Hoppa till huvudinnehåll

dokumentärprogram

 • Bildkonstnären Carolus Enckell föreställer Ferdinand von Wright i dokumentär

  Regissör med egen röst i essä om målarbröder

  25.03.2017Kultur och nöje
  Det var en gång tre bröder på en gård i Savolax. De hette Magnus, Wilhelm och Ferdinand. Alla målade fåglar.
 • Susanna Gröndahl lutar hakan mot sin hand.

  På Pixnekliniken hjälper man människor att finna sitt värde

  25.03.201715Kultur och nöje
  Att vara missbrukare handlar inte om att vara svag, säger Alex Granqvist. Han, Susanna Gröndahl och Maria Hagberg berättar om sina erfarenheter om missbruk och den hjälp de fått på Pixnekliniken i en ny radiodokumentär.
 • Pentti Koivisto med en av sina kameler

  Bakom lyxfasaden finns kamelgalopp och finländare

  24.03.2017Yle Fem
  Hur är det att som finländare bo och arbeta i Förenade Arabemiraten? Hur kombinerar man kulturarvet från nomadfolket med storstadens puls och businessen i det multinationella Dubai med över 200 nationaliteter? Vi träffar en restauranfmogul och en kamelgalopptränare.
 • Vita huset nattetid i dokumentären Sanningen står på spel.

  Alla regeringar ljuger

  23.03.20171Yle Fem
  All Governments Lie / Sanningen står på spel - det är namnet på en kanadensisk dokumentär om undersökande journalistik. Men det är likaså ett bevingat uttryck som den frifräsande amerikanska journalisten I.F. Stone blev känd för i tiderna. Och det är inte sällan utgångspunkten för en riktig grävande journalist.
 • Sorosuh Mehrabkhani får sina ögon undersökta i dokumentären Stolthet.

  Den underbara känslan man inte gärna skyltar med

  17.03.2017Yle Fem
  Stolthet, en underbar, euforisk känsla men samtidigt någonting man inte vill skylta för mycket med? Dokumentären Stolthet utforskar denna känsla via flera människors berättelser.
 • Stellan Skarsgård i sitt gavorithotell Chateau Marmont.

  Hotellet kan symbolisera livets alla skiften

  16.03.2017Yle Fem
  I dokumentären Hotellet ser vi på hotellkulturen och hotellet som metafor. Det är en tillfällig bostad som på många sätt kan symbolisera livets alla skiften. Det är slott, konsumtionstempel, flyktväg, skräckfilm, dagdröm, paradis och helvete. Allt i ett. Medverkar gör bland andra Stellan Skarsgård, Lars Norén och Åsne Seierstad.
 • Pojke spelar bläckblås i dokumentären Dixieland.

  Musikskolan där eleverna kommer in genom fönstret

  09.03.2017Yle Fem
  Dokumentären Dixieland berättar historien om en jazzorkester för ungdomar i den lilla staden Kherson i södra Ukraina. Gruppen har blivit en symbol för orten och barnen uppträder på alla större högtider.
 • En vakt med gevär i handen står i vakttornet på det amerikanska fängelset Attica.

  Hur bestraffar du en människa?

  02.03.20176Samhälle
  Den nordiska fångvården rehabiliterar den som är intagen på fängelse. Tanken är att göra varje intagen till "en god granne", eftersom majoriteten återvänder till samhället en dag. Den amerikanska fångvården är mer betonad på bestraffning och hämnd. I dokumentären "Vägen tillbaka" som finns på Yle Arenan besöker den norska fängelsechefen Jan Strømnes några amerikanska fängelser. Lyckas han sprida de nordiska värderingarna till USA?
 • Samuel sitter och betraktar de kala glaciärerna i Bolivia.

  Snön har svikit Samuel och hans skidlift

  23.02.2017Yle Fem
  Samuel som brukar sköta skidliften på glaciären Chacaltaya i Bolivia tittar förstrött ut genom fönstret. Huset är förfallet och hänger halvvägs ut över ett stup. Längs väggarna står hinkarna uppradade och samlar upp det vatten som läcker in genom taket. Snön har svikit honom.
 • Två män samtalar via videokontakt i en tv-intervju och intill syns något som brinner.

  Mannen bakom den amerikanska Sverige-dokumentären om invandring försvarar sig

  23.02.20172Utrikes
  Den amerikanska dokumentärfilmaren Ami Horowitz säger att han står bakom sin uppmärksammade dokumentär om problem i Sverige på grund av invandringen. Samtidigt säger fotografen att materialet klippts ihop på ett oetiskt sätt som inte speglar verkligheten.
 • TIggaren Ramona med vattendroppar och snö i ansiktet.

  Vem är tiggarna på våra gator?

  10.02.2017Yle Fem
  Vilka är de som tigger? Har de kommit för att stanna? Blir det bättre om man ger en peng i muggen eller borde man låta bli? Den tredelade dokumentärserien Vi kallas tiggare följer en grupp romer som tigger i Borås. Det här är deras berättelse.
 • Vincent Mc Doom fotograferas under sitt arbete med modeshowen på Saint Lucia.

  En moderebell i paradiset

  09.02.2017Yle Fem
  Dokumentären Diva tar oss till Karibien och Saint Lucia, en söderhavsö som lockar med sin drömlika natur. När Vincent McDoom kallas in för att organisera en modeshow på ön hamnar också de vackra modellerna, modebranschen och samhällets värderingar i blickfånget. Vincent blir en rebell i paradiset.
 • Therese Johaug, 2015.

  Dopningsfallet Johaug på vita duken? "Vi ville dokumentera detta"

  08.02.20176Sport
  Fjolårets kanske mest omtalade dopningsfall, Therese Johaug, kan komma att bli TV-serie. Ett kamerateam har följt med Johaug under processens gång.
 • ryggen av Alvar Gullichsen på vernissage i galleri i Helsingfors, trummare i bakgrunden

  Med Bonk i bagaget ritar Alvar Gullichsen en ny karta

  05.02.2017Kultur och nöje
  I Alvar Gullichsens ateljé hänger en bild på en hök med blicken riktad mot hans abstrakta, exakta, geometriska målningar i starka grundfärger. Han talar om “hökkultur”, inte högkultur.
 • Två tonårsflickor

  Den stora dokumentärtävlingen 2017

  02.02.2017X3M
  Har du en idé som kan bli en riktigt bra dokumentär? Då är den här tävlingen något för dig.
 • Bushfolket som lever i Kalahari-öknen i Namibia på väg mot storstaden.

  Nu är det deras tur att titta på oss

  02.02.2017Yle Fem
  Livet för bushfolket Ju/Hoansi i Namibia är kantat av knapphet och deras rättigheter naggas ständigt i kanterna. De är styrda av beslutsfattarna i storstaden, men nu skall rollerna bli omvända. I dokumentären Ghostland är det bushfolkets tur att besöka storstaden, både i hemlandet och i Europa.
 • Alexander vann ett pris för bilden. Tjetjener på flykt hemifrån.

  Kan man bli förhäxad av krig?

  26.01.20171Yle Fem
  Alexander Kvatashidze var 22 när han mötte den franska krigsreportern Françoise och följde henne till kriget i Tjetjenien. Året var 1999. Dokumentären Vi ses i Tjetjenien är en djupt personlig berättelse om krig, men också om krigsreportrar och deras öden och tankar. Då och nu.
 • Torben Chris fotograferar sin väns ädlaste delar för en reklamkampanj

  Komikern Torben Chris in på bara skinnet

  19.01.2017Yle Fem
  Den danska komikern Torben Chris slår ett slag för alla som gillar att vara nakna i dokumentären Vad är så pinsamt med nakenhet? Hela programmet börjar i en fotostudio där Torbens kompis skall fotografera sin snopp för en reklambild.
 • Prins Eugen av Sverige ville leva för konsten.

  Prinsen som ville leva för konsten

  09.01.2017Yle Fem
  Prins Eugen av Sverige målade sitt föräldrahem kungliga slottet som en mörk borg. Född med silversked i mun valde han ett annat liv än det kungafamiljen ville. Han tog ställning politiskt och i yrkesval och gick sin egen väg.
 • Ingvar Carlsson porträtteras i tvådelad dokumentärserie.

  Folkhemspojken som fick styra Sverige

  02.01.2017Yle Fem
  Folkhemspojken - en film om Ingvar Carlsson är en svensk dokumentärserie från 2016. Den förre socialdemokratiske partiledaren och statsministern ser tillbaka på sitt händelserika liv - från arbetarkvarteren i Borås till Sagerska palatset.