Hoppa till huvudinnehåll

förlagsverksamhet

 • Har du dejtat på Tinder? De värsta och bästa dejtinghistorierna samlas nu i bok - också din historia kan finnas med

  15.06.2018 Kultur och nöje

  Bokförlag samlar in historier om Tinder.

  I oktober utkommer boken Tinderdejten där Svenskfinlands bästa, värsta roligaste och konstigaste Tinderberättelser finns samlade - och alla får vara med, åtminstone alla som har erfarenhet av dejtingappen Tinder.

 • Pocketböckerna kämpar mot de övermäktiga e-böckerna - försäljningen av elektroniska böcker har fördubblats de senaste åren

  11.06.2018 Kultur och nöje

  Ljudböcker lockar nya läsare till förlagen.

  Digitala böcker har slagit igenom. Förläggarnas andel i försäljningen av e-böcker har sedan 2012 nästintill fördubblats.

 • Poesibazarens uppdrag: att avdramatisera poesin

  08.04.2018 Kultur och nöje

  Allt fler läsare hittar fram till poesin idag.

  Poesin har en undanskymd plats i bokhandeln idag, men den finns på biblioteken och den frodas på sociala medier och på krogen. Allt prat om poesins död är med andra ord starkt överdriven.

 • Ljudböcker – ett hot mot den tryckta boken?

  24.10.2017 Kultur och nöje

  Ljudböcker i Svenskfinland inom kort?

  Är ljudböcker något de finlandssvenska förlagen vill satsa på? I Sverige har ljudböckerna blivit en succé men på finlandssvenskt håll är man ännu i startgroparna och avvaktande. Att producera ljudböcker är nämligen dyrt och inte helt riskfritt.

 • Förläggaren, redaktören och författaren Niklas Herlin död

  11.10.2017 Inrikes

  Herlin blev 53 år gammal.

  Niklas Herlin har avlidit. Han inledde sin karriär som bankman men övergick till informationsförmedling. Han var en av hissbolaget Kones största ägare men avstod från nästan hela sin andel efter en arvstvist.

 • Läs böcker och må bra!

  27.08.2017 Inrikes

  Medelålders kvinnor de flitigaste läsarna.

  Det finns en stor oro över barns, särskilt pojkars läsning, men hur står det till med vuxna läsare? Bokförsäljningen och bibliotekens siffror tyder på att vuxna läser mindre än förr.

 • ÅU:s chefredaktör: Journalisterna ska spendera mindre tid på redaktionen

  28.06.2017 Åboland

  Stefan Holmström gästade Godmorgon Åboland på onsdagen.

  Tidigare den här veckan blev det klart att tf chefredaktör Stefan Holmström blir chefredaktör för tidningen Åbo Underrättelser. Han tillträder posten på lördag. I Godmorgon Åboland gav han sin syn på hur ÅU ska jobba framöver.

 • Avvaktan kring bokmässan i Göteborg

  24.04.2017 Kultur och nöje

  Högerextrema tidningen Nya Tider väcker protester.

  I fredags publicerades en lista med över hundra namn på författare som meddelade att de inte kommer till Göteborg i höst eftersom arrangörerna tillåter den högerextrema tidningen Nya Tider att ställa ut på mässan. I dagsläget avvaktar de finlandssvenska aktörerna läget, men den finlandssvenska scenen kommer att vara på plats.

 • ÅU:s Dan Lolax: Valet av Simola är djupt problematiskt

  24.03.2017 Västnyland

  Förtroendet för tidningen kan få sig en törn.

  Förtroendet för tidningen kan få sig en törn i och med valet av Simola, säger Dan Lolax som är samhällsreporter på Åbo Underrättelser. Raseborgs stadsdirektör Tom Simola ska som nyutnämnd vd ansvara för tidningen. Lolax tycker att valet är djupt problematiskt.

 • Utnämningen av Simola en överraskning för redaktionen

  23.03.2017 Åboland

  Utnämningen väcker många frågor bland de anställda på ÅU.

  Utnämningen av Tom Simola till ny vd för Förlags Ab Sydvästkusten kom som en stor överraskning för de anställda på Åbo Underrättelser. Det säger vice förtroendeman Jean Lindén. Läs också: Tom Simola blir ny vd för Förlags Ab Sydvästkusten.

 • Tom Simola slutar som stadsdirektör i Raseborg

  23.03.2017 Västnyland

  Simola blir vd för ett förlag.

  Raseborgs stadsdirektör Tom Simola lämnar Raseborg. Simola blir vd för Förlags Ab Sydvästkusten efter Harry Serlo. Tom Simola säger att rekryteringen av honom var en snabb process om var över på två veckor.

 • Poesi är som en symfoni eller ett rymdäventyr

  18.03.2017 Kultur och nöje

  Antologi lyfter fram den finlandssvenska poesins belägenhet.

  Var finns poesin idag? Vilken roll spelar poesin som gränsutmanare? Vad gör poesin med oss? Är den finlandssvenska poesin som verandan i en rysk roman - öppen för världen, men samtidigt inskränkt? En ny antologi om den finlandssvenska lyrikens belägenhet ringar in många intressanta frågor om vårt förhållande till och syn på poesin.

 • Paret Obama tecknar bokkontrakt - för rekordsumma

  01.03.2017 Utrikes

  Random House tog hem kontraktet för parets böcker.

  USA:s förre president Barack Obama och hans hustru Michelle har tecknat kontrakt med bokförlaget Penguin Random House. Förlaget får publicera både hans och hennes memoarer. Kontraktet är värt tiotals miljoner dollar.

 • Nu kräver Vasabladet att webbartiklar kommenteras med Facebookprofil

  23.02.2017 Inrikes

  Har du ett Facebook-konto är det fritt fram att kommentera.

  Vasabladet meddelar att alla som vill kommentera tidningens webbartiklar nu ska göra det under sitt eget namn. Med den nya kommentarsfunktionen kan alla med ett Facebookkonto kommentera artiklar på nyhetssajterna, förutsatt att man är inloggad på Facebook.

 • Emelie Schepps deckare om Jana Berzelius sålde rekord på eget förlag

  20.02.2017 Kultur och nöje

  Gav ut bok på eget förlag, storförlagen kom krypande.

  En bakgrund inom reklambranschen kan komma överraskande väl till pass när en börjar skriva deckare. Det märkte svenska Emelie Schepp när hon fick ett refuseringsbrev från ett förlag och bestämde sej för att ge ut sin debut på eget förlag.

 • Thomas Warburton in memoriam

  08.01.2017 Kultur och nöje

  Vi minns översättaren och förlagsmannen Thomas Warburton.

  En hängiven översättare, förlagsman och litteraturhistoriker har lämnat oss i en ålder av 98 år.

 • Historia och arkeologi är Sigillums melodi

  02.12.2016 Åboland

  Också fölagsverksamhet intresserar Åboföretaget.

  Idag satsar universiteten allt mer på att förbereda sina studerande på att bli företagare men så har det inte alltid varit. Det hindrade ändå inte en grupp arkeologer och historiker från att slå ihop sig och starta Sigillum redan för tio år sedan.

 • En kvinna med makt

  24.11.2016 Tro

  May Wikström, VD och chefredaktör. En kvinna med makt.

  May Wikström är en kvinna med makt. Hon är vd för bokförlaget Fontana Media och chefredaktör på Kyrkpressen som förlaget ger ut. Hon är en kyrklig påverkare av rang och inte rädd för att sticka ut hakan om det behövs.

 • Den finlandssvenska dikten är viktig men läses av ganska få

  23.11.2016 Kultur och nöje

  Det säljer ju inte så bra (men vinner priser).

  Vad behöver vi poesin för? Om den är så viktig, varför säljer den så dåligt? Och varför fortsätter förlagen att ge ut lyrik? Artikeln ingår i Yle Kulturs temahelhet om poesi.

 • HBL: Westö fortsätter hos Schildts & Söderströms

  12.10.2016 Inrikes

  Westö går ej me di nya Förlaget M.

  Författaren Kjell Westö kommer även i fortsättningen att ge ut sina böcker via förlaget Schildts & Söderströms. Det rapporterar Hufvudstadsbladet.

Sidor