Hoppa till huvudinnehåll

ordböcker

 • ”Som ett skilsmässopar som inte kan närvara på samma bjudning” – Svenska Akademien kan inte leva på 1700-talet säger journalisten Gunnar Bolin

  13.04.2018 Utrikes

  Svenska Akademien behöver krishjälp utifrån.

  Sveriges Radios kulturjournalist Gunnar Bolin anser att Svenska Akademien behöver hjälp utifrån både för att moderniseras och för att kunna börja tala med varandra igen. Han ser ingen poäng med att en institution som har så mycket makt åberopar stadgar från 1700- talet.

 • Språkkolumnen: Verktyg som hjälper vässa språket

  10.10.2017 Kultur och nöje

  Man är aldrig fullärd.

  Man är aldrig fullärd. Vilken förutsägbar klyscha! kanske någon läsare tänker. Men det är sant, åtminstone när det gäller vårt språk. Det utvecklas hela tiden. Särskilt för en professionell skribent gäller det att regelbundet vässa sitt verktyg, språket.

 • Föredragsmaraton: Finlandismer från fast huru till nakupelle

  02.09.2017 Kultur och nöje

  Charlotta af Hällström-Reijonen har koll på finlandismerna.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de experter som kommer att prata under föredragsdygnet är Charlotta af Hällström-Reijonen. Hon har forskat i finlandismer.

 • Föredragsmaraton: Dialekterna dör inte ut - men de förändras

  31.08.2017 Kultur och nöje

  Caroline Sandström jobbar med Dialektordboken.

  Föredragsmaraton är ett unikt samarbete mellan SLS och Svenska Yle och ingår i det officiella programmet för Finland 100. Maratonet ordnas på Svenska Teatern i Helsingfors den 8–9 september 2017. En av de forskare som kommer att prata under föredragsdygnet är Caroline Sandström som är huvudredaktör för Ordbok över Finlands svenska folkmål, i folkmun kallad Dialektordboken.

 • Nu finns det en svensk-nordsamisk frasordbok

  05.04.2017 Vetamix

  Mo hurgá? Nu kan du lära dig nordsamiska på nätet.

  På onsdag publicerades en svensk-nordsamisk frasordbok inom ramen för projektet "Säg det på samiska". Dokumentärfilmaren Katri Koivula som står bakom projektet hoppas på att återuppliva de samiska språken.

 • Nyorden en ”historiebok i kortform”

  27.12.2016 X3M

  Behöver överlevnadspotential.

  Som en passlig efterrätt till julskinkan publicerade svenska Språkrådet sin årliga lista över nyord. Nu sällar ghosta och fomo och många andra sig till tidigare nyord som bilbälte och fiskpinne.

 • Postsanning är årets engelska ord

  16.11.2016 Utrikes

  Kan bli ett ord som definierar vår tid.

  Ordboken Oxford Dictionaries har valt postsanning (post-truth) till årets engelska ord 2016. Ordets popularitet har ökat explosionsartat sedan brexit och presidentvalet i USA.

 • Nya Lovisabor ska få ordbok

  20.07.2016 Östnyland

  Vad är Drömis? Vad är Monari? Ordboken ska ge svar på tal.

  En svensk-finsk slangordbok utarbetas som bäst i Lovisa. Tanken med ordboken är att nyinflyttade ska lära sig betydelsen av stadens egen vokabulär.

 • Veckans Sibbe: Från A till Ö

  20.08.2015 Kultur och nöje

  Allt du behöver veta om Sibelius

  Här är Jean Sibelius i ett nötskal.

 • "Homo" togs bort ur kinesisk ordbok

  23.07.2012 Utrikes

  Talspråksordet för "homo" har tagits bort från Kinas ordbok över nutidsspråk, rapporterar BBC. Ordet har fått kritik i Kina eftersom det också betyder "kamrat".