Hoppa till huvudinnehåll

pediatrik

 • Matti Bergendahl ska leda Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

  15.01.2020 Åboland

  Bergendahl valdes efter omröstning på tisdag.

  Matti Bergendahl blir ny direktör vid Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Han är docent vid Åbo universitet och specialist i pediatrik och fungerat som verkställande direktör för Realia Group-koncernen och Mehiläinen.

 • Äyräpääpriset till diabetesforskaren Mikael Knip

  10.01.2017 Inrikes

  Professor Knip har forskat i barndiabetes.

  Finska Läkaresällskapet Duodecim har beviljat årets Äyräpääpris till Mikael Knip, professor i pediatrik vid Helsingfors universitet.

 • Äyräpää-priset till probiotikaforskare

  12.01.2016 Inrikes

  Erika Isolauri vann Finlands mest ansedda medicinpris i år.

  Det mest ansedda medicinpriset i Finland, Matti Äyräpää-priset, delades ut i dag. Det årliga priset gick den här gången till professor Erika Isolauri som har gjort stora framsteg i forskningen kring probiotika.

 • Paracetamol kan vara farligt för spädbarn

  13.01.2014 Inrikes

  Värkmedicinen paracetamol, som rekommenderas för höggravida och ammande, kan störa hjärnans utveckling hos spädbarn. Det visar en ny svensk forskning. Enligt finländska experter finns det ändå ingen orsak till panik.

 • Barnläkemedel en utmaning för sjukhus och läkemedelstillverkare

  12.01.2014 Inrikes

  Det råder brist på läkemedel för barn. Därför tillverkar sjukhusapoteken egna preparat för att kunna möta små patienters behov. Men processen är inte riskfri.

 • HPV och livmoderhalscancer

  25.10.2013 Hälsa

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Snarkande barn

  01.04.2013 Hälsa

  3-årig pojke snarkar ofta när han sover. Hans mamma undrar om det kan vara skadligt och om hon ska ta honom till en läkare. Läs barnläkarens svar:

 • Sängvätning

  23.02.2013 Hälsa

  Hur länge är det normalt att ett barn kissar på sig?

  Hur länge ska man anse det vara normalt att ett barn kissar på sig under natten och vad finns det för hjälp att få? Barnläkaren svarar.

 • Aspirin och barn

  02.02.2013 Hälsa

  Du vet väl att du aldrig får ge Aspirin till barn?

  Virussäsongen är här. Du vet väl att du aldrig får ge Aspirin till ett sjukt barn?

 • Bihåleinflammation

  18.12.2012 Hälsa

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  10.12.2012 Hälsa

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • Kulturfonden vill grunda stiftelse för nytt barnsjukhus

  30.11.2012 Huvudstadsregionen

  Svenska kulturfonden och stiftelsen Brita Maria Rehnlunds minne vill grunda en ny stiftelse som skulle samla in pengar för att finansiera det nya barnsjukhuset i Helsingfors.

 • Akne – behandling av

  26.11.2012 Hälsa

  Så blir du av med finnarna.

  Vad finns det att göra mot akne? Hur länge ska man vänta innan man söker hjälp åt sin tonåring? Hudläkaren svarar:

 • Honung och småbarn

  12.11.2012 Hälsa

  Honung är den bästa hostmedicinen för barn, men varför får den inte ges till barn under ett år?

 • Nageltrång

  03.11.2012 Hälsa

  7-årig pojke har nageltrång på en stortå. Föräldrarna undrar hur det ska skötas och hurudan bedövning som ges om nageln måste opereras. De undrar också om risken för nageltrång är större om man klipper naglarna rakt av eller rundar dem i kanten. Läs hudläkarens svar.

 • Alopeci

  24.09.2012 Hälsa

  Alopeci betyder håravfall.

  Alopeci betyder håravfall. De flesta som drabbas av alopeci är under 20 år och sjukdomen kan vara både skrämmande och jobbig för självkänslan.

 • Ottos sommartips

  03.06.2012 Hälsa

  Förbered dig för sommaren.

  Vet du koordinaterna till din stuga om du snabbt måste få hjälp? Visste du att ormbett alltid ska visas upp - snabbt. Här Otto Lindbergs tips inför stugsemestern, bla vad medicinskåpet ska innehålla.

 • Knölar på halsen

  29.08.2011 Hälsa

  Är du äldre än 40 ska förstorade lumfknutor tas på allvar.

  Orsakerna till knölar på halsen varierar mycket beroende på patientens ålder. Risken för att en halsknöl är ett tecken på cancer ökar markant med stigande ålder. Allmänt gäller att en 3 veckor gammal knöl på halsen bör utredas av läkare.

 • Är vacciner riskfria?

  24.08.2011 Hälsa

  Varför behöver vi vaccinera oss? Ska man följa myndigheternas rekommendationer eller ska man gå sin egen väg? Husläkare Robert Bergholm besökte Min Morgons studio och berättade mera om vaccin och svarade på tittarnas frågor.

 • Allergier hos barn

  10.05.2011 Hälsa

  - Probioter och en inte allför ren omgivning är de bästa knepen vi just nu känner till för att förebygga allergier hos barn, säger Mikael Kuitunen, barnallergolog. Och varken mammor eller barn ska hållas borta från födoämnen som kan förorsaka allergier.

Sidor