Hoppa till huvudinnehåll

glaciärer

 • Antarktis har förlorat nästan tre biljoner ton is på 25 år – stigande havsytor ett verkligt hot mot både miljonstäder och önationer

  13.06.2018 Utrikes

  Istäcket smälter i allt snabbare takt, visar ny forskning.

  Istäcket i Antarktis smälter i allt snabbare takt, fastslår en ny studie som publicerats i tidskriften Nature. Under det senaste kvartsseklet från 1992 till 2017 har omkring tre biljoner ton av Antarktis is försvunnit.

 • Istiden kan ha varit grönare än man har trott

  22.04.2018 Vetenskap

  Forskning indikerar att isens yta kan ha varit bevuxen.

  Istid - något vi associerar till färgen vit. Enligt ny svensk forskning kan ytan av inlandsisen faktiskt ha varit täckt av grönska.

 • "Solen håller på att gå i dvala, en ny liten istid står inför dörren!" Tro inte på den här seglivade internetmyten

  18.01.2018 Vetenskap

  Den globala uppvärmningen skulle inte stoppas.

  Med jämna mellanrum ser man den här nyheten i löpsedlarna och i sociala media: "Solens aktivitet avtar, en ny istid är nära förestående". Och varje gång är det fråga om snömos. Också om solen skulle varva ned - vilket ingen kan bevisa - så skulle den globala uppvärmningen fortfarande tuffa på så gott som oberörd.

 • Underjordiska glaciärer hittade på Mars

  11.01.2018 Utrikes

  Isen på Mars kan hjälpa framtida upptäcktsresanden.

  Forskare har upptäckt djupa underjordiska glaciärer på Mars. De kan ge viktiga uppgifter om klimatet på planeten åt framtida mänskliga upptäcktsresanden.

 • Rapport: Ett snabbare uppvärmt Arktis är "det nya normala": Vi har lämnat kylskåpsdörren öppen

  13.12.2017 Utrikes

  "Vi har öppnat kylskåpsdörren".

  Arktis värms upp snabbare än tidigare och man kan säga att den trenden ser ut att vara "det nya normala", bedömer forskare som publicerat en ny årsrapport om isen i den arktiska regionen.

 • Islands glaciärer smälter bort - i framtiden finns inga kvar säger forskare

  15.10.2017 Utrikes

  Om 200 år finns inga glaciärer kvar.

  I Island har klimatförändringen redan slagit hårt mot landets glaciärer. Glaciärerna smälter med en aldrig tidigare skådad fart. Yle Nyheter har besökt den snabbast smältande glaciären, Sólheimajökull i södra Island.

 • Gigantiskt isberg lossnade på Antarktis

  12.07.2017 Utrikes

  Dubbelt så stort som Gotland.

  Ett gigantiskt isberg som väger en biljon ton har brutit sig loss från Antarktis, uppger forskare.

 • Snön har svikit Samuel och hans skidlift

  23.02.2017 Yle Fem

  Dokumentär om klimatets inverkan på Chacaltaya i Bolivia.

  Samuel som brukar sköta skidliften på glaciären Chacaltaya i Bolivia tittar förstrött ut genom fönstret. Huset är förfallet och hänger halvvägs ut över ett stup. Längs väggarna står hinkarna uppradade och samlar upp det vatten som läcker in genom taket. Snön har svikit honom.

 • Klimatförändring: Schweizisk glaciär svettas

  19.10.2016 Utrikes

  Alpernas största glaciär kan vara borta om hundra år.

  Det allt varmare klimatet får också glaciärerna i Alperna att smälta. I Schweiz har nästan en tredjedel av ismassan smält bort under de senaste 30 åren. Hårt drabbad är också den största glaciären i Alperna.

 • Högre havsnivåer drabbar olika

  05.12.2015 Klimat

  Följderna är dramatiska på flera håll men inte i Finland.

  Stigande havsnivåer kan globalt få dramatiska följder redan under detta århundrade. I Finland stiger havsytan ändå mindre än på många andra håll i världen.

 • Nordpolens is ser ut att bli ovanligt liten

  10.03.2015 Utrikes

  Glaciären på Nordpolen är i allmänhet som störst i början av mars. I år har forskarna förvånat sig över att ismassan klart började krympa redan i februari. Ismassans ”arktiska maximum” ser ut att i år bli ovanligt litet.

 • Kallt och vått: Glaciäräventyret

  11.10.2014 Yle Fem

  Varför fascineras vi av glaciärer? Som finländare är det exotiskt att besöka en glaciär. Vi har ju inte så många andra glaciärer än de inne i frysboxen, att stoltsera med.

 • Skolklass räddades från glaciär i Norge

  10.09.2014 Utrikes

  Norska myndigheter lyckades under natten rädda en grupp på 18 personer som hade fastnat på en glaciär. En del av dem hade väntat tio timmar i kylan på närmare två kilometers höjd.

 • Med vulkanen som granne

  27.08.2014 Samhälle

  1980 upplevde Maria Thors sitt första vulkanutbrott.

  Aktiviteten i den underjordiska vulkanen Bardarbunga har igen försatt islänningarna i en osäker tillvaro. Maria Thors som bott på Island i 35 år tycker fortfarande att det är spännande trots osäkerheten.

 • Ingen magma har nått markytan än

  24.08.2014 Utrikes

  Vulkanutbrottet på Island betecknades av lokala geologer fortfarande som litet på söndagen och det är inte sagt att det når markytan överhuvudtaget. På eftermiddagen nedgraderades varningen för flygtrafik ett steg.

 • Vulkanutbrott har satt i gång på Island

  23.08.2014 Utrikes

  Aktiviteten i vulkanen Bárdarbunga på Island har ökat under de senaste dagarna. Island har höjt risknivån på grund av vulkanutbrottet och all flygtrafik i närheten av området har stoppats. Flyglatsoperatören Finavia följer med situationen.

 • Turister dog i glaciärolycka i Norge

  10.08.2014 Utrikes

  I västra Norge omkom i dag ett tyskt par på semester då flera isblock lossade från en glaciär.

 • Mängder av smältvatten under Grönlands glaciärer

  23.12.2013 Utrikes

  Amerikanska forskare har gjort en förvånande upptäckt under Grönlands glaciärer. Under glaciärerna finns nämligen enorma mängder smältvatten också under vintermånaderna.

 • Underlandet Kanada: Klippiga bergen

  23.09.2013 Resa

  Efter karnevalsstämningen i Calgary körde vi upp i bergen för en vecka med hyrbil från Calgary. Det är svårt att beskriva känslan när man efter timmar av platt prärielandskap plötsligt ser de majestätiska bergen torna upp sig vid horisonten, men nära kommer man med ett ord: Äventyr.

 • Stort isberg rör sig vid Grönlands kust

  19.07.2012 Utrikes

  Ett stort isberg har brutit sig lös från Petermann-glaciären i nordvästra Grönland. Isberget är enligt USA:s federala myndighet för rymdfart Nasa dubbelt så stort som Manhattan. Det är andra gången på två år som Petermann-glaciären bryts sönder i så stora isberg.

Sidor