Hoppa till huvudinnehåll

psykiatriska patienter

 • Lappvikens sjukhus förenade psykiatri med vacker natur

  24.08.2016 Arkivet

  Lappvikens sjukhus var Finlands första mentalsjukhus.

  Lappvikens sjukhus byggdes 1841 i Helsingfors som Finlands första mentalsjukhus. Platsen valdes noga och sjukhuset befann sig i ett naturskönt område, men ändå inte isolerat långt borta från staden. I nästan 170 år hann sjukhuset verka för psykisk hälsa innan den sista avdelningen flyttades bort.

 • Centraliseringsivern väcker oro inom psykiatrin

  20.06.2016 Österbotten

  "Stort behov av utredningar som sker på svenska".

  Social- och hälsvårdsreformen ångar vidare. För närvarande pågår höranden inom psykiatrin. Tankar om centralisering väcker oro också inom Vasa sjukvårdsdistrikt.

 • "Vägrar att arbeta, fadern super"

  02.07.2015 Västnyland

  Förr gömde samhället undan mänskor på "sinnessjukhus".

  Förr ansågs man vara konstig om man var arbetslös eller som kvinna ogift. Man kunde då anses ha psykiatriska sjukdomar och det hände att man lades in på "sinnessjukhus".

 • Psykiatrin omformas i Nyland - samma jour sköter psykiska och fysiska krämpor

  26.01.2015 Västnyland

  Mindre sjukhusvård och mera öppenvård. Ungefär hälften av de psykiskt sjuka i de nyländska regionerna får vård i sin hemtrakt, resten vårdas centralt på en plats i Helsingfors. Det har styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) beslutat i dag (26.1).

 • På sjukhusets önskelista: en egen knarkhund

  22.07.2013 Österbotten

  Sjukhuset i Gamla Vasa, som inhyser rättspsykiatriska patienter från hela Finland, för en ständig kamp mot knarksmugglingen. En egen knarkhund vore ett effektivthjälpmedel för att stävja droganvändningen.

 • Roparnäs sjukhus har upplevt många människoliv

  25.01.2013 Arkivet

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet.

  Roparnäs sjukhus byggdes i slutet på 1920-talet. Men mentalvården har förändrats radikalt under de senaste 25 åren och nu planerar man att stänga sjukhuset. Öppen vård är dock inte alltid den bästa lösningen för mentalpatienter.

 • Ännu inget svar om svensk psykvård

  02.10.2012 Huvudstadsregionen

  Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt fick en månad extra tid att utreda hur den svenskspråkiga mentalvården i Helsingfors ska förbättras.

 • Patienter rymde från Gamla Vasa sjukhus

  08.08.2012 Österbotten

  Två patienter rymde från Gamla Vasa sjukhus i måndags. De återvände frivilligt i tisdags. Det skriver tidningen Pohjalainen. I patienternas brottsbakgrund fanns sexual- och narkotikabrott.

 • Författaren och psykiatern Oscar Parland såg människan som helhet

  18.04.2012 Arkivet

  En psykiater är en ofrivillig iakttagare, säger Parland.

  En psykiater är alltid en ofrivillig iakttagare, säger Oscar Parland. Det kan man också säga om en författare. Skillnaden är att författaren får vara subjektiv. Oscar Parlands liv från Kiev och Karelska näset till Nickby sjukhus spänner över konst, skapande och själsliv.

 • Spotlight: Sjuk, förvirrad och beväpnad

  09.11.2007 Arkivet

  Vapen hos psykiskt sjuka människor

  Finns det någon kontroll över om psykiskt sjuka människor kan få vapen eller ej?

 • Mentalpatient för livet?

  16.04.2007 Arkivet

  På Ekåsens sinnesjukhus

  Vi glider in till Ekåsens sinnesjukhus till tonerna av en trumpet. Vilka öden döljer sig här, och hur klarar sig patienterna när de skall tillbaka till samhället?