Hoppa till huvudinnehåll

störningar i känslolivet

 • Maj-Len är erfarenhetsexpert i panikångest: När man tror man skall dö behövs det någon som visar att man kan komma ut på andra sidan

  14.07.2019 Samhälle

  Erfarenhetsexperter kompletterar yrkeskunskap och ger stöd.

  Maj-Len Kuivamäki är en så kallad erfarenhetsexpert. En erfarenhetsexpert kompletterar yrkeskunskap och erbjuder patientstöd för personer som lider av psykisk, somatisk eller rusmedelssjukdom.

 • Jag är ingen talare men... Hur påverkar stress och rädsla rösten?

  19.12.2018 Åboland

  Det finns en väldigt stark koppling mellan stress och röst.

  I serien vad säger vetenskapen får du svar på frågor som berör ditt liv och vårt samhälle. Den här gången fokuserar vi på frågan hur påverkar stress och rädsla rösten?

 • Nina Kihlman hjälper aggressiva kvinnor

  09.07.2017 Östnyland

  Efter en lång depression ville Kihlman hjälpa andra.

  Efter att Borgåbon Nina Kihlman kom ur en lång tid av depression visste hon att hon ville hjälpa andra. På Maria Akademi möter hon kvinnor som är rädda för sin aggression.

 • Kevin och Ronja om livet med panikångest: Bemöt oss med respekt

  28.05.2017 Nyhetsskolan

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack.

  Ronja, 17 år, ombads vara tyst när hon fick en panikattack. Kevin, 27 år, upplever sig bli behandlad som ett barn. Över 10 procent av unga vuxna i åldern 20 till 34 år upplever ångestsyndrom vid något skede av livet.

 • Risk för nya brott om frigivna blir utan hjälp

  12.01.2017 Inrikes

  Stor variation i hur mycket hjälp som erbjuds i kommunerna.

  Det finns stora variationer i det stöd olika kommuner erbjuder för att hjälpa frigivna fångar att klara av återgången till ett liv i frihet. Många som hamnat i fängelse har redan tidigare erfarenheter av att inte få tillräckligt med stöd, och det kan ha varit en orsak till att de börjat begå brott, säger Yaira Obstbaum-Federley som är doktorand vid Helsingfors universitets institut för kriminologi och rättspolitik.

 • Nicke Aldén: Psykosen satte livet på paus

  29.05.2016 X3M

  Nicke insjuknade i psykos då han var 20 år.

  Då jag var 20 år insjuknade jag i en psykos. För några år sedan gick det främre korsbandet av i mitt högra knä, två gånger inom ett år. Skillnaden på de här två skadorna? Det förstnämnda är det ytterst få jag berättat för. Det andra har i princip alla fått höra om, till lust och leda. Det här borde vi ändra på. Det pratas för lite om psykiska sjukdomar och helt tillräckligt om idrottsskador.