Hoppa till huvudinnehåll

disciplin

 • Dialog eller straff - hur få bukt med ordningsproblem i skolorna?

  03.04.2017 Inrikes

  Lärarfacket OAJ vill ge rektorer rätt att relegera elever.

  Rektorer borde ha större befogenheter att avlägsna bråkiga elever för att öka tryggheten och arbetsron i skolorna, anser lärarfacket OAJ. Vid Finlands svenska lärarförbund är man inte entydigt för mera straff utan poängterar dialog och samarbete för att lösa problem i skolorna.

 • "Jag ljög min lärare rakt i ansiktet"

  07.06.2016 Kultur och nöje

  Skolan formar oss alla

  Alla har vi gått i skola. Där har vi genomlevt många år av kunskap och korvstoppning men också mycket annat som har format oss för resten av livet.

 • Sluta vara lat!

  27.08.2015 X3M

  Har höstångesten över allt du borde göra infunnit sig?

  Hur ska du få disciplin att göra allt det där du tänkt att du borde göra i höst för att bli en bättre människa? Kampsportaren Johan Lahti hjälper dig!

 • Gustav Hägglund: "Armén har blivit mjukare"

  06.02.2015 Titta och lyssna

  Efter ett helt arbetsliv i militärens tjänst kan general Gustav Hägglund kallas en veritabel expert på disciplin.

 • Whiplash – en film som vibrerar

  22.01.2015 Kultur och nöje

  Hur föds den perfekta rytmen? Kan man skrämma fram genialitet? Årets Oscarsnominerade musikdrama skildrar en jazzdröm som både vibrerar och luktar. Vibrerar av hängivenhet, luktar av skräck.

 • Fotbollsdomare lever med hot

  11.04.2014 Samhälle

  Fotbollsdomare världen över lever farligt. Hot hör till vardagen. Den polska statsministern sade att brittiske domaren Howard Webb borde dö, eftersom han dömde en straff till Österrike mot Polen under EM 2008. Nederländerna och fotbollsvärlden chockades när en fotbollsdomare misshandlades till döds av juniorer år 2012. De här är extrema fall, men vad är läget för fotbollsdomare i Finland?

 • Sätt upp delmål på vägen till ditt nya liv

  09.01.2014 Österbotten

  Har du tänkt inleda ett nytt och hälsosamt liv efter julens frosseri? Se till att gå ut med realistiska målsättningar, säger Joakim Träskelin, idrottsproducent på Folkhälsan.

 • Behövs piskan på ryggen?

  08.10.2013 Vega

  Tanken att människor presterar enbart om man övervakar dem har blivit förlegad. Chefen skall nuförtiden vara en coach som hjälper individen att nå sina mål.

 • "Barn till Jehovas vittnen är rädda"

  17.09.2013 Inrikes

  Det finns allvarliga brister i hurudana rättigheter barn till Jehovas vittnen har. En utredning visar att barn till Jehovas vittnen är rädda för världens undergång och för onda andar som de tror att är verkliga och som hotar dem.

 • Lagändring ger lärare större befogenheter

  06.06.2013 Inrikes

  Regeringen vill till exempel ge lärare och rektorer större rätt att kontrollera elevernas saker.

 • Sari Sarkomaa föreslår skolfredsavtal

  14.04.2013 Inrikes

  Sari Sarkomaa, ordföranden för Utbildningsstyrelsens direktion, föreslår ett skolfredsavtal mellan elever lärare och föräldrar. Hon anser att det inte går att få en bättre skoldisciplin utan föräldrarnaas hjälp.

 • "Hemskt att få sparken för att sköta sitt jobb"

  09.04.2013 Huvudstadsregionen

  Om eleverna börjar tro att de kan göra vad de vill, och att läraren får sparken om han eller hon ens kommer nära, då får vi problem, säger matematikläraren Joakim Häggström.

 • Gustafsson: Bättre disciplin i skolorna

  13.08.2012 Inrikes

  Undervisningsminister Jukka Gustafsson (SDP) efterlyser bättre disciplin i skolorna. Frågan ska diskuteras i kulturpolitiska ministerarbetsgruppen redan i höst, lovade ministern i Yles morgon-tv i dag.

 • Psykisk och fysisk hälsa bland beväringarna i Dragsvik

  21.02.2011 Arkivet

  Hur är det för en med psykiska problem att bli bestraffad?

  Allvarliga olyckor och dödsfall i armén är ganska ovanliga. Däremot är det vanligare med mentala problem hos beväringarna. Och hur känns det för en med psykiska problem att bli bestraffad med arrest?

 • Klass 9 A

  10.02.2009 Arkivet

  Klass 9 A i Lönkans högstadium är hopplös

  Klass 9 A i Lönkans högstadium är hopplös. De flesta lärare orkar inte ens försöka lära eleverna något. Och hur skall man få dem att bli motiverade och ta hänsyn till varandra?

 • Eva Wahlström tänkte aldrig att hon skulle bli yrkesboxare

  25.05.2007 Arkivet

  Det var bara så fint att slå och tävla, säger Eva Wahlström.

  Eva Wahlström tänkte sig aldrig att hon skulle bli yrkesboxare. Det var bara så fint att slå och tävla, säger hon. Och så såg det ju tufft ut också.