Hoppa till huvudinnehåll

allierade

 • Macron varnar Europa för att lita på stöd från USA: Nato är "hjärndött"

  07.11.2019 Utrikes

  "Jag anser att Europa kan försvara sig självt".

  USA vänder ryggen åt det europeiska projektet, och det är dags för Europa att vakna upp, säger Frankrikes president Emmanuel Macron i en intervju för The Economist. Enligt Macron kan europeiska länder inte längre lita på att USA försvarar Natos allierade i Europa.

 • Tio frågor om andra världskriget - vad vet du om kriget som började för 80 år sedan?

  31.08.2019 Vetamix

  Testa vad du vet om andra världskriget.

  För 80 år sedan började andra världskriget, ett krig som involverade nästan alla världens länder och har gett upphov till massor av filmer och böcker. Här kan du testa om du själv har koll på kriget i stora drag.

 • Nürnbergprocessen 70 år: "Jag satt vid samma bord som massmördaren"

  21.11.2015 Utrikes

  Ledande nazister satt på de anklagades bänk.

  Den 20 november hade 70 år förflutit sedan Nürnbergrättegångarna inleddes. I Nürnberg ställdes de ledande nazisterna till svars för krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det här var första gången i historien som en process av det här slaget genomfördes.

 • Japan ber om ursäkt för "omätbara lidanden" under andra världskriget

  14.08.2015 Utrikes

  Kejsar Akihito uttalar sig om kriget på årsdagen.

  Japans premiärminister Shinzo Abe ber om ursäkt för "de omätbara skador och lidandet som åsamkades oskyldiga" under andra världskriget inför 70-årsdagen av Japans kapitulation i morgon.

 • Striderna i Syrien har inte avtagit

  25.11.2013 Utrikes

  - Yle Nyheters journalist Antti Kuronen åker den här veckan till Syriens huvudstad Damaskus. Samma ställe som USA tillsammans med allierade skulle bomba för tre månader sedan. Men varför åka till områden som regimen kontrollerar och inte den andra, mer utsatta sidan?

 • Kerry: "Vi har gått för långt"

  01.11.2013 Utrikes

  USA:s utrikesminister John Kerry medger att USA i en del fall har gått för långt i sitt spionage. Landets säkerhetstjänst NSA har bland annat avlyssnat tiotals miljoner samtal i allierade europeiska länder.

 • Fler ryska fartyg till Medelhavet

  29.08.2013 Utrikes

  Ryssland förstärker sin närvaro i Medelhavet genom att sända två örlogsfartyg till området, rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Irans president säger att Iran kommer att pressa på för att hindra USA från att slå till mot Syrien.

 • Kerry: Ansvariga måste ställas till svars

  25.08.2013 Utrikes

  USA överväger riskerna med ett militärt ingripande i Syrien efter rapporterna om nervgasattacker utanför Damaskus i onsdags. Amerikanska styrkor uppges vara redo att slå till mot den syriska regimen. Utrikesminister John Kerry sade vid en presskonferens att det är obestridligt att det har använts kemiska vapen i Syrien och att de ansvariga måste ställas till svars.

 • Vapen i skeppslasten från Kuba till Nordkorea

  03.08.2013 Utrikes

  Kuba har tidigare förnekat uppgifterna om att det skulle ha funnits vapen på väg till Nordkorea ombord på ett skepp som stoppades i Panama.

 • Kubanska vapen ombord på Nordkoreabåten

  17.07.2013 Utrikes

  Kuba bekräftar att de vapen som hittades ombord på ett nordkoreanskt fartyg i Panama är kubanska, men trasiga. Panama kräver nu att FN undersöker vapenlasten.

 • Nordkorea skickade sändebud till Kina

  22.05.2013 Utrikes

  Nordkorea har skickat ett militärt sändebud till Kina idag. Det är den första diplomatiska resan som landet gör i regionen efter det allt spändare läget på Koreahalvön.

 • USA skickar missilförsvar till Stilla havet

  04.04.2013 Utrikes

  USA förstärker sitt missilförsvar i nordöstra Asien som svar på den allt hårdare nordkoreanska retoriken. Det amerikanska försvarministeriet meddelar att man sänder ett avancerat missilförsvar till militärbasen på ön Guam.

 • Afghanistan "allierad" med USA

  07.07.2012 Utrikes

  USA utnämner Afghanistan till en "betydande icke-Nato allierad", berättade USA.s utrikesminister Hillary Clinton då hon anlände till Kabul på lördag. Det gör det bland annat enklare för Afghanistan att köpa amerikanskt försvarsmaterial.