Hoppa till huvudinnehåll

bryggerier

 • Kim Blomfelt gör sitt eget öl hemma i Gammelby - här bryggs allt utom lager

  03.03.2018 Östnyland

  Hembryggt öl smakar ofta bättre än de stora bryggeriernas.

  Kim Blomfelt brygger sitt eget öl hemma i Gammelby i Lovisa. För en månad sedan vann han en kategori med ölen Cowbell i en hemölstävling i Helsingfors.

 • Tysken dricker 105 liter öl per år och nu ska en del av det bli finländsk hantverksöl: "Här finns två sorter – mörkt och ljust"

  07.02.2018 Inrikes

  Vill få igång försäljning i Berlin.

  Går det att sälja finskt öl i ett stort ölland som Tyskland? Det vill en rad finländska småbryggerier nu ta reda på. Vi följde med då de presenterade sig och sina produkter vid mässan Grüne Woche i Berlin.

 • "En seger för mer smakrik öl"

  02.01.2018 Österbotten

  Kan starkare öl i butiken förändra dryckeskulturen?

  Den nya alkohollagen tillåter starköl i affärerna. På de mindre bryggerierna är man glada över att inte längre behöva späda ut ölet. - Mellanöl är inte riktigt öl, säger man på Bock's i Vasa.

 • Om två veckor kan vi ha starköl i matbutiken - följ omröstningen direkt

  15.12.2017 Inrikes

  Riksdagen röstar om en höjning från 4,7 till 5,5 procent.

  I dag röstar riksdagen om den nya alkohollagen. Tidtabellen har förskjutits, men omröstningen väntas komma igång inom kort.

 • Ölbryggaren Niskanen: S:t Karins försöker göra saker lätta för företagare

  20.03.2017 Åboland

  Valde att inte starta sitt bryggeri i Åbo med all byråkrati.

  Patrik Niskanen och Eikka Laakso skulle gärna ha startat sitt mikrobryggeri i Åbo, där de bor, men allt var så komplicerat och tog sådan tid att de valde S:t Karins i stället.

 • Ölturismen bubblar på Kimitoön

  30.10.2016 Åboland

  Ny alkhollag kan bana väg för ölturism.

  Den nya alkohollag som som är på kommande kan ge små bryggerier lov att sälja ut öl direkt från bryggerierna. Kimitoöns ölbryggare applåderar förslaget och räknar med att det nu kan bli fart på ölturismen.

 • Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

  25.09.2016 Utrikes

  Stor humlebrist efter fjolårets katastrofskörd.

  Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.

 • Nya alkohollagen gör livet lättare för små bryggerier

  02.08.2016 Västnyland

  Distributionen och logistiken blir enklare och billigare.

  Den nya alkohollagen kommer att ha en stor betydelse för små bryggerier. Det säger Daniel Kawecki som är vd för Svartå Bryggeri. Både distributionen och produktionen blir lättare och effektivare. Men för tillfället verkar den nya lagen dröja.

 • Ekta bryggeri satsar på äpplen i stället för malt

  01.08.2016 Västnyland

  Snart produceras också lokal cider i Västnyland.

  Snart blir det möjligt att också köpa lokalt tillverkad cider i Västnyland. Ekta bryggeri i Ekenäs tar vara på intresset för små bryggerier och startar med två olika cidersorter.

 • Ryssen ratar finländsk mjölk men gillar österbottnisk gin

  23.07.2016 Österbotten

  Alkoholen leder exporten av livsmedel.

  Livsmedelsexporten har hittat nya marknader efter den fatala nedgången efter Rysslandskrisen. Nu börjar man se en klar ökning av exporten till andra länder. Alkoholen säljer bäst av alla de livsmedel som går på export.

 • En bra plats är en delad plats

  12.06.2016 Kultur och nöje

  En äkta plats talar till besökaren - som Bocks bryggeri.

  En äkta plats är alltid en gemensam plats, den ska tala till besökaren och vara bejakande och social - och det är något som Bocks bryggeri i Vasa lyckats med.

 • Reinheitsgebot: Tyskt öl firas

  22.04.2016 Utrikes

  500 år av renhetspåbud.

  En av världens äldsta föreskrifter för livsmedel fyller i dessa dagar 500 år. Så länge har det i Tyskland funnits ett överregionalt regelverk för hur öl ska bryggas. Det så kallade renhetspåbudet, som egentligen handlade om pengar, skulle så småningom komma att handla om ölkvalitet.

 • Hartwalls läskburk innehöll öl

  17.02.2016 Inrikes

  Barnet undrade över den konstiga smaken.

  Bryggerijätten Hartwall drar bort från handeln ett parti läskburkar efter att några burkar i stället för läsk visade sig innehålla mellanöl. Misstaget uppdagades efter att ett barn i Lahtis undrade över läskedryckens underliga smak.

 • Nu bryggs det öl i Nykarleby

  14.01.2016 Österbotten

  Efter lång planeringsprocess är bryggningen i gång.

  Efter tre, fyra år av planering finns nu de första litrarna av Jacobstads öl på tank. I mitten av februari är ölet klart att smaka.

 • Skumvin från Vasa

  28.12.2015 Österbotten

  Bocks bryggeri prövar sig fram.

  Nu finns ett skumvin på äppel, tillverkat i Vasa. - Vi vill experimentera, säger Jura Mikkonen på bryggeriet som tillverkar vinet.

 • Liselott Lindström: Storebror ser dig – också när ekonomin växer

  27.10.2015 Utrikes

  Man kritiserar inte regeringen i Etiopien, punkt slut.

  Etiopien må ha Afrikas snabbaste ekonomiska tillväxt, men storebror sticker fram sina fula ögon i stort och smått. Kontrollen märks inte alltid utåt, men då och då gör den sig påmind.

 • Kaj Arnö: Den ultimata guiden till Oktoberfest i München

  27.10.2015 Kultur och nöje

  Blanda Borgbacken, midsommar, valborg. Du får: Oktoberfest!

  Blanda Borgbacken, Fölisön och Valborg. Lägg till sex miljoner liter öl. Krydda med åländsk midsommar och finsk lillajul. Sprid ut jämnt över sexton dagar. Resultatet? Oktoberfest, mer älskat under namnet Wiesn.

 • Nu tillverkas också cider i Bocks bryggeri

  23.10.2015 Österbotten

  Planen är att nästa år använda österbottniska äpplen.

  Ölet har fått sällskap på Bocks bryggeri i Vasa. I en av ståltankarna står som bäst 2000 liter äppelcider och jäser till sig. Nästa år hoppas vi kunna använda oss av österbottniska äpplen, säger vd Jura Mikkonen.

 • Skummande öl tillverkas av allt fler

  21.09.2015 Åboland

  Små bryggeriernas tid är nu.

  Trots ekonomiskt kärva tider och uppgifter om nedskärningar och inbesparingar, lever små bryggerier gott. De har fått starkt fotfäste också på finlandssvenska orter och sysselsätter allt fler. Ändå är det svårt att hitta lokalt producerat öl i till exempel närbutiker och kvarterskrogar.

 • Från idé till succé

  21.08.2015 Åboland

  Det började med en idé i bastun, nu har de ett eget ölmärke.

  Det värsta som kan hända är att vi har en massa öl och måste ordna fester, tänkte kompisgänget som bestämde sig för att satsa på ett eget ölmärke. De första tiotusen flaskorna såldes i ett huj.

Sidor