alberga i Esbo sköts uselt.
Det nya rådet med tio medlemmar ersätter handikapprådet.
Ett råd för personer med funktionsnedsättning har startat i Pargas. Organet verkar under stadsstyrelsen och ersätter det tidigare handikapprådet.
Expertråd granskade valfrihetslagen, hittade många brister.
Ett råd bestående av juridiska och ekonomiska experter har granskat utkastet till ny valfrihetslag. Vi sammanfattar de främsta ändringsförslagen i rådets rapport.
Teatern hoppas på långsiktigare finansiering.
Just nu är ett förslag för ny teaterlag ute på remissrunda. En av förändringarna med ny lag är att begreppet regionteater försvinner.
Skyltar som kan förstås av alla - en utmaning.
- Man tänker inte så mycket på dem som kanske har lässvårigheter och behöver stöd i att hitta, tycker Lisbeth Hemgård från FDUV om kommunernas skyltning.
Diskrimineringsombudsmannen ger råd för tillgängliga event.
Lagom till sommaren har diskrimineringsombudsmannen kommit med en lista som innehåller elva rekommendationer för hur man gör sitt kulturevenemang mer tillgängligt. Bland annat rekommenderar man gratis inträde för personliga assistenter och anpassade toaletter.
Ökar tillgängligheten så ökar också konsumtionen, säger THL.
Medan regeringspartierna fortsätter att tvista om den nya alkohollagen passar Institutet för hälsa och välfärd på att påminna om alkoholens skadliga effekter. Ökar tillgängligheten så ökar också konsumtionen, enligt THL.
Karl-Mikael Grimm är kritisk mot den centerledda regeringen.
Karl-Mikael Grimm lämnar posten som ordförande för Centerunga i Helsingfors. Orsaken är regeringen Juha Sipiläs (C) agerande i fråga om funktionshindrade och flyktingar.
"Upprörande att salen inte är tillgänglig för alla."
Personer i rullstol kan inte följa med plenum i riksdagens tillfälliga plenisal. Diskriminerings- och jämställdhetsnämnden har tagit emot en anmälan om problemet.