Hoppa till huvudinnehåll

kläddesign

 • Axel Enqvist vann tävling för unga lovande kläddesigner i Köpenhamn - träffade prinsessan Mary utan att veta om det

  16.02.2018 X3M

  En avskalad kollektion gjorde att han tog hem vinsten.

  En avskalad kollektion gjorde att han tog hem vinsten på hela 50.000 danska kronor. En vinst som också kan ge honom nya viktiga kontakter.

 • Festival för afrikanskt mode visar upp brett lokalt kunnande - och ska också skapa jobb i Afrika

  18.12.2017 Kultur och nöje

  Arrangören vill komma åt diskriminering av afrikanskt mode.

  Kläddesignern Liz Ngeqwa skapar enkla plagg av traditionella afrikanska textilier, som det kenyanska Maasaityget. Hon är en av de som presenterar sina skapelser när Helsingfors i januari får sin första afrikanska modefestival.

 • Sensorutrustade kläder ger individuell temperatur

  31.05.2016 Vetenskap

  Plaggen anpassar sig till person och situation.

  Kläder med elektronik som automatiskt värmer eller kyler beroende på vem du är och vad du gör. Det här är framtiden både för hjärnkirurgen och kontorsråttan om man får tro forskare på VTT.

 • Nu är Simon Zion style till salu

  03.10.2015 Kultur och nöje

  Nu kan du köpa Idol-stjärnan Simon Zions kläder.

  Han har inte bara imponerat med musiken utan också med klädstilen. Ekenäsbördige Simon Zion, en av finalisterna i svenska Idol, säljer nu sina scenkläder som sys upp av hans hustru Annica.

 • Papperskrage till klänning

  11.09.2015 Hobby och hantverk

  krage av papper

  Camilla och Johanna återvinner en klänning från 1940-talet genom att ge den en maffig, löstagbar krage av papper.

 • Våra kläder synade i sömmarna

  25.08.2015 Yle Fem

  Programserie om kläder och kvalitet

  Vad är det vi köper när vi uppdaterar vår garderob? Programledaren Camilla Thulin och reportern Ricardo Garcia tar med oss på en resa långt bortom provrummen.

 • Det finns hopp för modefinland

  04.06.2015 X3M

  Därför finns det inget stort klädmärke i Finland.

  Spanien, England och framförallt Sverige har lyckats få fram flera stora varumärken inom modeindustrin. Varför lyckas vi inte med samma grej i Finland?

 • Modet på 1960-talet

  19.12.2014 Kulturhistoria

  Vill du ha en trendig stil på nyårsfesten kan du låta dig inspireras av 1960-talet. För just nu är 60-talet hett.

 • Sticka halstub och handledsvärmare med stickring

  16.10.2014 Hobby och hantverk

  Sticka utan att använda stickor!

  Att sticka med stickring kallas påtning. Påtning är en teknik som går att göra i många olika variationer och storlekar. Det enda som behövs är någon typ av ring med taggar och något att lyfta garnet med. Med en rund ring kan man t ex göra en mössa, benvärmare, halstub eller handledsvärmare.

 • Frossa eller strejka?

  17.09.2014 X3M

  Kläder och konsumtion är ett hett ämne. Kläder har aldrig varit så billiga som nu och det har lett till en motreaktion bland många som helt enkelt vägrar köpa nya kläder. Men andra får kickar av att konsumera och ser klädshoppande som ett fritidsintresse.

 • Vuokko Numesniemi fick modepris

  03.09.2014 Inrikes

  Textil- och kläddesignern Vuokko Nurmesniemi har blivit prisbelönt för sitt livsverk på Muoto2014-galan. Hon har bland annat skapat Marimekkos populära Jokapoika-skjorta.

 • Ny kreativ chef drömmer om fluffiga Marimekkokläder

  04.08.2014 Inrikes

  Det blåser nya vindar på Marimekko. Det hoppas åtminstone den rikssvenska kläddesignern Anna Teurnell som i mitten av juli tog över ansvaret som kreativ chef och medlem i ledningsgruppen på Marimekko. Efter plagieringshärvor och samarbetsförhandlingar som slutade i våras vill Teurnell nu vända blickarna tillbaka till designen igen.

 • 1920-tals festklänning

  28.12.2013 Hobby och hantverk

  Även om tiden är knapp kan du sy en klänning på ca tre timmar och utan mönster, om du bara väljer en enkel modell, ett stretchigt tyg och mäter dina egna mått rätt. Här hittar du anvisningar till tre klänningar som Lee sytt på samma sätt med lite variationer på fållen.

 • Tyska OS-idrottare till Sotji - i regnbågens alla färger

  04.10.2013 Utrikes

  Tyskland har visat upp de officiella landslagsdräkterna inför vinter-OS i Sotji i Ryssland - de går i regnbågens alla färger. Nu debatterar tyskarna betydelsen bakom designen och färgerna - är dräkten en tyst protest mot den ryska antihomolagen?

 • Årets unga designer studerar i Jakobstad

  27.09.2013 Österbotten

  Ernesto Hinojosa Ruiz som studerar vid yrkeshögskolan Centria har fått priset Årets unga designer. Han har gått pälsutbildningen och studerar för tillfället företagsekonomi på Centria.

 • Åbokalsonger årets julklapp från Gullkrona

  12.12.2012 Lyssna på Radio Vega Åboland!

  Gullkrona har med framgång lanserat sina nya Åbokalsonger av boxermodell.

 • Kvällens klänningar

  07.12.2012 Slottsbalen

  Ja, vad tyckte du om festens klänningar i år? Pia-Maria Lehtola ger en sammanfattning och analyserar. - Det ju härligt med lite söderns frukter, lite gula, exotiska influenser, säger Lehtola.

 • Modeföretaget Camilla Norrback AB i konkurs

  24.11.2012 Inrikes

  Modeföretaget Camilla Norrback AB har gått i konkurs, skriver modesajten habit.se. Konkursen berodde dels på den svaga ekonomin i Europa och dels på att investerarna inte ville fortsätta satsa.

 • Elin vill designa kläder för Norden

  28.06.2012 Västnyland

  Yle Västnyland träffar unga västnyländska förmågor som brinner för något de gör. Först ut är 23-åriga Elin Sandholm från Karis.