Hoppa till huvudinnehåll

silor

 • Liten brand drabbade industriområdet i Jakobstad

  13.03.2019 Österbotten

  Brann i 30-40 meter hög silo.

  På onsdagsmorgonen uppstod en brand på industriområdet i Jakobstad. Flera av räddningsverkets enheter ryckte ut till branden, som startade i en mellan 30 och 40 meter hög silo.

 • Fortsatt bråk kring silorna i Vasa – staden fortsätter planeringen trots besvär

  06.02.2019 Österbotten

  Besvär har lämnats in till Högsta förvaltningsdomstolen.

  Vasa förvaltningsdomstols beslut i december att förkasta besvären över detaljplanen som berör silorna i Vasa blev inte sista anhalt på vägen. Ett besvär har lämnats in till Högsta förvaltningsdomstolen, uppger staden.

 • Räddningsverket släckte brinnande silo i Lappträsk

  07.09.2017 Östnyland

  Räddningsverket kallades till Peltomaavägen i Lappträsk.

  Räddningsverket kallades till Peltomaavägen i norra Lappträsk, eftersom en silo hade börjat brinna. Eldsvådan släcktes snabbt.

 • Tekniska nämnden i Vasa enhälligt: Silorna bör rivas

  17.05.2017 Österbotten

  "Vi vill utveckla området."

  Tekniska nämnden i Vasa föreslår i ett utlåtande till stadsstyrelsen att silorna i Vasa rivs och att något annat byggs dit i stället. Det beslutet fattade man på mötet på onsdag.

 • NTM-centralen: Silorna i Vasa kan rivas

  04.05.2017 Österbotten

  Anser dock att silorna har historiskt värde.

  Närings-, trafik- och miljöcentralen i Södra Österbotten anser att silorna intill Academill i Vasa kan rivas. Silorna har enligt centralen historiska värden, men inte arkitektoniska eller landskapsmässiga.

 • Inhägnad ska garantera säkerheten kring silorna i Vasa

  24.03.2017 Österbotten

  Silorna inhägnas på rekommendation av en utredning.

  Nästa vecka kommer silorna intill Academill att inhägnas. Den konditionsutredning som nyligen gjordes rekommenderar att förbipasserande inte ska komma i närheten av silornas väggar.

 • Silorna i Vasa rivs tidigast om två år

  22.03.2017 Österbotten

  Frågan om silorna kan bli rättssak.

  Går beslutsfattandet smidigt kan silorna intill Academill i Vasa rivas om två år. Men planläggningsdirektör Päivi Korkealaakso på Vasa stad säger att det är mycket som kan dra ut på tiden. Speciellt om någon lämnar in besvär till Vasa förvaltningsdomstol.

 • Silorna tas bort ur Vasas detaljplan

  21.03.2017 Österbotten

  Silorna på Strandgatan kan snart vara ett minne blott.

  Skyddsstatusen för silorna intill Academill på Strandgatan i Vasa ska tas bort ur detaljplanen. Det innebär att silorna får rivas. Det förslaget ger Vasa stadsstyrelses planeringssektion till stadsstyrelsen.

 • Silorna i Vasa kan ge vika för 13-våningshus

  16.03.2017 Österbotten

  Stadens planeringssektion behandlar frågan nästa vecka.

  Silorna intill stranden i Vasa ska rivas och ersättas med ett bostadshus. Det nya huset kan maximalt vara 13 våningar högt. Det här förslaget ska stadsstyrelsens planeringssektion ta ställning till på tisdag nästa vecka.

 • Vasabor vill riva silorna

  12.03.2017 Österbotten

  Klar majoritet i vår enkät vill att silorna rivs.

  I Yle Österbottens enkät har Vasabor fått tycka till om vad man borde göra med silorna på Strandgatan. En klar majoritet vill riva silorna, men åsikterna går isär om vad man borde bygga på tomten i stället.

 • Fortfarande frågetecken kring silorna i Vasa - vad tycker du man ska göra?

  07.03.2017 Österbotten

  Riva eller bevara? Tyck till!

  Ända sedan silorna intill Åbo Akademi i Vasa tömdes i början av 1990-talet har diskussionerna gått heta vad man borde göra med dem. Nu har du chansen att säga din åsikt här i Yle Österbottens öppna enkät.

 • Silorna vid Strandkvarnen i Vasa går att renovera

  10.01.2017 Österbotten

  Renovering kostar två gånger mera än att bygga nytt.

  Silorna går att renovera, men det kostar ungefär två gånger mera än att riva och bygga ett nytt våningshus. Det visar en konditionsgranskning av konsulten Ramboll.

 • Snart vet vi hur silorna i Vasa mår

  04.11.2016 Österbotten

  Konditionsgranskning genomförs som bäst.

  I vilket skick är betongen? Hur mycket har armeringen innanför rostat? Hur mycket mer mögel finns det nu jämfört med tidigare? Snart är konditionsgranskningen av silorna intill Åbo Akademi i Vasa klar.

 • Rivningen av silorna kostar 1,5 miljoner

  23.05.2016 Österbotten

  15 000 ton med betongavfall.

  Det kommer att kosta staden 1,5 miljoner euro att riva silorna på Strandgatan i Vasa. En dyr men nödvändig affär, säger Mikael Sparf som har gjort kostnadskalkylen.

 • Silorna i Vasa åker på utlåtanderunda

  17.05.2016 Österbotten

  Dödfödd idé att bevara silorna säger sektionsmedlem.

  Silorna i Vasa återkommer till politikerna i Vasa följande gång när utlåtanderundan är undanstökad och det torde ske på hösten. Stadsstyrelsens planeringsektion godkände på tisdagkväll att de olika utkasten läggs fram till påseende.

 • Byggnadsarkitekt: Riv silorna och förläng Museigatan

  16.05.2016 Österbotten

  Tre alternativ finns för silorna intill ÅA i Vasa.

  Silorna invid Åbo Akademis campus i Vasa borde rivas så att Museigatan öppnas upp mot havet och ett nytt höghus borde byggas på tomten intill. Det säger byggnadsarkitekten och lokalpolitikern Johan Ångerman i Vasa.

 • Fodersilo brann i Ingå

  02.11.2015 Västnyland

  Räddningsverket fick branden snabbt under kontroll.

  Det brann i en fodersilo på Torpmalmsvägen i Ingå i morse. Varken djur eller människor skadades i branden.

 • Silorna delar fortfarande åsikterna

  18.02.2015 Österbotten

  Alla klappar inte i händerna när det talas om att riva silorna på Strandgatan i Vasa. På arkitektbyrå Hytönen, endast ett stenkast från silorna, ser man dem torna upp sig mot skyn. En konstant påminnelse om vad som kunde ha varit.

 • Silorna i Vasa får rivas

  17.02.2015 Österbotten

  Silorna i Vasa som stått tomma i 20 år får rivas. Stadsstyrelsens planeringsektion i Vasa godkände på tisdagkväll att en planeändring kan göras som möjliggör en rivning av silorna.

 • Ännu oklart vad som händer med silorna i Vasa

  26.09.2012 Österbotten

  Stadsstyrelsen i Vasa behandlade två invånarinitiativ gällande de omstridda silorna vid gamla ångkvarnen, nuvarande Academill. I det ena initiativet föreslogs att silorna görs om till bostäder och det andar föreslog att silorna görs till en sevärdhet med utkikstorn och fyr.

Sidor