Hoppa till huvudinnehåll

svarta

 • Domare i New York: polismannen som tog livet av Eric Garner borde avskedas

  03.08.2019 Utrikes

  Eric Garner dog för fem år sedan efter strupgrepp.

  Polismannen som för fem år sedan genom ett strupgrepp tog livet av den svarte New York-bon Eric Garner bör avskedas från sin tjänst, rekommenderade en domare vid stadens polismyndighet på fredag.

 • Röstförtryck eller skydd mot valfusk? Drabbade väljare i USA får kämpa för att utöva sin rösträtt

  02.11.2018 Utrikes

  Röstfusk motiverar skarpare åtgärder mot svarta väljare.

  Allt fler delstater har gjort det svårare för svarta väljare att i praktiken utnyttja sin rösträtt i tisdagens amerikanska val. De svartas organisationener anklagar republikanska tjänstemän för rasism och röstförtryck. Det handlar om att stoppa valfusket, är svaret från president Trumps anhängare.

 • Stängt på Starbucks i USA: Hela personalen ska träna bort rasfördomar och dåligt beteende mot svarta kunder

  29.05.2018 Utrikes

  Stängt pga rasismbekämpande utbildningsdag efter incident.

  Tolv miljoner kostar det i uteblivna intäkter. Men idag ska de anställda i amerikanska Starbuckskedjan få lära sig att alla människor och kunder är lika värda. För några månader sedan kallade personalen i Philadelphia på polisen för att få ut två kunder. De var svarta. Och sådant händer ofta i USA.

 • Filmrecension: Moonlight - En svart pojkes kamp för att finna sig själv

  10.02.2017 Kultur och nöje

  Poetisk skildring av svart, homosexuell identitet.

  Hur blir livet om du är en svart, fattig pojke i Miami med en mamma som knarkar och vänner som mobbar? I Moonlight blir det en vacker och suggestiv berättelse om att hitta sin identitet, sin maskulinitet och sig själv.

 • Analys: Trump är kung över den vita mannens revansch

  15.01.2017 Utrikes

  Renässans för rasism och sexism bland vita i USA.

  I början av 2000-talet såg alla ut att vara överens: Amerika är ett mångkulturellt pluralistiskt samhälle som är till för alla. I dag en vecka innan Trump blir president ser det annorlunda ut. Varför upplever rasismen och sexismen renässans bland vita amerikaner?

 • Varför skulle du inte vara feminist?

  07.03.2016 Kultur och nöje

  Tre författare ger sin hållning i frågan.

  Det krävs mycket mod av en kvinna att öppet och konsekvent deklarera att hon är feminist. Det påståendet kan låta lite konstigt i dessa dagar

 • 106-åring tog paret Obama med storm

  22.02.2016 Utrikes

  Video där kvinnan möter presidentparet sprids världen över.

  106-åriga Virginia McLaurin fick en inbjudan till Vita huset i samband med ”Black history month” som uppmärksammar de svartas historia i USA.

 • Fergusons stadsdirektör avgår

  11.03.2015 Utrikes

  Beskedet kommer efter justitieministeriets rapport om en kultur av rasism inom stadens polisinrättning. John Shaw meddelade om sin avgång under stadsfullmäktiges möte.

 • Svart mans död utreds i USA

  04.12.2014 Utrikes

  Det amerikanska justitiedepartementet lovar att utreda ett fall från i somras, där en polis kvävde ihjäl en obeväpnad svart man. Det efter att en åtalsjury friade polisen.

 • Birger's ragtime band

  06.03.2014 Åboland

  Birger's ragtime band har gett ut skivan "In The Spirit Of Traditional New Orleans Jazz".

 • ”Vi shoppar för det ser bra ut”

  27.01.2014 Utrikes

  Den svarta medelklassen växer och mår bra i Sydafrika.

  Den svarta befolkningen dominerar för första gången medelklassen i Sydafrika - 20 år efter att apartheid avskaffades. Många svarta har nu råd med allt de tidigare inte hade råd med, och shoppar loss som aldrig förr. Nina Simberg rapporterar från Sydafrika.

 • Orsaken till Hawkolyckan fortfarande oklar

  08.01.2014 Österbotten

  Undersökningen av Hawk olyckan i Perho i november drar ut på tiden skriver Iltalehti i sin nätupplaga. Svarta lådan från det ena planet har inte kunnat analyseras och den andra lådan har inte hittats.

 • Man hotade pojke med kniv

  11.12.2013 Österbotten

  En man hotade en pojke med kniv i på Rådhusgatan i Jakobstad på tisdag eftermidag. Mannen uppträdde aggressivt och var för pojken okänd.

 • Höstens två sidor - älska eller hata?

  21.11.2013 Nyhetsskolan

  Jag går med raska steg till skolbussen och blickar ut över ett färgstarkt landskap, väl i bussen lyssnar jag på mina favoriter som jag kan finna bland min höst-lista på spotify. Fem, tio, femton låtar och bussen stannar vid min destination. Nåmen hej solskenssamhälle!

 • Femtio år sedan Martin Luther King hade en dröm

  23.08.2013 Utrikes

  Martin Luther King hade en dröm.

  I Washington firar man att det har gått 50 år sedan Martin Luther King höll sitt mest kända tal, ”Jag har en dröm”. För många amerikaner ger festligheterna en möjlighet att reflektera över den tid som har gått, och det kan man bland annat göra vid den minnesplats som är tillägnad King. Mette Nordström rapporterar!

 • Brasilien inför kvotsystem för svarta?

  20.07.2013 Utrikes

  Brasiliens president Dilma Rousseff är beredd att utöka kvotsystemet för ursprungsbefolkningen och de svarta. Deras ställning i samhället är fortfarande svagare än hos den övriga befolkningen.

 • Fokus på Earth, Wind & Fire

  16.07.2013 Kultur och nöje

  Ett experimentellt och progressivt soul- och funkband, eller ett väloljat maskineri för kommersiella discohitar? Ja, som det framgår i programmet Fokus på Earth, Wind & Fire, så stämmer båda beskrivningarna in på denna 1970-talets supergrupp.

 • Protest med snaror mot mörkhyad minister

  15.07.2013 Utrikes

  Polisen i Italien försöker reda ut vem som hängt upp snaror i samband med protester mot Cécile Kyenge, landets första svarta minister. För två dagar sedan kallades hon "orangutang" av en italiensk senator.

 • Hur röstar de svarta i USA?

  05.11.2012 Utrikes

  Kommer USA:s svarta befolkning att rösta lika aktivt i morgon som för fyra år sedan? Då slog deras valdeltagande alla rekord och hjälpte Barack Obama att vinna valet. Se Antti Kuronens reportage!

 • Nio döda i översvämningar i Turkiet

  04.07.2012 Utrikes

  De stora mängderna regn har fått Svarta havet att svämma över i Turkiet. Hittills har nio människor dött och tiotals skadat.

Sidor