Hoppa till huvudinnehåll

vapenbegränsningar

 • Kommentar: Masskjutningar - varför klarar inte USA av att sätta stopp för epidemin?

  06.08.2019 Utrikes

  Vapenvåldet lämnar inte USA ifred.

  Den åtgärd som på lång sikt troligen skulle förhindra eller minska på antalet masskjutningar är närmast en politisk omöjlighet i dagens USA, skriver Ville Hupa.

 • Trump: Vi kan få fantastiska resultat om ni enas om vapenlagen

  01.03.2018 Utrikes

  Motvilliga republikaner mötte presidenten om skärpningar.

  Den amerikanska presidenten har mött lagstiftarna från både demokrater och republikaner för att få skärpningar i vapenlagarna. Han lovar godkänna lagförslag som innehåller skärpt förhandskontroll av vapenköpare och eventuellt höjd åldersgräns.

 • Rasande mamma till ett av dödsoffren vänder sig till Trump – skolskjutningen i Florida väcker ny debatt om vapenlagarna

  16.02.2018 Utrikes

  – Gör något. Något måste ske. Våra barn behöver säkerhet!

  – President Trump, du kan göra så att vapnen inte hamnar i de här barnens händer, skriker en förtvivlad mamma till en 14-årig flicka som dödades i skolskjutningen i Florida. Hennes utbrott i CNN har väckt stor uppmärksamhet.

 • Psykiater: Begränsa tillgången på vapen så minskar vapenvåldet

  16.12.2016 Åboland

  Psykiater Kristian Wahlbeck vill ha skärpta lagar.

  Tragiska händelser som dramat i Houtskär och trippelmordet i Imatra är svåra att förebygga, men ett effektivt sätt att minska vapenvåldet är att begränsa tillgången på vapen, säger psykiater Kristian Wahlbeck.

 • Psykiater: Skärpta lagar minskar vapenvåld

  05.12.2016 X3M

  Tillgången till vapen har stor inverkan på våldsbrott.

  Händelser som trippelmordet i Imatra är svåra att förebygga. När det kommer till kritan är tillgången till vapen en av de avgörande faktorerna, säger psykiater Kristian Wahlbeck.

 • EU skärper regler för skjutvapen

  10.06.2016 Utrikes

  Finland och Sverige drev igenom undantag.

  EU-länderna väntas idag enas om skärpta vapenregler vid inrikesministermötet i Luxemburg. Vapenreglerna har oroat finländska jägare och sportskyttar, men Finland och Sverige har lyckats driva igenom flera undantag.

 • Obama utmanade vapenlobbyn i direktsändning

  08.01.2016 Utrikes

  Majoriteten av amerikanerna vill ha striktare vapenlagar.

  USA:s president Barack Obama försvarade sitt initiativ till striktare vapenlagar under ett diskussionsmöte på nyhetskanalen CNN. Obama försökte överbrygga de kulturella skillnaderna mellan de amerikaner som äger vapen och de som är rädda för dem.

 • Tårfylld Obama vädjar om vapenlagarna

  05.01.2016 Utrikes

  Obama i tårar då han tänker på offren för skolskjutning.

  USA:s president Barack Obama vädjade känslosamt för de nya vapenlagarna som han ämnar få igenom. Presidenten rördes till tårar då han talade om offren för en skolskjutning i Connecticut för tre år sedan.

 • Obama lovar nya försök att skärpa vapenlagar

  02.01.2016 Utrikes

  I Texas blir det tillåtet att öppet bära handeldvapen.

  USA:s president Barack Obama planerar nya försök att skärpa tillgången till vapen. Obama höll sitt första tal för i år och inledde samtigit sitt sista år som president.

 • Texas tillåter vapen på universitet

  05.06.2015 Utrikes

  Delstaten den åttonde i USA att tillåta vapen i skolan.

  Den amerikanska delstaten Texas tillåter studerande och lärare på högskolor och universitet att bära vapen. Lagen tillåter vapen både i klassrum och studentboenden.

 • Internationellt vapenhandelsavtal träder i kraft

  24.12.2014 Utrikes

  Avtalet ska begränsa världens vapenverksamhet och leveransen av vapen till personer som är skyldiga till människorättsbrott. De stora vapenhandlarländerna USA, Kina och Ryssland har inte ratificerat avtalet.

 • Församlingarna till protest mot vapen i kyrkan

  28.06.2014 Utrikes

  Delstaten Georgia i USA får en ny liberal vapenlag den första juli. De nya bestämmelserna ger rätt att bära vapen praktiskt taget över allt, också i kyrkor. Men det har fått församlingarna att reagera.

 • Obama föreslår ny vapenlag för mentalsjuka

  04.01.2014 Utrikes

  USA:s president Barack Obama presenterade på fredagen ändringsförslag till vapenlagarna. Syftet med lagändringarna är att skärpa bakgrundskontrollen av vapenköparna och att göra det svårare för psykiskt sjuka personer att få tillgång till vapen.

 • Blir det ny vapendebatt i USA?

  20.09.2013 Utrikes

  Massakern på flottbasen Navy Yard i Washington i måndags har igen väckt frågan om skärpt vapenkontroll. Men det ser inte ut som om kongressen skulle behandla frågan på nytt, skriver vår korrespondent Mette Nordström.

 • Vapenlagen ska skärpas

  05.09.2013 Inrikes

  Vapenlagen ska bli klarare och i framtiden ska alla skjutvapen förvaras låsta, föreslår en arbetsgrupp som bereder den nya vapenlagen. Skjutbanorna ska övervakas bättre och läkarnas anmälningsskyldighet preciseras.

 • EU diskuterar syriskt vapenembargo

  27.05.2013 Utrikes

  EU:s utrikesministrar tar i dag ställning till om det syriska vapenembargot ska fortsätta. EU-ministrarna är djupt oeniga om sanktionspaketet mot Syrien, i vilket också vapenförsäljningen ingår. Paketet måste förnyas före fredag då det automatiskt löper ut.

 • Första 3D-printade vapnet har tillverkats i USA

  06.05.2013 Utrikes

  Den amerikanska gruppen Defense Distributed har lyckats tillverka ett fungerande 3D-printat vapen i USA. Gruppen sköt det första skottet med vapnet i Texas på lördagen, uppger BBC. Se videon inne i artikeln!

 • Mammor organiserar sig mot vapenvåld i USA

  15.04.2013 Utrikes

  Senaten väntas den här veckan rösta om den del av de nya vapenlagarna. Det pågår en intensiv lobbning i kongressen just nu, och en av de nya grupperna som arbetar för strängare vapenlagar är en rörelse som består av mammor runt om i USA.

 • "Vapenavtalet är ett steg i rätt riktning"

  03.04.2013 Utrikes

  En stor del av FN:s medlemsländer gick i går med på att kontrollera sin vapenhandel. Länderna lovar att stoppa vapenexport som riskerar att användas till terrordåd eller människorättsbrott. Avtalet har fått positivt gensvar i Finland.

 • FN:s vapenavtal träder i kraft

  02.04.2013 Utrikes

  Det historiska avtalet är det första någonsin som globalt reglerar den internationella vapenhandeln. Enligt avtalet får medlemsländer inte förse länder i krig med vapen.

Sidor