Hoppa till huvudinnehåll

representation (framställning)

 • Varför ser vi nästan bara vita barn i våra barnböcker och varför är det problematiskt? Helsingfors Bokmässa ger tips på barnböcker med bredare representation

  26.10.2019 Kultur och nöje

  Känner alla igen sig i vår barnlitteratur?

  Känner alla igen sig i vår barnlitteratur? Många Många icke-vita barn riskerar att exkluderas i sin finländska skol- eller dagismiljö. Kia Svaetichin diskuterar tillsammans med Milena Parland, författare och verksamhetsledare på Ad Astra och Saba Holm, ungdomsinformatör på Luckan och barnboksbibliotekarie Tobias Larsson.

 • Pocahontas är inte John Smiths rekvisita

  16.03.2016 Kultur och nöje

  Vems berättelser ser vi på scenen och vem får berätta dem?

  Koreografen Sonya Lindfors har sällan sett personer som ser ut som hon själv på scenen. I föreställningen Noble Savage undersöker hon representationen av Den Andra.

 • Flest kvinnliga regeringsförhandlare i Samlingspartiet

  16.05.2015 Debatt

  Två av tre regeringsförhandlare är män visar vår granskning.

  Endast en dryg tredjedel av regeringsförhandlarna är kvinnor. Det finns ändå stora skillnader mellan de tre medverkande partierna, visar Svenska Yles kartläggning.

 • Malax får medborgarråd

  20.01.2014 Österbotten

  Malax ska få ett medborgarråd. Det beslöt kommunstyrelsen på måndagskvällen. Däremot utses rådets medlemmar inte nu, utan först när en planeringskommission har arbetat fram ett förslag på hur man får bästa möjliga representation i rådet.

 • Bra att Bryssel lockar

  21.11.2013 Österbotten

  Det är positivt att flera politiker från Vasa har siktet inställt på EU-parlamentet. Tomrummet de lämnar efter sig om de blir invalda spelar mindre roll. Det anser Göran Djupsund som är professor i statskunskap.

 • Studerande i Vasa bildar valförbund

  17.10.2013 Österbotten

  År 2012 har Vasa inte haft någon representant i studentkårstyrelsen. Nu hoppas vi få in flera från Åbo akademi i Österbotten i kårstyrelsen, säger Christoffer Hällfors och Caroline Lång, kandidater från den politiskt obundna valföreningen Fakula Vasa.

 • Flyktingbarn vill till Norden för att bli hörda

  11.09.2013 Inrikes

  Norden har ett rykte om sig att beakta och lyssna på barn, säger utbildningsansvariga Kia Lundqvist vid Åbo universitets undervisnings- och utvecklingsenhet Brahea. Därför söker sig hundratals barn och unga till de nordiska länderna årligen, säger hon.

 • Stylist berömmer Haukio

  04.04.2013 Kultur och nöje

  Tantig, trist och oklädsam. Bland annat de orden har använts för att beskriva presidentfrun Jenni Haukios stil. Men...

 • Gamla Pernå välrepresenterat i Lovisapolitiken - se kartan

  28.01.2013 Östnyland

  Pernåbornas röst hörs bäst i Lovisafullmäktige.

  Pernåbornas röst hörs bäst i Lovisafullmäktige. Invånarna i gamla Lovisa och Liljendal har minst representanter bland ledamöterna. Det framgår då man tittar på var de nu sittande ledamöterna bor i jämförelse med de gamla kommungränserna.

 • Frankrike stöder palestinierna i FN

  27.11.2012 Utrikes

  Frankrike kommer att stöda palestiniernas begäran om observatörsstatus i FN. Generalförsamlingen kommer att rösta om palestiniernas anhållan på torsdag.

 • Sannf och SFP på kollisionskurs i Österbotten

  02.11.2012 Österbotten

  Dagarna efter kommunalvalet har nu representationen i Österbottens Förbund blivit ett stridsäpple mellan Sannfinländarna och SFP. Enligt valresultatet skulle Sannfinländarna nu få tre platser i förbundets fullmäktige, men då det på samma gång pågår en process för att ändra grundavtalet för förbundet ser det nu ut som om de bara skulle få två platser.

 • Så mycket åker stadsdirektörerna taxi

  05.07.2012 Huvudstadsregionen

  Den av de biträdande stadsdirektörerna som i fjol mest använde taxi var Hannu Penttilä. På andra plats kom Pekka Sauri.