Hoppa till huvudinnehåll

Michel Ekman

 • Essä: Ludd i naveln – varför skriver så många finlandssvenska författare om sig själva?

  07.04.2019 Kultur och nöje

  Är författaren som person intressant?

  Är det av lathet de gräver där de står? Är de fåfänga narcissister, självcentrerade egoister och inåtvända navelskådare? Eller är de oförblommerade och självspäkande masochister? Obotliga trygghetsnarkomaner? Varför skriver så många finlandssvenska författare idag om sig själva undrar Marit Lindqvist.

 • Bokrecension: Om att gräva där man står

  23.08.2017 Kultur och nöje

  Michel Ekman skriver om sin familj och sin uppväxt i ny bok.

  I Självbiografiskt lexikon skriver Michel Ekman en rapport från det ständigt pågående, osäkra och ofrånkomliga arbetet med att förstå vem han är och varför han blivit den han är. Om hur familj och sjukdom sätter spår för livet.

 • Jakobstadspoet fick stort svenskt lyrikpris - läs intervjun med Catharina Gripenberg

  22.11.2016 Kultur och nöje

  "De som behöver poesi söker sig till den".

  Det finns inget fastslaget sätt för hur dikter skall tolkas, säger den finlandssvenska lyrikern Catharina Gripenberg i en intervju om att läsa och skriva poesi. En stark drivkraft i hennes författarskap är att varken livet eller språket kan tas för givna. Hon har tilldelats Sveriges Radios lyrikpris år 2016.

 • Essäer som ger mersmak

  15.06.2015 Kultur och nöje

  Michel Ekmans essäsamling om poesi och tid väcker läslust.

  I ”Harens almanacka – essäer om poesi och tid” skriver litteraturforskaren och kritikern Michel Ekman om fem lyriker som haft stor betydelse för honom: de finlandssvenska lyrikerna Bo Carpelan och Tua Forsström, samt de svenska poeterna Lennart Sjögren, Arne Johnsson och Birgitta Lillpers.