Hoppa till huvudinnehåll

radioaktivitet

 • De första bilderna på den sovjetiska atomubåten som sjönk 1989 - strålningsvärdena ställvis 800 000 gånger högre än normalt

  11.07.2019 Utrikes

  Ett rör läcker radioaktivt cesium i havet.

  De första bilderna på den sovjetiska atomubåten som sjönk i Norska havet 1989 havet har publicerats. Norrmännen har uppmätt extremt höga strålningsvärden vid vraket.

 • Sovjetisk relik från kalla kriget hostar ut mystiska radioaktiva dammoln på botten av Norra Ishavet

  11.07.2019 Utrikes

  Ett av tre prov visar på 100 000 gånger högre halter.

  Norska TV2 rapporterar om förhöjd radioaktivitet kring ett ubåtsvrak som ligger på 1700 meters djup. Ubåten sjönk 1989 och ligger nära Björnön i Norra Ishavet.

 • Ryssland: Förhöjda halter av radioaktivt ämne härstammade inte från oss

  08.12.2017 Utrikes

  Inga tecken på radioaktiva utsläpp i Ryssland.

  De extremt höga halter av ett radioaktivt ämne som uppmättes i Ryssland och runt om i Europa tidigare i höst härstammade inte från Ryssland. Det säger det ryska statliga bolaget Rosatom, som har undersökt saken.

 • Ryssland bekräftar mycket höga utsläpp av radioaktivt ämne

  21.11.2017 Utrikes

  Också i Europa har koncentrationerna varit högre.

  Rysslands meteorologiska institut meddelar att man uppmätt extremt höga nivåer av isotopen rutenium-106 i slutet av september, skriver The Guardian. Härmed bekräftas tidigare europeiska rapporter om förhöjda radioaktiva värden.

 • Misstankar om radioaktiv läcka i Kazakstan eller Ryssland

  09.11.2017 Utrikes

  Ofarliga mängder radioaktivitet har läckt ut i atmosfären.

  Det har läckt ut låga halter av det radioaktiva ämnet rutenium i antingen Kazakstan eller Ryssland. Det rör sig om så små halter att det inte orsakar någon fara för människor i Europa.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  21.04.2016 Arkivet

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Strålningen i Finland efter Tjernobyl

  20.04.2016 Arkivet

  Påverkar strålningen Finlands natur?

  1987, ett år efter olyckan i Tjernobyl, är naturen ännu påverkad av radioaktivt nedfall och strålning.

 • Ovanligt mycket radioaktivt cesium i Helsingforsluften

  07.03.2016 Huvudstadsregionen

  Det härstammar sannolikt från öster eller från sydost.

  Mängden radioaktivt cesium var tusenfalt det normala i luften i Helsingfors under torsdagen och fredagen den 3-4 mars. Halterna av cesium borde ändå vara miljonfaldig för att det skulle vara skadligt, uppger Strålsäkerhetscentralen STUK. Orsaken är okänd.

 • Radioaktivt material försvann i Irak

  17.02.2016 Utrikes

  Materialet kan leda till svåra skador.

  Irak har meddelat den internationella atomenergiorganisationen IAEA att radioaktivt material har stulits i närheten av staden Basra i södra Irak i november 2015.

 • Små mängder radioaktiva ämnen i Helsingfors

  14.10.2015 Inrikes

  Halterna har ingen betydelse för hälsan.

  Strålsäkerhetscentralen har upptäckt små mängder artificiella radioaktiva ämnen i Helsingfors. De avvikande halterna utgör ingen hälsorisk.

 • Radioaktivitet vardag för tusentals på jobbet?

  15.06.2015 Inrikes

  På de allra flesta arbetsplatser har radonhalten inte mätts.

  Tusentals personer kan utsättas för alltför höga halter av radon på jobbet, i skolor och i daghem. De flesta arbetsplatser som måste mäta radonhalten har nämligen inte gjort det. Det här utgör en reell hälsorisk för dem som vistas där under längre perioder.

 • Radioaktivitet i luften - ofarligt säger myndigheterna

  19.05.2015 Inrikes

  Oklart varifrån de radioaktiva ämnena kommer.

  Små mängder av radioaktiva ämnen har upptäcks i luftprover i Kotka och Sodankylä. Halterna är så låga att de inte innebär någon fara för människor säger Strålsäkerhetscentralen.

 • Radioaktiva renar i Norge

  08.11.2014 Inrikes

  I Finland kan man fortsätta att äta renkött utan att vara rädd för att få i sig radioaktiva ämnen . Så är däremot inte fallet i Norge, där strålskyddsverket mätt ovanligt höga halter av radioaktiva ämnen.

 • Undantagstillståndet hävt vid Sellafield

  31.01.2014 Utrikes

  Den förhöjda radioaktiva strålningen, som uppmättes vid den brittiska kärnkraftsanläggningen Sellafield i dag berodde på bakgrundsstrålning av radongas.

 • Fukushimas läckage förvärras

  09.07.2013 Utrikes

  Det japanska kärnkraftverket Fukushimas radioaktiva läckage har under de senaste dagarna förvärrats drastiskt. Det uppgav kraftverksbolaget Tepco idag.

 • Namninsamling mot aska på golfbana

  07.12.2012 Österbotten

  Över 250 namn har hittills samlats in mot planerna på att använda flygaska som utfyllnadsmaterial vid Pirilö golfbana i Jakobstad. Motståndarna kommer också att lämna in en anmärkning mot miljötillståndsansökan, säger Christina Bodbacka som bor alldeles intill golfbanan.

 • "Finländsk kärnkraft måste övervakas mer"

  26.10.2012 Inrikes

  Strålsäkerhetscentralen borde oftare göra oanmälda inspektioner av kärnkraftsanläggningarna här i Finland. Dessutom måste centralen bli ännu mer oberoende av de finländska myndigheterna. Det konstaterar en omfattande internationell expertgrupp som har granskat saken noga.

 • Lovisa kärnkraftverk klart under strålningsgränser i fjol

  13.07.2012 Östnyland

  Utsläppen av radioaktiva ämnen från kärnkraftverket i Lovisa hölls i fjol klart under gränsen för utsläpp per år. Det här enligt strålsäkerhetscentralens kvartalsrapport.

 • Missbildade djur i Östra Nyland

  14.03.2011 Arkivet

  Missbildade djur efter Tjernobyl

  Ett år efter olyckan i Tjernobyl föds många missbildade djur i Östra Nyland. Är det en slump eller har det radioaktiva nedfallet inverkat?

 • När kärnkraften kom till Finland

  27.04.2010 Arkivet

  Lovisa kärnkraftverk i sovjetisk stil började byggas 1971.

  Finlands första kärnkraftverk öppnades i Lovisa 1977. Kärnkraftverket beställdes från Sovjetunionen och man började bygga det 1971. Sovjetunionens statsminister Alexej Kosygin och Finlands president Urho Kekkonen startade kärnkraftverket den 23 mars 1977.

Sidor