Hoppa till huvudinnehåll

barnsoldater

 • NYT: Barn från Sudan skickas till Jemen för att kriga vid fronten

  31.12.2018 Utrikes

  Saudiarabien utlokaliserar krigare.

  Saudiarabien har skickat sudanesiska barn till Jemen för att kriga vid fronten, rapporterar The New York Times (NYT).

 • Barnsoldaten - pojken som blev bestulen på sin barndom

  17.11.2018 Samhälle

  Barnsoldatens osannolika väg mot ett bättre liv.

  I sitt hemland har han stridit i det beryktade RUF och blivit tvingad att begå krigsbrott. Det är svårt att få det att gå ihop med den 17-årige pojke som jag träffade år 2011 på ett café i Uleåborg. Till Finland kom han som flykting och fick snabbt uppehållstillstånd.

 • Socialdemokrater sågar försvarskurser för minderåriga

  17.03.2018 Inrikes

  Försvarsministern avfärdar kritiken.

  De socialdemokratiska riksdagsledamöterna Erkki Tuomioja och Sirpa Paatero går till attack mot försvarskurser för minderåriga. I ett gemensamt uttalande kräver riksdagsledamöterna att försvarsministern vidtar åtgärder mot Försvarsutbildningsföreningen, som ordnar kurserna.

 • Unicef: Ökande angrepp mot barn i konflikter – ”får inte bli det nya normala”

  28.12.2017 Utrikes

  "Barn angrips hemma, i skolan och på lekplatser".

  Barnen i världens konfliktzoner utsätts för allt värre lidande och allt oftare avsiktligt för angrepp. Unicef kallar det ökande våldet mot barn i konflikter för chockerande.

 • Unicef: 2016 det svåraste året för Syriens barn hittills

  13.03.2017 Utrikes

  Kriget är nu inne på sitt sjätte år.

  År 2016 var det svåraste året för barnen i Syrien hittills, uppger Unicef i en ny rapport. Fler barn än tidigare dog och stympades och antalet barnsoldater ökade.

 • Unicef larmar: Rekrytering av barnsoldater ökar i Sydsudan

  19.08.2016 Utrikes

  Kan tyda på att inbördeskriget är nära att blossa upp igen.

  I Sydsudan har antalet barnsoldater igen börjat öka då fredsavtalet från ifjol vacklar. De framsteg som har gjorts sedan inbördeskrigets slut hotar att omintetgöras, varnar Unicef.

 • Barn ska bort från rebelläger i Colombia

  16.05.2016 Utrikes

  Barnsoldater tolereras inte längre bland rebeller.

  Gerillan Farc i Colombia går med på att avlägsna alla barn från rebellbaser. Barn som är under 15 år ska inte längre tillåtas bland rebeller. Parterna finslipar nu en överenskommelse om hur barnen ska återintegreras i samhället.

 • Sjuåringar krigar i Syrien

  14.03.2016 Utrikes

  Rekryteringen av barnsoldater har ökat.

  Över 80 procent av barnen i Syrien lider på grund av kriget och en tredjedel har aldrig upplevt fred, enligt en ny rapport från FN:s barnfond Unicef. Rekryteringen av barnsoldater har också ökat och en del av barnsoldaterna är inte äldre än sju år.

 • Vad uppmärksammar vi på barnkonventionens dag?

  19.11.2015 Vetamix

  FN definierar vilka rättigheter barn ska ha i hela världen.

  195 länder har skrivit under FN:s konvention om barnets rättigheter. USA är det enda FN-landet som inte ratificerat barnkonventionen.

 • IS-bödlar kan vara kidnappade barn

  05.07.2015 Utrikes

  IS-video på massavrättning i Palmyra fortsätter att uppröra.

  Extremiströrelsen IS har kidnappat hundratals barn och unga pojkar bara under de senaste veckorna. De kan utbildas för uppdrag som massavrättningen i Palmyra.

 • Barnsoldater frigavs i Centralafrikanska republiken

  16.05.2015 Utrikes

  Beväpnade grupper gick med på att släppa alla barnsoldater

  Över 350 barnsoldater har frigetts i Centralafrikanska republiken. Det är tack vare ett avtal som FN:s barnfond UNICEF har varit med och förhandlat fram som landets beväpnade grupper har gått med på att frige alla barnsoldater och inte rekrytera nya.

 • Udo Drude kom från nazi-Tyskland till lilla Pargas

  21.04.2015 Arkivet

  Udo Drude deltog i Hitlerjugend.

  Udo Drude var många år den andra parten i Aagot Jungs populära Trädgårdsradio. Men Udo Drude hade en mörk bakgrund. Han hade deltagit som tonårssoldat i Hitlers armé för nazi-Tyskland. 2004 berättade han öppet om hur det var.

 • 250 barnsoldater frigivna i Sydsudan

  22.03.2015 Utrikes

  Barnen ska nu få psykosocialt stöd av Unicef.

  I Sydsudan har rebellgruppen Kobrafraktionen frigett 250 barnsoldater, bland dem fyra flickor. FN:s barnfond Unicef ska nu spåra barnens familjer och ge barnen psykosocialt stöd.

 • Boko Haram - med propagandan som vapen

  15.01.2015 Utrikes

  Informationen är ett vapen i Nigerias konflikt. Överdrifterna är stora: Boko Haram vill visa sig starkt, armén i sin tur överdriver för att öka sitt stöd.

 • FN: ISIS måste frige kidnappade skolbarn i Syrien

  02.07.2014 Utrikes

  FN och mänskorättsorganisationen Human Rights Watch kräver att den radikala islamistgruppen ISIS friger över 100 kurdiska skolelever som kidnappades för drygt en månad sedan i norra Syrien.

 • Syriska rebellgrupper använder barnsoldater i kriget

  23.06.2014 Utrikes

  Flera rebellgrupper i Syrien använder barnsoldater i kriget mot den syriska regeringen, hävdar människorättsorganisationen Human Rights Watch som kräver att rebellerna omedelbart upphör att använda eller rekrytera barnsoldater.

 • Tortyroffer och barnsoldat - nu är han student i Finland

  17.06.2014 Inrikes

  Ahmed Kamara, 21, deltog som barnsoldat i Sierra Leones inbördeskrig. Nu har han tagit studenten här i Finland och siktar på studier vid Uleåborgs universitet.

 • Krigsherren Lubanga fick 14 års fängelse

  10.07.2012 Utrikes

  Den kongolesiske krigsherren Thomas Lubanga har dömts till 14 års fängelse för att ha rekryterat barnsoldater. Lubanga är den första som har dömts av Internationella brottsdomstolen i Haag.