Hoppa till huvudinnehåll

talterapi

 • Skriande brist på svenskspråkiga talterapeuter - i Borgå är invånarna snart utan igen

  13.08.2018 Östnyland

  Borgå stad har svårt att locka svenskspråkiga talterapeuter.

  Behovet av talterapi ökar men resurserna släpar efter. Läget är nästan det samma som för fem år sedan då staden hade svårt att hitta vikarier för sina två moderskapslediga talterapeuter.

 • När vardagen känns tung hjälper familjecentret i Raseborg dig att hitta rätt

  30.05.2018 Västnyland

  Nu hoppas familjecentret nå ut till ännu fler.

  Barn, unga och föräldrar i Raseborg som känner att de behöver hjälp och stöd i vardagen har möjlighet att vända sig till Raseborgs familjecenter. Nytt för i år är att familjecentret har flyttat in på Ekåsens område.

 • Strokeklubben ger kamratstöd och glädje för både drabbade och deras anhöriga - "En fin gemenskap"

  16.02.2018 Åboland

  Vintertid möts klubben i PIF-centret för att motionera.

  Vintertid möts Strokeklubben i Pargas regelbundet i PIF-centret för att motionera. Det är bra att hålla i gång, men samvaron och kamratstödet är minst lika viktigt.

 • Nya tjänster inom K5 nästa år

  27.10.2017 Österbotten

  Samkommunfullmäktige godkände budgetförslaget.

  Nya tjänster ska inrättas inom vårdsamkommunen K5. Det blev klart då samkommunfullmäktige godkände budgeten för nästa år.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  25.09.2017 Åboland

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • Plugga vid ÅA: Logopedi

  07.09.2017 Åboland

  Språk, tal och röst är lika viktiga inom logopedin.

  Logopedin vid Åbo Akademi är ett nytt ämne och ger bra forskningsmöjligheter. Greta Wistbackas avhandling om resonansrörsmetoden är banbrytande grundforskning.

 • Folkhälsan erbjuder talterapi i Vasaregionen

  20.03.2017 Österbotten

  Kommer att besöka klienter mellan Närpes och Oravais.

  Två talterapeuter har nu mottagning i Folkhälsanhuset Wasa. De kommer att åka ut till klienter i hem, daghem, skolor och boenden mellan Närpes och Oravais.

 • Familjer också välkomna till Folkhälsans nya mottagning i Åbo

  07.02.2017 Åboland

  Mottagningen finns på nya adress i Katedralskolans hus.

  Det som tidigare var Folkhälsans tonårspoliklinik har nu flyttat från Åbolands sjukhus till utrymmen på tredje våningen i den nyrenoverade Katedralskolan i Åbo.

 • Barn med specialbehov får allt mindre terapi - statens nedskärningar märks redan

  15.12.2016 Åboland

  Åbobon Alex Linnasaari skulle behöva mer talterapi.

  Barn är speciellt utsatta då staten sparar. För barn med utvecklingsstörning eller funktionsnedsättning är nedskärningarna ännu mer dramatiska. Vid årsskiftet gjordes en lagändring, som gör det svårare för barn med specialbehov att få terapi, och det börjar redan synas.

 • Teaterrecension: Kungens tal får sin svenska världsurpremiär i Åbo

  25.09.2016 Kultur och nöje

  Riko Eklundh strålar som kungens talterapeut.

  Kungens Tal gjorde succé som film för sex år sedan, historien om den stammande kungen som måste bli nationens samlande kraft inför ett stundande världskrig och den självlärde talterapeuten som blir kungens otippade stöd. Nu görs historien för första gången som teater på svenska, med Peter Ahlqvist och Riko Eklundh som kungen och talterapeuten, i Åbo. Tomas Jansson har sett veckoslutets premiär.

 • Kungens tal får svenskspråkig urpremiär på ÅST

  15.09.2016 Åboland

  Hela ensemblen deltar i dramat på Åbo Svenska Teater.

  Om en dryg vecka är det premiär för dramat Kungens tal på Åbo Svenska Teater. Hela ensemblen deltar, förutom att de spelar sina roller, också i det tekniska arbetet bakom scenen.

 • Talterapi är mer än bara uttal - "det är framtidens jobb"

  14.07.2016 X3M

  Talterapeuter kan lära klienter att båda prata och svälja.

  I serien Arbetscoachen tar X3M reda på hur det egentligen känns att jobba i de branscher där jobbutsikterna för tillfället ser goda ut. Michaela Holm är talterapeuten som använder hashtaggar i stil med ”ilovemyjob”.

 • Ingen vill bli talterapeut i Hangö

  09.03.2016 Västnyland

  Staden tar till köptjänster.

  Jobbet som talterapeut i Hangö väcker inget intresse. Staden har inte fått in en enda ansökan trots att jobbet har varit ledigförklarat flera gånger.

 • Lätt för ÅA-talterapeuter att hitta jobb

  02.10.2015 Åboland

  Efterfrågan på talterapi i Finland är stor.

  Talterapeuter som utexamineras från Åbo Akademi placerar sig lätt på arbetsmarknaden. Utbildningen firar 10 år i år.

 • Afasin blev början på ett nytt liv

  30.10.2014 Samhälle

  Ibland kan ett felsteg få konsekvenser för resten av livet. Efter att Lina Falcken som 29-åring föll i en trappa började hennes nya liv, ett liv där hon måste lära sig tala på nytt och anpassa sina drömmar efter de gränser en hjärnskada sätter.

 • Britney Spears fick oss att knarra

  26.06.2014 X3M

  Kajsa Rintamäki skriver gradu om transröster och skall bli talterapeut. Vi talade om manliga och kvinnliga röster och fick också veta om knarrningstrenden som Britney Spears startade.

 • "Avbryt inte den som stammar"

  22.10.2013 Samhälle

  Idag (22.10) är det den internationella stamningsdagen. Mikael Grönroos, specialläkare i foniatri, blev intresserad av ämnet på grund av att han själv stammar.

 • Ingen svenskspråkig talterapi i Borgå

  16.09.2013 Östnyland

  Borgås två anställda talterapeuter är moderskapsledig och Borgå har inte anställt någon vikarie. Köerna till talterapi växer och det finns risk för att vården för vissa barn avbryts.

 • Medvind för talterapeuter

  17.06.2013 Inrikes

  Ännu för några år sedan rådde en stort brist på talterapeuter i så gott som hela Svenskfinland. Det fanns nästan ingen öppen talterapivård att få varken för vuxna eller för barn, men nu har läget ändrats. Närmare 40 talterapeuter har utexaminerats vid Åbo Akademi sedan år 2010.

 • Fler barn i Hangö behöver talterapi

  12.03.2013 Västnyland

  Staden vill anställa en egen talterapeut eftersom allt fler barn behöver hjälp med talet i Hangö. Men också äldre behöver hjälp efter exempelvis en stroke.

Sidor