Hoppa till huvudinnehåll

fasta

 • Muslimska kvinnor i Indonesien ber i en moské under kvällsbönen Tarawih inför den heliga fastemånaden Ramadan

  Fastemånaden Ramadan börjar

  06.06.20161Utrikes
  Miljoner muslimer världen över har inlett den muslimska fastemånaden Ramadan. Under Ramadan får rättrogna muslimer varken äta eller dricka när solen är uppe, vilket kan ställa till med problem i nordliga länder som Finland.
 • Peter Lüttge.

  Peter Lüttge: Protestanter vill också fasta

  01.03.2016Kultur och nöje
  Den växande fastetrenden tvingar den evangelisk-lutherska kyrkan att tänka om. I år skall du ekofasta.
 • radband av trä

  "..däremellan kommer fastan"

  17.02.2016Tro
  Mellan julen och påsken kommer, som känt från julvisan, fasta. Fasta i någon form är viktig inom de flesta religioner - i den kristna världen är det just nu fastetider.
 • Loggar ut från Facebook.

  Påskfastan engagerar allt fler

  17.02.20162Västnyland
  Det blir vanligare att folk deltar i den kristna fastetiden. En orsak är att många vill visa solidaritet i en orättvis värld.
 • Grönsaker

  Fastan är här – dags att tänka på miljön

  16.02.2016Östnyland
  Fram till påsk väljer många att fasta på olika sätt, till exempel genom att minska på sitt surfande på nätet. Kyrkans kampanj Ekofasta vill få folk att tänka mer på miljön och att göra klimatsmarta val under fastan.
 • Påskkycklingar (inte riktiga, levande djur).

  Vi har glömt varför vi firar påsk

  06.04.201519X3M
  Bloggaren Liisa Mendelin tycker att konsumtionshetsen tagit över våra högtider. Själv väljer hon att fasta för att tänka över hur hon lever sitt liv.
 • Ärtsoppa och fastlagsbulle

  Dialektväktarna om fastlag och fasta

  18.02.2015Österbotten
  Det är första dagen av fastetiden, vilket gav temat för dagens väkteri. Lyssnarna var flitiga att dela med sig av ramsor, visdomsord och minnen med anknytning till fastlag och fasta.
 • Taket i Nykarleby kyrka

  Idag är det Dies Cineris!

  18.02.2015Tro
  Askonsdagen inleder fastan - askan är en symbol för död och förstörelse, men också nytt liv.
 • sandra Lemström

  Nu är det slut med frosseriet

  17.02.2015Åboland
  Fastlagen och fastan är varandras motsatser. Under de tre fastlagsdagarna har man fått frossa med fläsk och fastlagsbullar, men på askonsdagen inleds den stora fastan.
 • Katten tar en lur, eller ja två.

  Annat sätt att banta

  23.01.2015Vetenskap
  Januari är månaden då en del av oss funderar på sin vikt. Själv köpte jag just en ny våg i förhoppningen om att redan vetskapen om vad jag väger kunde få vikten att minska…
 • Skål!

  Att kröka eller inte kröka

  30.12.2014Kultur och nöje
  100 dagar utan sprit heter en kampanj som våra kollegor på finska sidan sparkar i gång på Nyårsdagen. Du kan se startskottet i direktsändning på Yle 1 från och med kl 19.45.
 • Sörjande palestinier i Gaza

  Nya anfall i Gaza

  28.07.2014Utrikes
  Striderna mellan Israel och Hamas fortsätter trots att FN:s säkerhetsråd i morse krävde att parterna omedelbart och villkorslöst går in för ett eldupphör.
 • bild på händer som håller om mage, magont.

  Tom mage - kurr och fasta

  05.06.2014Mat och fritid
  Varför är det viktigt att ha tom mage inför en operation? Vad händer i magen när man fastar? Herman von Numers, specialist i kirurgi och gastroenterologi svarar på frågor om magen.
 • Musikandakt på Marie bebådelsedag

  10.03.2014Tro
  Söndagen den 23 mars firades Marie bebådelsedag i Yle Fem med en musikandakt från S:t Marie kyrka i Åbo. Predikant Margareta Puiras. Med sång medverkade Charlotta Kerbs, Gisela Sjöblom, Lotten Thilman-Gustafsson och Sonja Jägerskiöld. Vid pianot Peter Södergård och på saxofon Kaj Kulla. Yle Fem 23.3. kl 14.20 och därefter 30 dagar på Arenan
 • Vindkraftverk

  Nya vindkraftsregler välkomnas på Kimitoön

  28.02.201432Åboland
  Miljöministeriet har nu kommit med direktiv för hur buller från vindkraftverk ska mätas. På Kimitoön välkomnas de nya reglerna trots att alla bullermodelleringar måste göras om.
 • Edsevökorsningen vid riksåttan

  Fortsatt kamp för handelscentrum i Edsevö

  21.10.201312Österbotten
  Kommunstyrelsen i Pedersöre kommer högst sannolikt besluta att överklaga etapplanen för Österbotten vid sitt möte på måndag kväll. När den nya etapplanen för detaljhandeln fastställdes av Miljöministeriet fanns det planerade handelscentrumet i Edsevö inte med.
 • Mattias Fagerholm

  Obs debatt testar 5:2-dieten

  09.09.20131Svenska.yle.fi
  Ät normalt i fem dagar och fasta i två. Där är 5:2-dieten i ett nötskal. Men fungerar det? Minskar vikten? Hålls humöret uppe? Obs debatts producent Mattias Fagerholm testar dieten. Här kan du följa hur dieten påverkar honom.
 • Påven uppmanar till bön för Syrien

  07.09.20137Utrikes
  Den katolska kyrkan kallar till en internationell dag för fasta och bön i dag för att stöda fred i Syrien. Påven Franciskus kommer att hålla en stor bönestund på Petersplatsen i Vatikanen.
 • "Skippa lunchen och lev länge"

  04.09.201311Samhälle
  När den brittiska vetenskapsjournalisten Michael Mosley häromåret gjorde en tv-dokumentär om så kallad periodisk fasta hade han ingen aning om att 5:2-dieten ett år senare skulle vara ett enormt internationellt fenomen och den senaste trenddieten.
 • Mohamed och Uzayn firar Eid med släktingarna i Finland

  Eid mubarak! Fastan är slut

  08.08.2013Inrikes
  Den viktigaste muslimska högtiden Eid al fitr firas just nu. Eid är avslutning på fastemånaden ramadan, då många muslimer varken äter eller dricker mellan soluppgång och solnedgång. - Det här är en glädjens dag, säger Mohamed Abdirahman vid Helsinki Islam Keskus.