Hoppa till huvudinnehåll

meteorer

 • Meteor exploderade över Berings hav i december

  19.03.2019 Vetenskap

  Detonationen motsvarade tio Hiroshimabomber, säger Nasa.

  USA:s rymdstyrelse Nasa har den här veckan kunnat berätta om en liten meteor som strax före jul exploderade i atmosfären över Berings hav. En smula bekymmersamt är dock att inget varningssystem noterade att bumlingen närmade sig.

 • Meteorregnet Perseiderna lyser nu som starkast

  11.08.2018 Inrikes

  Vid klart väder kan man se ett praktfullt stjärnregn.

  Meteorregnet Perseiderna har synats på himlen redan en tid, men under de närmaste nätterna lyser det som starkast. Eftersom månen just nu är i nedan framträder meteorskurarna speciellt tydligt. Vid klart väder finns det nu en chans att se ett praktfullt stjärnregn.

 • Torsdagskvällens eldklot var en meteor - se den på video från Lochteå i Karleby

  17.11.2017 Inrikes

  Rymdforskare tror att meteoren var på 150-200 km höjd.

  Det eldklot på kvällshimlen som förbryllade många i norra Finland på torsdagen var en meteor, bedömer Jyrki Manninen vid Uleåborgs universitet. Han gör bedömningen på basis av en video filmad i Lochteå.

 • Titta upp mot himlen under helgen: Perseidernas stjärnshow är här igen

  11.08.2017 Inrikes

  Perseidernas stjärnfall förekommer årligen.

  Den bästa tidpunkten att få se en glimt av stjärnspektaklet är under natten mellan lördag och söndag, enligt den astronomiska föreningen Ursa. Det kraftiga åskvädret kommer dessvärre till Finland under samma natt som perseiderna är som starkast.

 • Asteroid missar jorden den 12 oktober: "Den kommer jävligt nära"

  11.08.2017 Utrikes

  NASA hoppas lära sig mera om att spåra hotfulla asteroider.

  Asteroiden är närmare 30 meter lång och passerar jorden på 44 000 kilometers avstånd. Rymdforskare hoppas lära sig mera om hur ett framtida rymdförsvar mot asteroider på kollisionskurs kunde se ut.

 • Asta fick sin egen asteroid

  20.05.2017 Vetenskap

  Möt den sverigefinländska astronomen med en egen asteroid.

  Näst efter ett Nobelpris är till exempel en elementarpartikel, en skalbaggsart eller en asteroid som uppkallas efter en, kanske den största ära som någon inom naturvetenskapen kan få. Sverigefinländska Asta Pellinen hör sedan helt nyligen till den här utvalda skaran. Hon har numera sin egen asteroid.

 • Sensommarnattens stjärnspektakel kulminerar snart

  10.08.2016 Inrikes

  Årets Perseider väntas bli exceptionellt många och fina.

  Nu i augusti när nätterna blir mörkare lönar det sig att rikta blicken mot himlavalvet. Det finns nu goda chanser att kunna beskåda det årligen återkommande stjärnspektaklet Perseiderna. I år väntas de bli fler och finare än på många år. Meteorregnet når sin kulmen fredagen den 12 augusti.

 • Ljusstark meteor lyste upp himlen

  24.10.2015 Inrikes

  Syntes även i västra Finland.

  Ett kraftigt uppflammande ljus syntes på himlen över åtminstone västra Finland, mellersta Sverige och södra Norge på fredagskvällen.

 • Jakten på det försvunna stjärnfallet

  14.08.2015 Vega

  Radiohuset jagar Perseidernas stjärnfall på Söderfjärden

  Natten mellan 12:e och 13:e augusti skulle vara den optimala natten för att beundra Perseidernas stjärnfall. Så istället för att sussa sött som vanligt vid midnatt bestämde jag mig för att göra slag i saken och ta mig ut till Söderfjärden för att beskåda stjärnhimlens fyrverkeri.

 • Perseiderna skymdes av nattmolnen

  13.08.2015 Vetenskap

  Stjärnregnet kan också ses natten till fredag.

  Meteorskådespelet på småtimmarna blev inte fullt så praktfullt som det till en början verkade. Om natten hade varit klar skulle himlavalvet ha flimrat av tunna ljusstreck från stoftmolnet Perseiderna. Nu skymde molnbankar sikten på många håll.

 • Ljusfenomen förbryllade östnylänningar

  19.03.2015 Östnyland

  Mycket ljusstarkt stjärnfall på natthimlen.

  På onsdag kväll såg många östnylänningar ett märkligt ljusfenomen på himlen, ungefär som ett ovanligt ljusstarkt stjärnfall.

 • Barn skadades i meteoritregn i Ryssland

  15.02.2013 Utrikes

  I Ryssland har fyra barn skadats av sönderslaget fönsterglas på grund av ett meteoritregn. Meteoriten och bitar av den kunde ses på himlen ovanför Cheljabinsk öster om Uralbergen på fredag morgon.

 • Se upp för Geminiderna

  11.12.2012 Inrikes

  Det är inte bara Lucia som lyser upp vintermörkret den här veckan. Det gör också meteorsvärmen Geminiderna som syns just nu. Allra starkast lyser Geminiderna natten till den 14 december. Se Nasas bilder.

 • Med rymden som passion

  18.09.2012 Åboland

  Universitetslektor Johan Lindén vid Åbo Akademi fascinerades redan vid tidig ålder himlakropparnas banor. Idag undervisar han fysikstuderande - och filmar rymden vid sidan om.

 • Meteorregnet Perseiderna kulminerar under helgen

  09.08.2012 Österbotten

  Under veckoslutet finns en möjlighet att se ovanligt många stjärnfall. Det årligen återkommande meteorregnet Perseiderna når då sin maximala aktivitet. Perseiderna är ett av de mest spektakulära meteorregnen, så det är mycket större chans att se stjärnfallen nu än under de andra periodiska meteorregnen.

 • Meteor observerades i Österbotten

  18.07.2012 Österbotten

  I fem sekunder såg Jonas Förste meteoren. Förste beskriver den som ett starkt ljust grönt sken med gul-orange svans. Det var många från Nykarleby till Karleby som observerade meteoren i går då den passerade över kvällshimlen lite över fem. Sen följde en smäll och muller.