Hoppa till huvudinnehåll

branscher

 • Posttjänsterna måste förnyas säger Medieförbundet - max en gång post per dag

  17.09.2019 Inrikes

  Medieförbundet vill förtydliga aktiebolaget Postis roller.

  Intresseorganisationen Medieförbundet har beställt en utredning kring hur distributionen av all post för konsumenten kommer att utvecklas fram till 2030. Om branschen ska klara sig när de tryckta volymerna krymper föreslår de tre åtgärder.

 • Wärtsilä säger upp 41 i Vasa – påverkar inte nya teknologicentret

  14.03.2019 Österbotten

  Wärtsilä har avslutat samarbetsförhandlingarna.

  Wärtsiläs samarbetsförhandlingar i Finland har avslutats. Sammanlagt 78 personer blir utan jobb, 41 av dem arbetar i Vasa.

 • Sjöfartsstrejken rycker närmare - medlingsbud förkastat

  16.03.2018 Inrikes

  Även oro i finansbranschen.

  Strejkhotet inom utrikessjöfarten på fredag nästa vecka står kvar. Skeppsbefälsförbundet förkastade det medlingsbud som riksförlikningsman Minna Helle gav i förmiddags.

 • Wärtsilä ökade 2017 trots fortsatta utmaningar på marina marknaden

  31.01.2018 Österbotten

  Omsättningen ökade med tre procent på Wärtsilä 2017.

  Omsättningen ökade med tre procent på Wärtsilä 2017 jämfört med 2016. Det ger hopp för 2018 men utmaningarna hopar sig fortfarande för affärsområdet Marine solutions.

 • Fortsatt bra orderingång för ABB

  08.02.2017 Österbotten

  Orderingången ökade under sista kvartalet.

  2016 var ett stabilt år för ABB i Finland, så kan man sammanfatta resultatrapporten. Orderingången ökade under årets fjärde kvartal med närmare fem procent jämfört med året innan. Men sett till hela året minskade den med 2,1 procent jämfört med 2015.

 • Lediga jobb finns för läkare, telefonförsäljare och hemvårdare

  27.09.2016 Inrikes

  Överutbud på grafiker, journalister och banktjänstemän.

  Arbetsmarknaden har stort behov av specialister och experter, men också av byggnads-, reparations- och transportarbetare samt telefonförsäljare. Behovet av yrkeskunnigt folk inom flera typiska medelklassjobb minskar.

 • Rekordår för båttillverkare i Karleby

  11.07.2016 Österbotten

  Exporten till utlandet har vuxit med 14 procent i år.

  Den inhemska båtmarknaden står närmast stilla men samtidigt har exporten till utlandet vuxit med 14 procent det här året. På Sarins båtar i Karleby väntar man ett rekordår.

 • Mediacity jobbar vidare trots stora nedskärningar

  06.06.2016 Österbotten

  Ett sorgearbete, säger Sören Andersson och Yvonne Backholm.

  Hälften av Mediacitys anställda sades upp när Åbo Akademis samarbetsförhandlingar avslutades i april. Det är ett sorgearbete men arbetet tar inte slut trots nedskärningarna, säger Sören Andersson och Yvonne Backholm.

 • Många yrken försvinner - svårt att välja rätt utbildning

  15.05.2016 Inrikes

  Minst hotade jobben kan inte utföras av maskiner.

  Arbetslivet förändras i rasande takt, och om 20 år är det många yrken som förväntas försvinna helt. Samtidigt vill ungdomar fortfarande utbilda sig inom väldigt traditionella branscher, och de saknar ofta kunskap om framtidens arbetsliv.

 • Vasa kan drabbas hårt av Wärtsiläs nedskärningar

  28.04.2016 Österbotten

  Samarbetsförhandlingarna inleds den 3 maj.

  230 arbetsplatser på Marine Solutions och 40 arbetsplatser på Energy Solutions är hotade i Vasa då Wärtsilä inleder samarbetsförhandlingar den 3 maj.

 • Vasa valdes till tillväxtstad

  08.03.2016 Österbotten

  Nu ska man få fart på tillväxten inom näringslivet.

  Vasa är en av sex städer som valts till en tillväxtavtalsstad åren 2016-2018. I tillväxtavtalen avtalar staten och städerna om åtgärder som ska påskynda tillväxten inom näringslivet.

 • HS: TE-byråerna hejdar finländare från att flytta utomlands

  22.02.2016 Inrikes

  Finländska arbetstagare eftertraktade i Sverige och Estland.

  Arbets- och näringsbyråerna bromsar arbetsplatsförmedlingen utomlands eftersom finländska arbetstagare är så pass eftertraktade i till exempel Sverige och Estland. Det skriver tidningen Helsingin Sanomat.

 • Från Sibirien till Åland - Bokmässan i Helsingfors börjar

  22.10.2015 Kultur och nöje

  Missa inte det här på Helsingfors bokmässa 2015.

  Här kommer kulturredaktionens tips inför årets största litterära evenemang, bokmässan i Helsingfors, som kör igång idag.

 • Konstgjord andning - eller vitaminspruta för företagen

  02.10.2015 Inrikes

  Tusentals ska inspireras till framgång av tunga namn.

  Under två dagar samlas talare i världsklass för att inspirera näringslivstoppen och sporrar företagare att tänka om. Tusentals åhörare betalar upp till flera tusen för att få nya idéer under Nordic business forum i Helsingfors. Resultatet hoppas man att syns i både ledarskap och affärsframgång.

 • Kultur- och nöjesbranschen lockar gymnasieelever

  29.05.2015 Inrikes

  Handels- och mediebranschen lockar inte som förr.

  Gymnasieeleverna ser olika på framtiden än vad de gjorde för ett år sedan, visar en undersökning som gjorts när gymnasieeleverna slutar skolan.

 • Jobbigt att hitta jobb

  07.05.2015 Åboland

  Det är svårt att hitta jobb inom sin egen bransch

  Arbetsforum vid Åbo Akademi bedömer att arbetssituationen för nyutexaminerade har försämrats under de senaste åren, och för samhällsvetare och andra ämnesstuderande som inte utbildar sig till ett yrke har det alltid varit extra svårt att få jobb inom branschen.

 • Fiskarnas öde

  22.03.2015 Trädgård

  Överfiskning hotar världens fiskbestånd – och fiskare.

  Största delen av världens fiskbestånd är allvarligt hotade på grund av överfiske. EU har gått in för en ny, gemensam fiskeripolitik, som har som mål att få ett slut på överfisket senast år 2020. Samtidigt har yrkesfiskarnas antal har sjunkit drastiskt i Finland under de senaste åren, bara 500 finns kvar.

 • Företagsamheten på topp i Sydösterbotten

  19.01.2015 Österbotten

  Företagsamheten är på topp i Sydösterbotten just nu. Under fjolåret startade närmare 70 nya företag sin verksamhet i regionen.

 • Unga uppmuntras strunta i könsroller

  29.08.2014 Inrikes

  Arbetslivet i Finland hör till de mest könsuppdelade i EU. För att nå en jämnare könsfördelning inom alla branscher inleder nu arbets- och näringsministeriet en kampanj i högstadieskolor och gymnasier i hela landet.

 • Lågkonjunkturen fortsätter

  06.08.2014 Ekonomi

  De goda ekonomiska utsikterna från i våras har inte gått i uppfyllelse. Den senaste konjunkturbarometern visar att tillväxten i Finland forsättningsvis är mycket långsam.

Sidor