Hoppa till huvudinnehåll

internationell hjälpverksamhet

 • Röda Korset i Finland på plats i orkandrabbade Bahamas: "En fruktansvärd syn"

  11.09.2019 Utrikes

  Tiotusentals personer i akut behov av mat och skydd.

  Orkanen Dorian klassificeras som den starkaste orkanen som någonsin drabbat det bahamanska öriket. En grupp hjälparbetare från Röda Korset i Finland deltar som bäst i räddningsarbetet och återuppbyggnaden förväntas ta länge.

 • Då staten lämnar de fattigaste i sticket träder välgörenheten in – Sverigefinska Mirjam hjälper fattiga barn i Ukraina

  21.11.2018 Utrikes

  Kriget i östra Ukraina har pågått i fyra och ett halvt år.

  Många av dem som har flytt kriget i östra Ukraina lever idag helt utblottade, men fattigdomen gäller inte bara flyktingar. I de små byarna på landet finns det nästan inga jobb och många familjer har inte mat för dagen. Vår reporter följde med en svensk välgörenhetsinsats i ett utsatt område.

 • Tusentals civila har kunnat lämna östra Ghouta - och bombningarna fortsätter

  15.03.2018 Utrikes

  erligare en grupp civila kunde i dag lämna det rebellkontrol

  Ytterligare en grupp civila kunde i dag lämna det rebellkontrollerade isolerade enklaven östra Ghouta, rapporterar statliga medier i Syrien. Tusentals människor har kunnat lämna området.

 • Morgonkollen: Allt fler unga söker vård för mentala problem och väglaget är dåligt i hela landet

  24.01.2018 Inrikes

  Vi uppdaterar dig med morgonens nyheter.

  Finländarna vill ge presidenten mer makt, Venezuela ska hålla förtida presidentval och Utrikesministeriet vill ha tillbaka biståndspengar av en lurendrejare i Zambia.

 • Utländskt bistånd bidrog till korruption i Afghanistan – nu kastas tjänstemän i fängelse

  17.12.2017 Utrikes

  En insiderapport av Yle Nyheters medarbetare.

  Den utbredda korruptionen är en av de främsta orsakerna till att utvecklingen i det krigshärjade Afghanistan går långsamt framåt. Men läget håller på att bli bättre och en liten oberoende tidning för en ettrig kamp mot mutorna, rapporterar Yle Nyheters medarbetare från Kabul.

 • Rapport: Biståndsorganisationer gör ett bra arbete - trots minskat stöd från staten

  21.03.2017 Inrikes

  Ex-ambassadör kritisk till organisationernas biståndsarbete.

  Det finländska utvecklingsbiståndet får gott betyg i en rapport från utrikesministeriet. Medborgarorganisationerna räddar liv och stärker samhällen i utsatta delar av världen, men något utökat statligt stöd är inte att räkna med.

 • Finländarna har öppnat sina plånböcker - 12 nya miljoner till hjälparbete

  17.11.2016 Inrikes

  "Viljan att stöda på längre sikt har ökat".

  De senaste åren har stora hjälporganisationer fått in allt mera pengar av både företag, föreningar och privatpersoner i Finland. Flera uppmärksammade katastrofer och smidigare betalningsmetoder tros ligga bakom ökningen.

 • Sonja Hemberg på Haiti: "Brist på mat det kommande halvåret – situationen är desperat"

  22.10.2016 Utrikes

  Hjälparbetet går långsamt i de värst drabbade områdena.

  Haiti är fortfarande i behov av akut humanitär hjälp för att klara sig ur förödelsen som orkanen Matthew lämnade efter sig. Enligt Sonja Hemberg som deltagit i hjälparbetet på plats kommer det att råda brist på livsmedel i minst fem månader.

 • Hjälporganisationer: ”Fråga vad dina pengar används till”

  21.10.2016 Inrikes

  ”Leksakssmugglaren” Rami Adhams hjälparbete väcker frågor.

  Det finns misstankar om att donationer till ”leksakssmugglaren” Rami Adhams hjälparbete i Syrien inte nått rätt personer och polisen utreder nu om brott har begåtts. Vid de mer etablerade hjälporganisationerna påminner man bidragsgivare om att alltid fråga vart pengarna går.

 • Dödssiffran stiger på Haiti - 842 människor omkommit

  07.10.2016 Utrikes

  "Den värsta naturkatastrofen sedan jordbävningen 2010".

  Tre dagar efter att orkanen Matthew slog till mot Haiti fortsätter dödssiffran att stiga. Tusentals människor är hemlösa och i akut behov av rent vatten, mat och husrum.

 • Jemen nära humanitär kollaps

  23.10.2015 Utrikes

  Hunger, brist på vård dödar fler än kriget.

  Sjukhusen har tvingats stänga, det är svårt att få tag på mat och om kriget fortsätter kommer många civila att gå under. Så beskriver Hassan Boucenine vid Läkare utan gränser läget i krigshärjade Jemen.

 • Rami åker med leksaker till Aleppo

  06.10.2015 Inrikes

  Förnödenheter och leksaker skickas till civila i Syrien.

  Att skicka nödhjälp och leksaker in i det krigsdrabbade Syrien låter som ett alltför riskfyllt uppdrag, men det är precis det som finsk-syriska Rami Adham regelbundet gör. Han vill hjälpa civilbefolkningen, som lever mitt i ett krig som aldrig vill ta slut.

 • "Ta kontakt med flyktingarna"

  02.09.2015 Samhälle

  Kontakta och bry dig om de flyktingar som kommer hit

  Sjuttonåriga Vasagymnasisten Amina Elezovic har ett handgripligt råd till alla oss som funderar på hur vi kan göra något för alla de flyktingar som nu kommer hit. Gå fram och säg hej, önska dem välkomna till Finland, och ta med dem på en utflykt eller picknick.

 • Jemen: Hårda strider, försenade hjälpförsändelser

  06.04.2015 Utrikes

  Nöden bland civila i Jemen blir allt mer akut.

  Gatustriderna fortsätter i Jemens näststörsta stad Aden mellan anhängare och motståndare till president Abd Rabbu Mansur Hadi, som har flytt till Saudiarabien. De två utlovade biståndsflygen har ännu inte kunnat starta.

 • Unicef: Nödvändigt att förhandla om hjälp med IS

  13.03.2015 Utrikes

  14 miljoner barn har påverkats av konflikten i Syrien och Irak. Nu vädjar Unicef till världens länder att förhandla med extremiströrelsen IS för att få fram hjälpen - ens för barnens skull.

 • Kanerva: Mer hjälp till de civila

  07.02.2015 Utrikes

  Finland borde skicka mer humanitär hjälp till östra Ukraina. Det tycker ordföranden för OSSE:s parlamentariska församling, samlingspartistiska riksdagsledamoten Ilkka Kanerva.

 • Röda Korset vill bryta farliga traditioner

  18.10.2014 Utrikes

  Nästan 100 miljoner människor drabbades av katastrofer 2013 och klimatförändringen väntas bara förvärra situationen. För att lokalbefolkningen ska kunna återhämta sig effektivare måste hjälporganisationerna nu börja beakta lokala traditioner och kulturer i större utsträckning.

 • Svensk hjälparbetare: Ingen mår bra av att ha sett det här

  07.10.2014 Utrikes

  Fem veckor i det eboladrabbade Liberia förändrade den svenska hjälparbetaren Stefan Liljegren. Jag har aldrig varit med om att paketera kroppar i liksäckar, beskriver han till Yle nyheter.

 • Tongåvan: Stöd FRK:s katastroffond

  01.10.2014 Titta och lyssna

  Röda korsets katastroffond består av pengar som tas i bruk då en mindre eller större katastrof inträffar. En katastrof kan vara då en familj någonstans i Finland mister sitt hem i en eldsvåda eller då en jordbävning inträffar bortom oceanerna.

 • Skyddssymbol i 150 år

  22.08.2014 Utrikes

  Det hade på fredagen gått 150 år sedan röda korset togs i bruk som skyddssymbol i krig, men i humanitära operationer är det endast organisationen Röda Korset som får använda emblemet. Bland annat har den ryska biståndskonvojen till Ukraina felaktigt använt sig av symbolen.

Sidor