Hoppa till huvudinnehåll

fågelholkar

 • Fågelholk

  En miljon fågelholkar blev 1,3 miljoner

  22.05.2017Inrikes
  Yles kampanj för att råda bot på bristen på fågelholkar överträffade målet med bred marginal.
 • Byggande av fågelholk

  Holkräknaren stängs - registreringen fortsätter till 21 maj

  12.05.2017Natur
  Kampanjen ”En miljon fågelholkar” är snart slut. Söndagen 21.5 avslutas registreringen, och samtidigt avslöjas hur många holkar som registrerats.
 • En hönsloppa fotograferad med svepelektronmikroskop

  Trehundra orsaker varför man skall städa ur holkarna

  02.05.2017Natur
  Förhoppningsvis har du städat ur dina fågelholkar medan det var minusgrader ute. Dels för att fåglarna börjat flytta in redan, men också för att holkarna innehåller mycket annat än lite mossa, gräs och en och annan kvist.
 • En massa fågelholkar på en vägg på Strömsö.

  En miljon fågelholkar nu klara - långt tidigare än beräknat

  23.02.2017Inrikes
  Kampanjen "En miljon fågelholkar" nådde sitt mål tidigare än beräknat. Att målet uppnåddes i god tid är viktigt eftersom fåglarnas häckning de senaste 50 åren har inletts allt tidigare.
 • Blåmeskull i en holk

  Vem häckar i holken?

  18.02.2017Natur
  Våra vanligaste holkhäckare är olika mesar och svartvit flugsnappare, men det finns också många andra som kan flytta in i en holk. Resterna av det gamla boet kan avslöja vilken art som häckat i din holk.
 • Kaj Fröberg och Alexandra Niemi bygger en fågelholk för en grå flugsnappare.

  Udda fåglar fick holkar i Åbo

  12.02.20172Åboland
  Åbo arbis fågelholksbyggarkurs är ett steg i kampanjen för att sätta upp en miljon fågelholkar i de finländska träden innan maj 2017. Det är ett sätt att fira Finlands 100-årsjubileum.
 • En fågelholk får sitt tak fastspikat

  Nu kör "En miljon fågelholkar" igång igen!

  03.02.20171Natur
  Kampanjen "En miljon fågelholkar" har haft en liten paus under vintern, men nu är det dags att kavla upp ärmarna och ta itu med byggandet igen.
 • Ett ejderpar som simmar.

  Fler holkar åt ejdrarna, kom med på talko!

  01.02.20177Natur
  Ejdern har under 2000-talet minskat i antal i Kvarkens ytterskärgård. Ejderhus skall förhoppningsvis råda bot på situationen. Det finns många orsaker till att ejdern minskat i Kvarken. Försämrad födokvalitet, parasiter, virus, dålig ungproduktion samt predation av mårdhund, mink och havsörn.
 • Holk TV

  Fåglarna hittade Sibbo kommuns fågelholkar

  02.11.2016Östnyland
  I hela 55 holkar har fåglarnas häckning lyckats. I 39 holkar har det vistats fåglar och i 20 holkar har getingar huserat.
 • Fågelholk i Vasa.

  Hösten är den bästa tiden att hänga upp fågelholkar

  29.10.2016Natur
  Första snön påminner oss om att ta hand om våra flygande vänner i naturen. Plocka fram fågelbordet och städa fågelholken. Det är inte heller för sent att hänga upp nya fågelholkar. Tvärtom är hösten den bästa tiden för det!
 • Maria och John Gammals

  På Fågelberget dansar man till Tongåvan

  21.10.2016Vega
  I lugnet uppe på berget i Pirlax sydost om Borgå, där spenderar Maria och John Gammals en stor del av sin fritid. De stänger Fågelberget under den kallaste tiden på året, mellan trettondag och påsk.
 • Holk TV

  Holk TV: Se ungarna flyga ur boet

  23.06.20169Natur
  Följ med familjen Blåmes direkt i svenska Yles egna ”Holk TV".
 • Kampanjen En miljon fågelholkar

  Kommer vi upp i en miljon fågelholkar?

  21.06.2016Natur
  Kampanjen "En miljon fågelholkar" inleddes i mars 2016. Efter drygt tre månader är vi redan uppe i mer än 800 000!
 • Blåmes på husesyn

  Bygga bo är inte lätt

  10.06.2016Natur
  Kanske ni kan känna igen den där situationen då hon har bläddrat bland annonserna och hittat Lägenheten. Just det, Lägenheten med stort L.
 • Olika exempel på hur fågelholkar kan se ut

  Holkexperterna, del 5

  26.05.2016Natur
  Kusinerna Rolf och Åke har mångårig erfarenhet av holkbyggande. De är utan vidare något av holkexperter. I femte avsnittet visar Rolf exempel på en knipholk och en gallerbur han konstruerat för att mesarna skall få äta i lugn och ro. Gallerburen är främst tänkt för årets kallare månader, men nu när holkarna är byggda och upphängda kan man ju börja rusta för hösten.
 • fågelholk

  Fågelholksfabrik på Kvabas skolgård i Borgå

  11.05.2016Östnyland
  Alla elever i Kvarnbackens skola i Borgå är engagerade i den stora fågelholkskampanjen. Under början av maj månad hör såg, hammare och spik till skolvardagen.
 • Holk gjord av en björkstam

  Holkexperterna, del 4

  09.05.2016Natur
  För att kunna kalla sig expert behöver man ha en viss erfarenhet och förståelse för hur saker fungerar. Rolf och Åke har byggt fler än tusen fågelholkar, så det finns belägg för att kalla herrarna för experter. I fjärde avsnittet talar Rolf och Åke om bland annat trädkryparholkar och hur man kan hänga upp holkar så att de inte faller ner trots att trädet växer.
 • fågelholkar

  Holkexperterna, del 3

  28.04.20165Natur
  Har man byggt tusen holkar så vet man en hel del om vad som fungerar och vad som är mindre bra. Man är något av en expert helt enkelt.
 • Taket på fågelholken

  200 holkar ska locka till häckning i Sibbo

  22.04.2016Östnyland
  Strax före påsk hängde Sibbo kommun upp fågelholkar i skogarna i Söderkulla och i Nickby. Kommunen deltar i kampanjen En miljon fågelholkar.
 • Holkexperter

  Holkexperterna, del 2

  21.04.20162Natur
  Rolf och Åke vet det mesta om fågelholkar. Tillsammans har de snickrat ihop fler än tusen stycken. Vi kallar herrarna för holkexperter. I andra avsnittet diskuterar Rolf Sandvik och hans kusin Åke Forsman materialval för fågelholksbyggen. Gran är holkexperternas favoritmaterial, men som tak är det vattenfast fanér som gäller.