Hoppa till huvudinnehåll

talarkonst

 • Retorik: Konsten att övertyga och att inte tråka ut sin publik

  05.03.2019 Vetamix

  Korsholms gymnasium vann skolornas debatt-tävling i år

  Att behärska retorik och att kunna debattera är viktigt. Det behövs för att man ska kunna argumentera för sin sak på ett begripligt, konstruktivt och medryckande sätt.

 • Kommentar: Ingen borde vara överraskad när Timo Soini kallar miljöskydd för "onödig hysteri"

  22.10.2018 Inrikes

  Soini behöver all uppmärksamhet han kan få.

  Timo Soini och partiet Blå framtid behöver all uppmärksamhet de kan få, och Soini kan sin retorik. Vare sig det handlar om miljöfrågor eller abort följer Timo Soinis utspel samma invanda mönster som tidigare.

 • Kommentar: Räkna inte bort Centern i riksdagsvalet

  11.06.2018 Samhälle

  Ska Centern bli statsministerparti igen.

  Centern har ofta räknats bort av politiska besserwissers. Landsbygdsbefolkningen minskar ju i snabb takt och Centerns ideologiska budskap upplevs som förlegat. Trots det är det fullt möjligt att Centern fortsätter som statsministerparti också efter nästa riksdagsval.

 • Mellanösternexpert tror att varken Iran eller Israel vill ha krig, trots eskalerad konflikt

  11.05.2018 Utrikes

  Europa oroas över ekonomin.

  Ärkefienderna Israels och Irans långvariga konflikt har blossat upp och har lett till missilattacker. Det skedde genast efter USA:s beslut att lämna Iranavtalet och införa nya sanktioner. Många befarar att situationen kan trappas upp och leda till ett fullskaligt krig i regionen, men en expert som vi har talat med säger att ingendera vill ha något fullskaligt krig.

 • Trump håller det traditionsrika talet till nationen - men många undrar om det kommer från hjärtat

  30.01.2018 Utrikes

  Talet ska visa Trumps väg som president i sju år till.

  Donald Trump ska hålla sitt första tal om "Läget i nationen" sent på tisdag kväll. Det talet är fullt av traditioner. Men Trump måste nå både kongressen och vanliga amerikaner, för stödet är inte det bästa ett år efter tillträdet.

 • Filmrecension: Darkest Hour – Gary Oldman stark Oscarskandidat som Churchill

  19.01.2018 Kultur och nöje

  Thriller om maj 1940 i bästa House of Cards-stil.

  Darkest Hour handlar om Winston Churchills första veckor som premiärminister i maj 1940. Det är både spännande och spektakulärt, lite som House of Cards på 10 Downing Street.

 • Borgå gymnasiums dynamiska trio vann årets debattävling

  11.01.2018 Östnyland

  Finalisterna vann i en debatt om basinkomst.

  Borgå gymnasium har vunnit årets Debattävling 2018. Finalisterna Frida Sande, Antonia Holmgren och Evelina Jåfs vann debatten med temat basinkomst.

 • Stå inte där som en saltstod - lär dig tala med hela kroppen

  01.10.2017 Kultur och nöje

  Att ha händerna i fickan eller på ryggen går inte för sig.

  I Finland ser man många som håller ett tal med händerna i fickorna eller på ryggen. Det är ofta ett tecken på nervositet. Och sällan bra. Lär dig tala med hela kroppen.

 • Hur står det till med talarkonsten i Svenskfinland?

  11.09.2017 Kultur och nöje

  Så där, säger Svenska Yles retorikexpert Peter Lüttge.

  Svenska Yles egen retorikexpert Peter Lüttge besökte helgens Föredragsmaraton på Svenska Teatern i Helsingfors för att ta reda på retorikens vara eller inte vara i Svenskfinland.

 • Peter Lüttge: Alla kan hålla ett bra tal

  07.09.2017 Kultur och nöje

  Ett bra tal tillfredsställer både talaren och publiken.

  Många blir jätterädda när de skall hålla tal inför en publik. Det måste inte vara så. Kulturredaktören Peter Lüttges tips om hur man håller ett bra tal och samtidigt blir av med sin rädsla.

 • Konsten att kunna tala för sin sak

  05.11.2016 Österbotten

  Delfinal i nationell debattävling.

  Att kunna argumentera för sin sak, det är en viktig egenskap i arbetslivet och inom politiken. Den här veckan anordnades österbottnisk delfinal i en nationell debattävling för svenskspråkiga gymnasier och yrkesskolor.

 • Trump slår experter med häpnad - "Trotsar retorikens lagar"

  27.09.2016 Utrikes

  Tittarna gav ändå Clinton segern i valdebatten.

  Nästan två tredjedelar av tittarna ansåg att Hillary Clinton vann nattens första tv-debatt mellan presidentkandidaterna i USA, visar nyhetskanalen CNN:s opinionsmätning. Samtidigt fortsätter Donald Trumps framträdanden att förundra kommunikationsexperter.

 • Retorik: Väss dina argument och håll ett odödligt tal

  11.08.2016 Vetamix

  Så för du fram ditt budskap i tal.

  Stand-up komikern Simon Garshasebi sätts på prov i utmanande uppdrag av retorikexperten Barbro Fällman. Han får hålla tal i olika miljöer och övertyga pensionärer, fotbollssupportrar och professorer. Vi möter kända förebilder inom retoriken som politiker, musiker och talskrivare. Vad är det som gör vissa tal odödliga?

 • Plötsligt stack publiken sin kos

  05.07.2016 Kultur och nöje

  Om ingen finns där då man uppträder, hur göra då?

  Att tala om sitt verk är varje konstnärs dröm. Det förutsätter att någon finns där för att lyssna.

 • Åsiktskorridoren - den ljusnande framtid?

  13.05.2016 Samhälle

  "Vilka samhällsfrågor debatteras i framtiden?"

  Vad kommer samhällsdebatten att handla om i framtiden? Är flyktingfrågor, medborgargarden, religion och journalistikens roll i debatten självklara temata som kommer att upprepa sig år efter år eller bara typiska för vår tid just nu?

 • Åsiktskorridoren - kändisar och satir i debatten

  12.05.2016 Samhälle

  "Vilken roll spelar kändisar i samhällsdebatten?"

  I Finland talas det ofta om den auktoritetsbundna debatten. Regeringen sätter av tradition agendan, även i media. Men: en förändring är på gång. En kändis med twitterkonto och många följare kan snabbt bli en maktfaktor. En annan är den politiska satiren som i bästa fall kan ta samhällsdebatten till nya nivåer.

 • Åsiktskorridoren - hatets gränser

  11.05.2016 Samhälle

  "Borde yttrandefriheten begränsas på nätet?"

  Våren 2016 är sträckan mellan tanke och handling kortare än någonsin. Ett påstående eller ett hot kan vara offentligt för världen bara sekunder efter att någon tänkt och formulerat det. Sociala medier har gjort alla till kommentatorer i realtid. Allt du skriver, säger eller fotograferar sedan finns kvar. Någonstans.

 • Åsiktskorridoren - myt eller verklighet?

  09.05.2016 Samhälle

  "Finns det gränser för vilka åsikter som accepteras?"

  Finns det en gräns för vilka åsikter som är allmänt accepterade i den finländska och nordiska samhällsdebatten? Den ökade flyktingströmmen världen över är ett ämne som har triggat en bubblande debatt av sällan skådat slag. Finns det en åsiktskorridor där åsikter om rasism, asylsökande, sexualitet kan ventileras?

 • Har vi en åsiktskorridor i Finland?

  06.05.2016 Samhälle

  "Ett projektet om dagens opinionsbildning."

  Åsiktskorridoren är ett projekt om debattklimatet i Finland 2016. Det är en resa in i den mytomspunna passagen där medelklassigt samförstånd och kumbaya runt lägerelden samsas eller tampas med oresonligt näthat och paranoid polemik. Här samtalar chefredaktörer, ministrar, bloggare, trolljägare, journalistikstuderande om själva samtalet.

 • Peter Lüttge vs. Joseph Goebbels

  19.02.2016 Kultur och nöje

  På talkaraoke kan vem som helst hålla stora tal.

  På talkaraoke kan vem som helst hålla stora tal. Eftersom jag högst troligen har varit Joseph Goebbels i mitt tidigare liv fanns bara ett självklart val: Joseph Goebbels Sportpalatstal.