Hoppa till huvudinnehåll

talarkonst

 • Stå inte där som en saltstod - lär dig tala med hela kroppen

  01.10.2017 Kultur och nöje
  I Finland ser man många som håller ett tal med händerna i fickorna eller på ryggen. Det är ofta ett tecken på nervositet. Och sällan bra. Lär dig tala med hela kroppen.
 • Hur står det till med talarkonsten i Svenskfinland?

  11.09.2017 Kultur och nöje
  Svenska Yles egen retorikexpert Peter Lüttge besökte helgens Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors för att ta reda på retorikens vara eller inte vara i Svenskfinland.
 • Peter Lüttge: Alla kan hålla ett bra tal

  07.09.2017 Kultur och nöje
  Många blir jätterädda när de skall hålla tal inför en publik. Det måste inte vara så. Kulturredaktören Peter Lüttges tips om hur man håller ett bra tal och samtidigt blir av med sin rädsla.
 • Konsten att kunna tala för sin sak

  05.11.2016 Österbotten
  Att kunna argumentera för sin sak, det är en viktig egenskap i arbetslivet och inom politiken. Den här veckan anordnades österbottnisk delfinal i en nationell debattävling för svenskspråkiga gymnasier och yrkesskolor.
 • Trump slår experter med häpnad - "Trotsar retorikens lagar"

  27.09.2016 Utrikes
  Nästan två tredjedelar av tittarna ansåg att Hillary Clinton vann nattens första tv-debatt mellan presidentkandidaterna i USA, visar nyhetskanalen CNN:s opinionsmätning. Samtidigt fortsätter Donald Trumps framträdanden att förundra kommunikationsexperter.
 • Retorik: Väss dina argument och håll ett odödligt tal

  11.08.2016 Vetamix
  Stand-up komikern Simon Garshasebi sätts på prov i utmanande uppdrag av retorikexperten Barbro Fällman. Han får hålla tal i olika miljöer och övertyga pensionärer, fotbollssupportrar och professorer. Vi möter kända förebilder inom retoriken som politiker, musiker och talskrivare. Vad är det som gör vissa tal odödliga?
 • Plötsligt stack publiken sin kos

  05.07.2016 Kultur och nöje
  Att tala om sitt verk är varje konstnärs dröm. Det förutsätter att någon finns där för att lyssna.
 • Åsiktskorridoren - den ljusnande framtid?

  13.05.2016 Samhälle
  Vad kommer samhällsdebatten att handla om i framtiden? Är flyktingfrågor, medborgargarden, religion och journalistikens roll i debatten självklara temata som kommer att upprepa sig år efter år eller bara typiska för vår tid just nu?
 • Åsiktskorridoren - kändisar och satir i debatten

  12.05.2016 Samhälle
  I Finland talas det ofta om den auktoritetsbundna debatten. Regeringen sätter av tradition agendan, även i media. Men: en förändring är på gång. En kändis med twitterkonto och många följare kan snabbt bli en maktfaktor. En annan är den politiska satiren som i bästa fall kan ta samhällsdebatten till nya nivåer.
 • Åsiktskorridoren - hatets gränser

  11.05.2016 Samhälle
  Våren 2016 är sträckan mellan tanke och handling kortare än någonsin. Ett påstående eller ett hot kan vara offentligt för världen bara sekunder efter att någon tänkt och formulerat det. Sociala medier har gjort alla till kommentatorer i realtid. Allt du skriver, säger eller fotograferar sedan finns kvar. Någonstans.
 • Åsiktskorridoren - myt eller verklighet?

  09.05.2016 Samhälle
  Finns det en gräns för vilka åsikter som är allmänt accepterade i den finländska och nordiska samhällsdebatten? Den ökade flyktingströmmen världen över är ett ämne som har triggat en bubblande debatt av sällan skådat slag. Finns det en åsiktskorridor där åsikter om rasism, asylsökande, sexualitet kan ventileras?
 • Har vi en åsiktskorridor i Finland?

  06.05.2016 Samhälle
  Åsiktskorridoren är ett projekt om debattklimatet i Finland 2016. Det är en resa in i den mytomspunna passagen där medelklassigt samförstånd och kumbaya runt lägerelden samsas eller tampas med oresonligt näthat och paranoid polemik. Här samtalar chefredaktörer, ministrar, bloggare, trolljägare, journalistikstuderande om själva samtalet.
 • Peter Lüttge vs. Joseph Goebbels

  19.02.2016 Kultur och nöje
  På talkaraoke kan vem som helst hålla stora tal. Eftersom jag högst troligen har varit Joseph Goebbels i mitt tidigare liv fanns bara ett självklart val: Joseph Goebbels Sportpalatstal.