Hoppa till huvudinnehåll

maktbefogenhet

 • Undersökning: Över 60 procent vill att presidenten ska kunna upplösa riksdagen

  24.01.2018 Inrikes

  Folket vill ha en president med mycket makt.

  Näringslivets delegation EVA har låtit göra en undersökning som visar att 60 procent av finländarna vill att presidenten ska ha makt att upplösa riksdagen samt att välja personen som leder regeringssonderingarna.

 • Islands president vill inte bli omvald

  01.01.2016 Utrikes

  Ólafur Ragnar Grímsson ger över ansvaret åt andra

  Den isländske presidenten Ólafur Ragnar Grímson meddelade i sitt nyårstal att han inte ställer upp för omval. Han har varit president sedan år 1996.

 • Kurderna avgör valet i Turkiet

  31.05.2015 Utrikes

  Erdoğan rasar mot kurdpartiet HDP.

  Parlamentsvalet i Turkiet den 7 juni avgör också presidentens ställning. En storseger för det regerande partiet leder till att Turkiet blir en presidentstyrd stat.

 • Greklands finansminister får mindre makt

  27.04.2015 Utrikes

  Greklands regering stöder Varoufakis.

  Greklands finansminister Yanis Varoufakis blev kritiserad av eurogruppen under deras möte förra fredagen. Nu minskar Greklands statsminister Alexis Tsipras finansministerns maktbefogenheter.

 • "Med rätt tonläge så hade jag gått ut"

  11.04.2013 Österbotten

  Frågan om lärares maktbefogenheter har aktualiserats efter att en lärare i Helsingfors fick sparken efter att handgripligen ha föst ut en elev ur matsalen. Vi har pratat med en man som i högstadiet en gång fick en örfil av sin lärare.

 • Lärarfacket OAJ: För hårt att ge läraren sparken

  08.04.2013 Huvudstadsregionen

  Lärarfacket OAJ reagerar mot Helsingfors stads beslut att avskeda en lärare vid det finska högstadet i Alphyddan i Helsingfors. Läraren hade knuffat ut en störande eleven ur skolans matsal.

 • Bedrägeribrotten på nätet ökar

  14.03.2013 Inrikes

  Bedrägeribrott mot informationsnätverk är ett tilltagande hot i Europa, enligt EU:s brottsbekämpande organ Europol. Internationella brottsutredningar kräver numera nästan alltid utredningar via nätet.

 • Egyptiska protester krävde liv

  26.11.2012 Utrikes

  Demonstrationerna för och emot Egyptens president Mohammed Mursis utvidgade maktbefogenheter har krävt sitt första dödsoffer. En 15-årig pojke dödades och tiotals skadades i en attack mot det Muslimska brödraskapets kontor i Damanhour i går kväll.

 • Protester mot Mursis maktkoncentration

  24.11.2012 Utrikes

  Ledande jurister i Egypten protesterar mot president Mohammed Mursis utvidgade maktbefogenheter. Domarna i Egypten hotar med strejk i protest mot att Mursi vill koncentrera makten hos sig själv. Runtom i landet har det också demonstrerats mot Mursi.

 • Rumäniens president avgår

  10.07.2012 Utrikes

  Rumäniens president Traian Băsescu har meddelat att han avgår och lämnat över makten till parlamentets talman Crin Antonescu. Det skedde efter att författningsdomstolen hade godkänt parlamentets beslut om att avstänga Băsescu i en månad.

 • Ryska Wikipedia nedsläckt i protest mot ny lag

  10.07.2012 Utrikes

  Den ryska versionen av Wikipedia ligger nere i ett dygn. Wikipedia har släckt sajten i protest mot en lagändring, som ger Rysslands regering ökade befogenheter att stoppa information på internet.