Hoppa till huvudinnehåll

civilbefolkning

 • Rebeller avfyrade raketer mot Damaskus och syriska regeringsstyrkor attackerade rebellfästen - många tiotals döda

  20.03.2018 Utrikes

  Minst 35 människor dödades i attackerna

  Rebeller har avfyrat raketer mot en förort till Syriens huvudstad Damaskus. Minst 35 människor dödades i attackerna som riktades mot ett torg. Samtidigt attackerade ryskt och syriskt flyg rebellkontrollerade områden i närheten, och där har också tiotals människor dödats.

 • Ryska stridsplan angrep flyende civila i östra Syrien

  05.10.2017 Utrikes

  60 döda vid Eufrat söder om provinshuvudstaden Deir ez-Zor.

  Den syriska oppositionen anklagar Ryssland för att ha dödat minst 60 flyende civila vid floden Eufrat i provinsen Deir ez-Zor i östra Syrien.

 • Amnestyrapport: Både IS och dess motståndare har orsakat omänskligt lidande för civila i Mosul

  11.07.2017 Utrikes

  Båda parterna har brutit mot krigets lagar.

  En färsk Amnestyrapport belyser krigets fasor för irakiska civila i Mosul. Ögonvittnen berättar hur IS tillfångatog civila i västra Mosul och använde dem som mänskliga sköldar. Också den irakiska armén och de USA-ledda internationella trupperna beskylls för att ha dödat tusentals civila genom överdimensionerad användning av explosiva vapen.

 • USA: Våra attacker har dödat 484 civila på tre år

  03.06.2017 Utrikes

  Ifrågasatt siffra, men Ryssland kan ha dödat ännu fler.

  Den USA-ledda koalitionens attacker riktade mot IS i Irak och Syrien har dödat 484 civila under de senaste tre åren sedan operationen inleddes. Det rapporterar amerikansk militär. Icke-statliga organisationer räknar med mångdubbelt fler dödsoffer, men Ryssland kan ha dödat ännu fler civila.

 • Vattenledning förstördes i strider - 650 000 invånare i Mosul utan vatten

  29.11.2016 Utrikes

  Området står inför en humamitär katastrof.

  Vattentillförseln för ungefär 650 000 människor i den irakiska staden Mosul har brutits efter att en vattenledning träffats under häftiga strider mellan den irakiska armén och terrorgruppen Islamiska staten. Staden hotas av en humanitär katastrof.

 • Finland fördömer attacker mot civila i Syrien

  04.10.2016 Inrikes

  Presidenten och utrikesutskottet tog ställning till saken.

  Den utrikespolitiska ledningen har tagit ställning till krisen i Syrien, inklusive Rysslands agerande. Finland fördömer skarpt krigshandlingarna och hur de avsiktligt riktas mot civila och civila mål såsom sjukhus.

 • HS: Skypochef vill inte ha medborgargarden

  13.02.2016 Inrikes

  "Myndigheterna upprätthåller säkerheten i Finland."

  Skyddspolisens chef Antti Pelttari säger i en intervju för Helsingin Sanomat att det är myndigheternas uppgift att upprätthålla säkerheten i Finland. Patruller med frivilliga på gatorna förbättrar inte nödvändigtvis säkerheten utan kan tvärtom försämra den.

 • Ukrainas andra krigssommar – Minskavtalet värdelöst

  09.06.2015 Utrikes

  Civilbefolkningens lidande fortsätter i östra Ukraina.

  I östra Ukraina blir allt flera åter tvungna att söka skydd för bomber. Striderna har trappats upp igen och civila har gång på gång utsatts för beskjutning under den senaste veckan. Just nu verkar kriget föras på ett sätt där flera civila än soldater dödas.

 • FN: Libyska styrkor skyldiga till krigsbrott

  16.05.2015 Utrikes

  Väpnade trupper har bland annat torterat civila.

  FN anser att libyska beväpnade trupper har gjort sig skyldiga till krigsbrott mot civila. Väpnade trupper har bland annat kidnappat och torterat civila på olika håll i Libyen.

 • Finland fördömer attacken mot Mariupol

  25.01.2015 Inrikes

  Finlands ledning fördömer kraftigt rakettacken mot civila i staden Mariupol i östra Ukraina på lördagen. Presidenten och statsrådet säger att Ryssland måste använda sitt inflytande på separatisterna för att försöka lugna ner läget.

 • ICRC: Skydda de civila i Syrien och Irak

  26.09.2014 Utrikes

  Internationella Röda Korset vädjar till alla parter i konflikten i Syrien och Irak om att undvika civila offer. ICRC kräver också att hjälpförsändelser tillåts nå de behövande.

 • Terrorismexpert: Angreppen på IS kan slå tillbaka mot Obama

  23.09.2014 Utrikes

  Det verkar vara oklart för Obamaadministrationen vad målet är med bombningarna av Islamiska statens (IS) ställningar i Syrien. Det säger Per Jönsson, expert vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm. I förlängningen kan Obama till och med vara tvungen att samarbeta med Assadregimen för att krossa IS.

 • Allt fler barn dödas i Afghanistan

  09.07.2014 Utrikes

  FN meddelar att nästan en fjärdedel fler civila har dödats i Afghanistan under det senaste halvåret jämfört med samma tid i fjol. Allt fler av de döda är dessutom barn.

 • Sovjetiska Afghanistanveteraner bortglömda

  16.02.2014 Utrikes

  Sovjetunionens nio år långa krig i Afghanistan tog slut för 25 år sedan. Årsdagen har markerats på olika håll inom det gamla Sovjet. Veteraner som Yle Nyheter träffat i Ukraina vill helst inte tala om sina upplevelser. Det var inget hedersamt krig, säger en av dem.

 • USA: Sydsudans president redo förhandla

  23.12.2013 Utrikes

  Presidenten i Sydsudan Salva Kiir är redo att starta fredsförhandlingar med rebelledaren Riek Machar, säger USA:s specialsändebug Booth Donald efter ett möte med presidenten i Sydsudans huvudstad Juba. Situationen i Sydsudan har snabbt förvärrats och liknar nu ett inbördeskrig.

 • FN-rapport: 450 civila döda i drönarattacker

  19.10.2013 Utrikes

  Åtminstone 450 civilpersoner har dödats i attacker med förarlösa flygplan eller drönare under de senaste tio åren, visar en ny FN-rapport.

 • Syriska rebeller drog sig ur Haffah

  13.06.2012 Utrikes

  Rebellerna i Fria syriska armén har dragit sig tillbaka från staden Haffah efter flera dagars intensiva bombardemang. Rebellerna uppger att de vill undvika att civilbefolkningen råkar ut för en massaker.

 • Stridsflygplan, bomber och propaganda under fortsättningskriget

  14.06.2011 Arkivet

  Hur lät egentligen kriget?

  Hur lät egentligen kriget? För frontmännen och den civila befolkningen? Vi får i dessa klipp höra propaganda, om utbildningen av stridsflygare men också de bomber och alarm som var vardag för Finlands folk under fortsättningskriget.

 • 900 dagar av svält i Leningrad

  24.05.2011 Arkivet

  1941-1944 dog nästan en miljon leningradbor av svält.

  Belägringen av Leningrad räckte närmare 900 dagar (från september 1941 till januari 1944). Under den tiden dog nästan en miljon leningradbor av svält. Det fanns ingen mat, man åt sina keldjur och i värsta fall människor. Författaren Eino Hanski berättar med saklig röst om fruktansvärda grymheter.

 • Helsingfors under vinterkriget

  02.03.2011 Arkivet

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

Sidor