Hoppa till huvudinnehåll

Behandling av fertilitetsstörningar

 • Finländare köper sperma på postorder från Danmark - här finns världens största spermabanker

  26.02.2018 Inrikes

  Heminseminering kostar några hundralappar.

  Knappt hundra finländare beställer årligen sperma med posten från en dansk spermabank. Det är billigare att inseminera hemma än på en fertilitetsklinik, men det finns också avigsidor med postordersperma, och i sommar förbjuder Danmark försändelserna.

 • Nu kan par få veta om de bär på genetiska sjukdomar redan innan en graviditet

  09.01.2018 Inrikes

  En privat fertilitetsklinik är först i Finland med testet.

  En privat fertilitetsklinik är den första i Finland att erbjuda par som planerar att skaffa barn en möjlighet att ta reda på om de bär på recessiva gener som kan orsaka allvarliga sjukdomar hos barnet.

 • Assisterad befruktning - från anonym sperma till registrerade donatorer

  13.04.2017 Arkivet

  Vill en man donera sperma om han inte får vara anonym?

  I Finland föddes de första barnen som blivit till genom assisterad befruktning 1984. På 1990-talet föreslogs en ny lag om att barnet har rätt att få veta sin biologiska fars identitet, också i sådana fall att han endast hade tillhandahållit sperma. En lång och juridisk process tog vid, där också frågor om vem som har rätt till assisterad befruktning togs upp. Och vill en man donera sperma om han inte får vara anonym?

 • Anneli Heikkilä-Nordmyr: I vårt hem står ett tomt rum med en liten spjälsäng

  15.07.2016 Vega

  Sommarprat om barnlöshet, tröstlöshet, hopp och förtröstan.

  Efter många år av sorg och förtvivlan vågar Lyssnarnas sommarpratare Anneli Heikkilä-Nordmyr äntligen unna sig lite glädje och förbereda ankomsten av ett litet barn. Annelis inledning kring ofrivillig barnlöshet vann årets tävling om Lyssnarnas sommarpratare.

 • Så här går en äggcellsdonation till

  12.05.2016 X3M

  Många par behöver hjälp för att få barn

  Det finns ett stort behov av donerade äggceller. Par kan stå i kö i många månader före de får ta emot donerade äggceller som de sedan använder för att få egna barn. Vi åkte till Väestöliittos fertilitetsklinik för att ta reda på hur en äggcellsdonation egentligen går till.