Hoppa till huvudinnehåll

bryggerier

 • Ölbryggaren Niskanen: S:t Karins försöker göra saker lätta för företagare

  20.03.2017 Åboland
  Patrik Niskanen och Eikka Laakso skulle gärna ha startat sitt mikrobryggeri i Åbo, där de bor, men allt var så komplicerat och tog sådan tid att de valde S:t Karins i stället.
 • Ölturismen bubblar på Kimitoön

  30.10.2016 Åboland
  Den nya alkohollag som som är på kommande kan ge små bryggerier lov att sälja ut öl direkt från bryggerierna. Kimitoöns ölbryggare applåderar förslaget och räknar med att det nu kan bli fart på ölturismen.
 • Ölbryggande: Odlare lovar att det finns tillräckligt med humle

  25.09.2016 Utrikes
  Vänner av humlestarka ölsorter kan pusta ut. För de flesta ölsorter kommer det nämligen att finnas tillräckligt med humle också under den närmaste tiden. Efter fjolårets katastrofala humleskördar var frågan i år om råvaran överhuvudtaget kommer att räcka till för alla bryggare.
 • Nya alkohollagen gör livet lättare för små bryggerier

  02.08.2016 Västnyland
  Den nya alkohollagen kommer att ha en stor betydelse för små bryggerier. Det säger Daniel Kawecki som är vd för Svartå Bryggeri. Både distributionen och produktionen blir lättare och effektivare. Men för tillfället verkar den nya lagen dröja.
 • Ekta bryggeri satsar på äpplen i stället för malt

  01.08.2016 Västnyland
  Snart blir det möjligt att också köpa lokalt tillverkad cider i Västnyland. Ekta bryggeri i Ekenäs tar vara på intresset för små bryggerier och startar med två olika cidersorter.
 • Ryssen ratar finländsk mjölk men gillar österbottnisk gin

  23.07.2016 Österbotten
  Livsmedelsexporten har hittat nya marknader efter den fatala nedgången efter Rysslandskrisen. Nu börjar man se en klar ökning av exporten till andra länder. Alkoholen säljer bäst av alla de livsmedel som går på export.
 • En bra plats är en delad plats

  12.06.2016 Kultur och nöje
  En äkta plats är alltid en gemensam plats, den ska tala till besökaren och vara bejakande och social - och det är något som Bocks bryggeri i Vasa lyckats med.
 • Reinheitsgebot: Tyskt öl firas

  22.04.2016 Utrikes
  En av världens äldsta föreskrifter för livsmedel fyller i dessa dagar 500 år. Så länge har det i Tyskland funnits ett överregionalt regelverk för hur öl ska bryggas. Det så kallade renhetspåbudet, som egentligen handlade om pengar, skulle så småningom komma att handla om ölkvalitet.
 • Hartwalls läskburk innehöll öl

  17.02.2016 Inrikes
  Bryggerijätten Hartwall drar bort från handeln ett parti läskburkar efter att några burkar i stället för läsk visade sig innehålla mellanöl. Misstaget uppdagades efter att ett barn i Lahtis undrade över läskedryckens underliga smak.
 • Nu bryggs det öl i Nykarleby

  14.01.2016 Österbotten
  Efter tre, fyra år av planering finns nu de första litrarna av Jacobstads öl på tank. I mitten av februari är ölet klart att smaka.
 • Skumvin från Vasa

  28.12.2015 Österbotten
  Nu finns ett skumvin på äppel, tillverkat i Vasa. - Vi vill experimentera, säger Jura Mikkonen på bryggeriet som tillverkar vinet.
 • Liselott Lindström: Storebror ser dig – också när ekonomin växer

  27.10.2015 Utrikes
  Etiopien må ha Afrikas snabbaste ekonomiska tillväxt, men storebror sticker fram sina fula ögon i stort och smått. Kontrollen märks inte alltid utåt, men då och då gör den sig påmind.
 • Kaj Arnö: Den ultimata guiden till Oktoberfest i München

  27.10.2015 Kultur och nöje
  Blanda Borgbacken, Fölisön och Valborg. Lägg till sex miljoner liter öl. Krydda med åländsk midsommar och finsk lillajul. Sprid ut jämnt över sexton dagar. Resultatet? Oktoberfest, mer älskat under namnet Wiesn.
 • Nu tillverkas också cider i Bocks bryggeri

  23.10.2015 Österbotten
  Ölet har fått sällskap på Bocks bryggeri i Vasa. I en av ståltankarna står som bäst 2000 liter äppelcider och jäser till sig. Nästa år hoppas vi kunna använda oss av österbottniska äpplen, säger vd Jura Mikkonen.
 • Skummande öl tillverkas av allt fler

  21.09.2015 Åboland
  Trots ekonomiskt kärva tider och uppgifter om nedskärningar och inbesparingar, lever små bryggerier gott. De har fått starkt fotfäste också på finlandssvenska orter och sysselsätter allt fler. Ändå är det svårt att hitta lokalt producerat öl i till exempel närbutiker och kvarterskrogar.
 • Från idé till succé

  21.08.2015 Åboland
  Det värsta som kan hända är att vi har en massa öl och måste ordna fester, tänkte kompisgänget som bestämde sig för att satsa på ett eget ölmärke. De första tiotusen flaskorna såldes i ett huj.
 • De små ölbryggerierna vinner marknadsandelar i USA

  02.08.2015 Utrikes
  Ölkonsumtionen i USA är i omvandling. De så kallade hantverksbryggeriernas försäljning ökar lavinartat samtidigt som de amerikanska öljättarna tappar allt mer terräng.
 • Nu finns österbottniskt vatten på flaska

  10.06.2015 Österbotten
  Österbottniskt vatten på flaska blir verklighet inom kort då Bocks bryggeri i Vasa börjar sälja sitt eget mineralvatten. Vattnet pumpas upp ur en stor grundvattentäkt i Kurikka.
 • Malmgård fick pris inom matturismen

  05.06.2015 Östnyland
  Malmgård i Pernå har fått pris för ett utmärkt koncept inom matturismen i tävlingen Hungry for Finland. Priset delades ut av näringsminister Olli Rehn i Helsingfors.
 • Svartå får eget öl

  30.05.2015 Västnyland
  Kemisten och webbutvecklaren bestämde sig för att pröva på något nytt i livet - det blev ett mikroölbryggeri som öppnar kranarna inom kort. Bruksorten Svartå ska i och med det här få en egen ölsort.

Sidor