Hoppa till huvudinnehåll

lärlingar

 • Mera pengar och bättre handledning ett krav för att yrkesskolereformen ska lyckas

  23.01.2018 Inrikes

  Ryckig finansiering hotar yrkesskolereformen.

  Yrkesskolereformen innebär att eleverna ska studera mera på egen hand och praktisera mera ute i yrkeslivet. För att det här ska fungera kan det inte sparas mera i yrkesutbildningen, slår en färsk utvärdering fast.

 • Venedig nästa – konsthistoriker gläds över lärlingsstipendium

  10.11.2017 Åboland

  Mereca Victorzon får jobba med att sprida finsk konst.

  Åbobon Mereca Victorzon får ett av Svenska kulturfondens stipendier, och får jobba med att sprida och internationalisera finländsk konst.

 • Förhoppning om fler läroavtalsutbildade när utsikterna ljusnar

  13.10.2017 Åboland

  Hög medelålder på läroavtalsutbildade.

  Med läroavtal är det möjligt att få en yrkesutbildning på andra stadiet eller att fortbilda sig vid sidan om jobbet. Både utbildningsmyndigheter och näringslivets intresseorganisationer hoppas nu att fler väljer den vägen till ett yrke.

 • Tajma – ett slakteri i tiden

  10.05.2017 Österbotten

  Inget löpandeband-slakteri.

  Tajma heter ett litet slakteri i Kållby, Pedersöre som idag har 23 delägare. Slakteriet startade sin verksamhet 2014 och uppstod ur ett behov av småskalighet inom kötthanteringen.

 • Praoelever lärde sig mycket under en vecka på Yle Österbotten

  12.04.2017 Österbotten

  Aurora Nigmann och Isabella Erickson var på prao på Yle.

  Aurora Nigmann går på årskurs åtta i Korsholms högstadium. Under en veckas tid var hon och Isabella Erickson praoelever på Yle Österbotten. Nigmann tyckte det var roligt och lärorikt att följa med arbetet på Yle.

 • Österbottens handelskammare: Utbildningsreformen sätter press på företagen

  27.12.2016 Österbotten

  Lärovatalsutbildningen kan komma att lida.

  Reformen av andra stadiets utbildning är en utmaning för såväl arbetsplatserna som för skolorna. Dessutom kan kvaliteten på läroavtalsutbildningen lida. Det skriver direktör Paula Erkkilä på Österbottens handelskammare i ett ställningstagande.

 • Vamia blir den nya yrkesutbildaren i Vasa

  14.09.2016 Österbotten

  Tre läroinrättningar blir en i början av 2017.

  När tre läroinrättningar i Vasa går ihop i början av nästa år kommer den nya inrättningen att gå under namnet Vamia. Det blev det vinnande förslaget i en namntävling som ordnades i augusti.

 • Stora skillnader i de ersättningar som företagare får för läroavtal

  31.08.2016 Åboland

  Summorna kan variera med hundratals euro i månaden.

  De ersättningar som läroavtalsbyråerna betalar åt företagare som ingår läroavtal varierar kraftigt. Summorna kan variera med hundratals euro i månaden trots att avtalen gäller för samma examen och är till synes identiska.

 • Praovecka på Yle gav mersmak

  29.04.2016 Österbotten

  Fyra praoelever berättar om sina erfarenheter.

  Praoeleverna Amelia Kvist, Mathilda Syrenius, Ellen Linde och Filippa Sandberg skriver om sina praoerfarenheter. - Vi märkte exempelvis hur mycket mera jobb det är bakom programmen som visas på tv, än vad man tänker på när man sitter hemma i soffan.

 • Robin och Stina testar på att jobba på Yle

  21.04.2016 Österbotten

  Gör bland annat julkalendern på sin praovecka.

  Hej vi heter Robin Svahn och Stina Roth. Vi är praoelever från Korsholms högstadium.

 • Inget är så svårt som att animera vatten

  02.10.2015 Kultur och nöje

  Regissören Yonebayashi talar om ensamhet och tecknad film.

  Efter ett långt lärlingskap hos den japanska animationens största namn har Hiromasa Yonebayashi själv avancerat till mästare. Men arbetet är en enda lång räcka utmaningar.

 • "Utbildningen är vårt trumfkort"

  15.09.2015 Fart på Finland

  Finlands bästa kort är en välutbildad arbetskraft.

  Gymnasiet är en onödig omväg, tycker en skribent inom ramen för Fart på Finland projektet. Heidi Schauman säger att vår välutbildade arbetskraft är vår främst trumf.

 • Tyskt lärlingssystem förs ut i världen

  30.01.2014 Utrikes

  I Tyskland och det övriga tyskspråkiga Europa bygger yrkesutbildningen i hög grad på ett etablerat lärlingssystem. För företagen ger systemet anställda med exakt det kunnande firman vill ha. För lärlingarna är den största fördelen att utbildningen oftast leder till ett fast jobb.

 • Trollkarlens lärlingar

  10.10.2013 Mat och fritid

  The Sorcerer's apprentices eller Trollkarlens lärlingar av Lisa Abend är en välskriven reportagebok som ger en realistisk bild av hur det gick till bakom kulisserna i spanska El Bulli, en av världens bästa restauranger,

 • Katainen: Lärlingar med full lön ett problem

  15.08.2012 Inrikes

  Statsminister Jyrki Katainen (Saml) är nöjd med regeringens förmåga att spara men vill skapa ytterligare utrymme i budgeten för nya jobb. Katainen talar speciellt för lärlingsavtal, men ser det som problematiskt att lärlingar får full lön.