Hoppa till huvudinnehåll

lungcancer

 • Easy Rider-skådespelaren Peter Fonda är död

  17.08.2019 Utrikes

  Han både skådespelade i och skrev Easy Rider.

  Skådespelaren Peter Fonda är död. Han dog i sitt hem i Los Angeles till följd komplikationer av lungcancer. Fonda blev 79 år gammal.

 • Tiotals patienter fick för gammal lungcancermedicin i Finland – dödssjuke Pekka informerades om vad som hänt i ett brev

  06.02.2019 Inrikes

  Någon hade förfalskat datumen på etiketterna.

  Förfalskade datum på medicinförpackningarna har lett till att tiotals finländare fått medicin vars sista förbrukningsdatum gått ut. Händelsen har enligt Fimea förmodligen inte äventyrat patientsäkerheten. Lungcancersjuka Pekka är missnöjd med hur kommunikationen sköttes.

 • Asbest gör comeback i USA – miljöskyddsmyndigheten EPA väljer att tillåta materialet

  07.08.2018 Utrikes

  Nu kan isolatorn komma att användas inom byggbranschen igen.

  I en rapport som EPA har gett ut framgår det att man åter kommer att tillåta materialet. USA har inte haft ett strikt förbud mot mineralen, men den har de facto varit oanvändbar inom byggnadsindustrin.

 • WHO: Finlands luft är renast i hela världen

  03.05.2018 Inrikes

  Estland och Sverige tvåa respektive trea i jämförelsen.

  Finland har världens renaste luft, visar uppgifter från Världshälsoorganisationen WHO. Mest luftföroreningar finns det i storstäder i Afrika och Asien.

 • WHO: 9 av 10 andas in förorenad luft

  02.05.2018 Utrikes

  Uppskattningsvis 7 miljoner dör årligen.

  Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att sju miljoner människor årligen dör till följd av dålig luftkvalitet. Speciellt oroande är att 40 procent av jordens befolkning inte har tillgång till rena energikällor för matlagning och därmed dagligen drar in skadlig rök i lungorna.

 • Ny forskning: Små partiklar i luften är farligare för hälsan än man trott

  02.11.2017 Inrikes

  Forskare vill ha lägre gränsvärden i Finland.

  Den som i åratal får i sig småpartiklar via inandningsluften riskerar att dö av sjukdomar i andningsorganen eller av hjärt- och blodkärlssjukdomar. Ny forskning visar att risken ökar ju längre tid man är utsatt.

 • Riki Sorsa blev känd både med reggae och aftonfalk

  10.05.2016 Arkivet

  Riki Sorsa var en musikalisk mångsysslare.

  Riki Sorsa var en musikalisk mångsysslare. Han sjöng allt från barnvisor till reggae-rock, både på finska och svenska.

 • Riki Sorsa är död

  10.05.2016 Inrikes

  Artisten dog av lungcancer 63 år gammal.

  Artisten Riki Sorsa har dött. Sorsa dog i stillhet i sitt hem, uppger hans hustru. Riki Sorsa led av lungcancer och blev 63 år gammal.

 • Riki Sorsa kämpar mot cancern – "Vården i Finland är förstklassig"

  16.03.2016 Titta och lyssna

  Riki Sorsa vårdas för sin lungcancer.

  År 2006 förändrades livet totalt för musikern Riki Sorsa. Han diagnosticerades med strupcancer, genomgick behandling, slutade röka och blev frisk. Idag kämpar han mot lungcancer. I en video som sprids som en löpeld på sociala medier frågar han: "Slutade jag röka för sent?"

 • Bröstcancer fortfarande dödligare än lungcancer i Finland

  28.01.2015 Inrikes

  Snart dör fler europeiska kvinnor i lungcancer än i bröstcancer, visar en ny studie. Enligt Maarit Leinonen, ansvarig läkare vid Finlands Cancerregister, gäller det här ändå inte för Finland, där bröstcancer fortfarande är betydligt vanligare.

 • Snart dör fler kvinnor i lung- än bröstcancer

  28.01.2015 Utrikes

  Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. I år beräknas för första gången fler kvinnor avlida av lungcancer än av bröstcancer.

 • Mäntymaas sjukskrivning fortsätter

  01.09.2014 Österbotten

  Riksdagsledamoten Markku Mäntymaas (Saml.) sjukskrivning fortsätter till årets slut. Han ska få behandling för sin lungcancer som upptäcktes i september förra året.

 • Svindlande skadestånd till rökares änka

  20.07.2014 Utrikes

  I USA har en jury i Florida ålagt tobaksbolaget RJ Raynolds att betala ett skadestånd på 23,6 miljarder dollar till en storrökares änka.

 • Radon mäts rutinmässigt i Borgå

  21.10.2013 Östnyland

  Borgå hör till de drygt 60 kommuner i Finland där radonhalten måste mätas på alla arbetsplatser. Borgå stad har koll på sina byggnader, intygar projektchef Tony Lökfors.

 • Lamt intresse för radontester orsakar hälsofara

  15.10.2013 Inrikes

  Höga radonhalter kan mångdubbla risken för att få lungcancer. Ändå testar många finländare inte sina hem. Myndigheterna borde informera mer aktivt, tycker många. Samtidigt anser myndigheterna att det är upp till finländarna själva att ta ansvar för situationen.

 • Ny teknik avlägsnar radon

  11.04.2013 Inrikes

  Radongasen i brunnar är numera både lätt att mäta och avlägsna. Forskare uppskattar att den nya tekniken redan minskat på antalet cancersjukdomar.

 • Lätt att mäta radonhalter

  24.01.2013 Östnyland

  Hälsoskyddet i Borgå har rett ut hur effektiva radonsaneringar i gamla hus är. Av de 150 hushåll i Östnyland som svarade på förfrågan hade ändå bara en femtedel mätt hur effektiva reparationerna var.

 • ESS: Mindre radongas i nya bostäder

  20.12.2012 Inrikes

  Det finns betydligt mindre cancerframkallande radongas i nya bostäder än förr, skriver Etelä-Suomen Sanomat. Fortfarande överskrids gränsvärdena ändå i en tredjedel av bostäderna i Finland.

 • Birgitta bryter upp

  27.11.2012 Titta och lyssna

  Birgitta Mariani-Cerati är 86 och har lungcancer."Jag är en matriark", säger hon. Hon vill bli omskött av barn och barnbarn, inte av hemsjukvårdarna. När Birgitta skilde sig 1954 tvingades hon lämna fyra barn i andras vård tills hon hade ordnat bostad och arbete. Sin ex-man har hon aldrig förlåtit. Lyssna på Annvi Gardbergs dokumentär.

 • WHO: Dieselavgaser orsakar cancer

  12.06.2012 Utrikes

  Dieselavgaser orsakar cancer, uppger världshälsoorganisationen WHO. Enligt WHO:s institut för cancerforskning finns det ett klart samband mellan lungcancer och avgaser från dieselmotorer. Avgaserna kan också ha ett samband med cancer i urinblåsan.