Hoppa till huvudinnehåll

isberg

 • Stort isberg hotar by på Grönland - se video när isberget rämnar

  14.07.2018 Utrikes

  "Vi har inte sett ett så här stort isberg förut".

  Ett enormt isberg har drivit in och fastnat intill byn Innaarsuit, på västra Grönland. Om isberget bryts itu, kan det sätta igång en flodvåg mot samhället.

 • Gigantiskt isberg lossnade på Antarktis

  12.07.2017 Utrikes

  Dubbelt så stort som Gotland.

  Ett gigantiskt isberg som väger en biljon ton har brutit sig loss från Antarktis, uppger forskare.

 • Global uppvärmning = nordisk nedkylning

  10.01.2017 Vetenskap

  Den globala uppvärmningens motstridiga konsekvenser.

  Ett ögonblick nu, var det inte meningen att klimatet skulle bli varmare? Jo, men hur galet det än låter så kan den globala uppvärmningen faktiskt leda till att det blir kallare här hos oss i Norden. Rejält mycket kallare. Och risken för det är större än vi har trott, visar en ny studie.

 • Kallt och vått: Glaciäräventyret

  11.10.2014 Yle Fem

  Varför fascineras vi av glaciärer? Som finländare är det exotiskt att besöka en glaciär. Vi har ju inte så många andra glaciärer än de inne i frysboxen, att stoltsera med.

 • NASA: Grönlands istäcke smälter rekordsnabbt

  25.07.2012 Utrikes

  På bara fyra dagar har mycket av isen på Grönland smultit. Fenomenet har observerats av forskare på den amerikanska rymdstyrelsen NASA. Meteorologiska Institutets specialforskare tror att klimatförändringen är en delorsak.

 • Stort isberg rör sig vid Grönlands kust

  19.07.2012 Utrikes

  Ett stort isberg har brutit sig lös från Petermann-glaciären i nordvästra Grönland. Isberget är enligt USA:s federala myndighet för rymdfart Nasa dubbelt så stort som Manhattan. Det är andra gången på två år som Petermann-glaciären bryts sönder i så stora isberg.

 • Överlevande från Titanic

  22.10.2010 Arkivet

  För åtta dollar mer fick Anna en biljett på Titanic.

  För åtta dollar mer fick jag en biljett på Titanic, berättar Anna Sjöblom (senare Kinkaid) från Munsala. Också Agnes Sandström reste med Titanic den 10 april 1912. Hör deras spännande överlevnadsberättelser.