Hoppa till huvudinnehåll

dokumentärprogram

 • Ung mamma, tidigare missbrukare och alltid på fallrepet

  17.10.2017 Yle Fem
  Tredelade dokumentärserie Aldrig backa följer tre unga mammor med olika bakgrund som varit längst ner på botten i svårt missbruk - men Sara, Bella och Javi lyckades börja ett nytt liv.
 • Kanske en äkta Dali - kanske till och med nyckeln till hans själ

  15.10.2017 Yle Fem
  Dokumentären Nyckeln till Dali är en exceptionell berättelse om spanska biologen och läraren Tomeo L'Amo som köpte ett okänt konstverk 1989 för 150 euro. En lång och påfrestande resa börjar där tavlans äkthet och betydelse ifrågasätts.
 • Bollywoodstjärnans bittra medicin mot kvinnovåldet

  08.10.2017 Yle Fem
  Aamir Khan är en av de mest populära och inflytelserika skådespelarna i Bollywood. 2012 gjorde han ett oväntat karriärval när han tillsammans med en barndomsvän skapade tv-serien som belyser våldtäkt, abort och så kallade hemgiftsmord.
 • Alla svenska stjärnkockars fader

  02.10.2017 Yle Fem
  Svensk dokumentär i två delar om mannen som fick svenskarna att glädjas åt mat - Sveriges förste stjärnkock, krögare i världsklass och superkändis, Tore Wretman.
 • Tio år sedan tragedin i Jokela – ny podd ger inblick i Pekkas värld

  28.09.2017 X3M
  Kring lunchtid den 7 november 2007 går 18-åriga Pekka-Eric Auvinen in på sitt gymnasium i Jokela. Under en dryg halvtimme skjuter han åtta personer och till sist vänder han det sista skottet mot sig själv. I Elin von Wrights nya podd får lyssnaren en inblick i Pekkas världs – en värld där skolskjutare hyllas som hjältar.
 • I huvudet på en ultralöpare

  24.09.2017 Yle Fem
  Varje år samlas löpare från hela världen för att delta i ett av världens mest utmanande lopp, Sparthalon. En historisk distans på 246 km - en utmaning för kroppen, men främst hjärnan.
 • Synvinklar på ett tonsättarliv

  23.09.2017 Yle Fem
  Sebastian Fagerlund – riktningar och möten är en dokumentär om en internationellt framgångsrik tonsättares arbete i två års tid. Vi följer med bland annat hur Höstsonaten skapas från första utkast till de första övningarna.
 • Halva George Clooney för en stor del av världen

  17.09.2017 Yle Fem
  Hur känns det att vara rösten bakom ett av Hollywoods mest kända ansikten? Dokumentären Being George Clooney tar dig med till den kreativa och ofta humoristiska värld där Amerikanska storfilmer dubbas för den internationella marknaden.
 • Otrolig historia bakom ståtlig fartygsmodell

  15.09.2017 Yle Fem
  I ett privathem i Mariehamn står en av världens största och mest detaljerade fartygsmodeller: den fyrmastade barken Ponape. Alla dess små detaljer är fullt fungerande. Det mest häpnadsväckande med modellen är inte detaljrikedomen, utan dess förhistoria.
 • Hans film synar det svåra - Maria och demonen följer kvinna med ätstörning

  12.09.2017 Österbotten
  De svåra och känsliga ämnena är inget som filmmakaren Jan-Olof Svarvar undviker. I Svarvars nya dokumentär får vi följa en kvinna som tampas med sin ätstörning.
 • Alzheimer - ett stilla försvinnande

  11.09.2017 Yle Fem
  Ett stilla försvinnande är en tvådelad dokumentär om Bjørn Jacobsen som 49 år gammal drabbas av Alzheimer. Dokumentärfilmaren Per Wennick har under ett års tid följt Bjørn och hans familj.
 • Ensam jorden runt som 14-åring

  04.09.2017 Yle Fem
  Laura Dekker föddes 1995 ombord under sina föräldrars långsegling till Nya Zeeland. Som 13-åring meddelade hon att hon hade intentioner att segla ensam jorden runt och väckte rubriker världen över. Som 14-åring gav hon sig av. Dokumentären Maidentrip följer hennes resa.
 • Ett första skolår fyllt av känslor

  28.08.2017 Yle Fem
  Sedan år 1997 börjar barn i Norge skolan det år de fyller 6 år. Max och Sofia är två av dem som börjar i en skola i Oslo. Deras första steg in i en mer vuxen värld börjar när de stiger in genom skolans dörr.
 • Sonita - rappartist mot alla odds

  20.08.2017 Yle Fem
  Sonita är 18 år, full av energi och fast besluten att en dag få leva som rappartist. Men hon har verkligheten emot sig. Hon är afghansk flykting som lever i de fattiga förorterna till Teheran. Hon saknar identitetshandlingar vilket försvårar allt praktiskt.
 • Att städa bort sina minnen

  29.05.2017 Yle Fem
  Hur känns det att avstå från ett hem som bär spår från flera generationer? Dokumentären Till minne av ett hem följer två systrar som städar ur sitt barndomshem.
 • Hon är den finlandssvenska bilderbokens stjärna

  26.05.2017 Kultur och nöje
  Den finlandssvenska bilderboken lyser och mår bra och som den största stjärnan lyser illustratören Linda Bondestam. Mikaela Weurlander frågar sig varför det behövs stjärnor, och träffar både barnboksforskare och Linda Bondestam.
 • En kapplöpning mot rymden - och mot varandra

  21.05.2017 Yle Fem
  Dokumentären Amatörer i rymden följer vännerna Peter Madsen och Kristian von Bengtson och deras gemensamma dröm om en rymdfärd i en egenbyggd raket.
 • Feminismen föddes på Mechelingatan

  19.05.2017 Kultur och nöje
  Dokumentären Idéer behöver rum tar dig med till Meckis - feministernas bostad på Mechelingatan och senare konstnären Cris af Enehielms hem. En bostad full av minnen.
 • Mor och dotter - ibland en eldfängd relation

  14.05.2017 Kultur och nöje
  På mors dag tänker vi på mammas roll. Det viktiga för en mamma är att alltid vara lyhörd, tålmodig, speglande. Det betyder att man ska se sitt barn som en egen varelse, inte som en förlängning av sig själv, säger Marica Brandt-Pihlström, psykoterapeut.
 • Tre berättelser om att hitta sin väg i livet

  12.05.2017 Yle Fem
  Dokumentären Tre hopp är en berättelse om tre ungdomar som haft svårt att hitta sin väg i livet. Det är inte alltid självklart att orka stiga upp och gå till skolan eller jobbet varje morgon, att trivas i ett hetero-normativt samhälle eller att alls vilja vara med i ekorrhjulet.

Sidor