Hoppa till huvudinnehåll

lagberedning

 • Skogbyolyckans anhöriga blev utan ersättningar: "Inte vet jag vad ett liv är värt, men otroligt mycket mer än så här"

  13.09.2019 Inrikes

  Förälder: "Vi fick en gratis begravning, det är allt"

  Föräldrarna till beväringarna som omkom i Skogby får enbart begravningskostnaderna ersatta. De är inte berättigade till de ersättningar som infördes som en följd av olyckan.

 • Underrättelselagarna skickas tillbaka till utskotten

  14.02.2019 Inrikes

  "Vissa detaljer i regleringen kan tolkas olika."

  De nya lagarna om militär och civil underrättelseverksamhet ska på nytt behandlas av förvaltnings- och försvarsutskotten. Grundlagsutskottet ska också ge ett utlåtande. Det beskedet gav riksdagens talman Paula Risikko vid en pressträff på torsdag eftermiddag.

 • Får Finland en kvacksalverilag? Lagstiftningen kring alternativ medicin ses äntligen över

  17.10.2018 Inrikes

  Omsorgsminister Annika Saarikko vill få ordning på saken.

  Social- och hälsovårdsministeriet inleder lagberedningen kring alternativ medicin och alternativa vårdmetoder inför nästa regeringsperiod. Svenska Yle har nyligen rapporterat om företagare som säljer skadliga ämnen så som aprikoskärnor, cannabisolja och silvervatten till cancerpatienter.

 • Djupsund om fallet Puska och VCS: Oerhört att tvingas svika sina väljare

  04.10.2018 Österbotten

  Inte vanligt i finländsk politik, säger statsvetaren.

  Chockerande och oerhört. Så lyder professor emeritus Göran Djupsunds reaktion på beskedet från riksdagsledamot Pekka Puska (C) att han utsatts för så hårda påtryckningar att han ser sig tvungen att rösta emot sin egen övertygelse i frågan om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

 • Skarp kritik mot lagberedningen: Konsekvenserna av valfriheten har inte utretts tillräckligt

  28.04.2017 Inrikes

  Svårt för beslutsfattare att känna till följderna.

  Lagförslaget om valfrihet ger inte beslutsfattarna tillräcklig kännedom om valfrihetens konsekvenser. Förslaget får hård kritik av oberoende råd.

 • Sipilä försvarade regeringens lagberedning - Oppositionen: Ta inte grundrättigheterna för givna

  21.02.2017 Inrikes

  Statsministern gav riksdagen en redogörelse på tisdagen.

  Statsminister Juha Sipilä har gett riksdagen en redogörelse över nivån på lagberedningen. Redogörelsen anknyter till den kritik som bland andra justitiekansler Jaakko Jonkka riktar mot regeringen.

 • Sipilä upplyser om lagberedningen

  21.02.2017 Inrikes

  Het diskussion väntas i riksdagen.

  Statsminister Juha Sipilä ger på tisdag eftermiddag en upplysning om beredningen av lagstiftningen i riksdagen. Regeringsperioden har varit full med uppmärksammade exempel på lagförslag som dragits tillbaka på grund av dåliga konsekvensbedömningar, orealistiska målsättningar eller annat.

 • Omöjligt att slopa skolsvenskan helt under regionalt språkförsök

  23.01.2017 Inrikes

  Eleverna ska veta följderna av att inte lära sig svenska.

  Det är inte helt enkelt att lägga skolsvenskan på is. Det säger man på undervisnings- och kulturministeriet idag. Ett språkförsök ska vara frivilligt och eleverna som är med ska veta vilka följder det kan få att inte lära sig svenska i skolan.

 • HD:s tidigare president: Regeringen spelar enligt helt egna politiska regler

  21.01.2017 Inrikes

  "Den politiska styrningen exceptionellt systematisk".

  Alla regeringar har en agenda, men aldrig har beredningen präglats av så här systematisk politisk styrning och pressad tidtabell, säger Högsta domstolens förra president Leif Sevón, som varnar för att regeringens exceptionella metoder ökar risken för dåliga beslut.

 • Nytt straff för farliga brottslingar – övervakning också efter frigivningen

  11.01.2017 Inrikes

  De nuvarande straffen inte tillräckliga för grova fångar.

  Regeringen vill ta i bruk ett helt nytt straff som ska användas på farliga återfallsförbrytare. Straffet består utöver ett ovillkorligt fängelsestraff av en övervakningsperiod på ett år genast efter att personen blivit frigiven från fängelset. Lagförslaget ska ges till riksdagen ännu under januari, enligt justitie- och arbetsminister Jari Lindström.

 • Regeringens barnpolitik får kritik: Barnen glöms bort, samma misstag som på 90-talet

  21.12.2016 Inrikes

  Barnkonsekvensanalyser saknas i alla stora beslut.

  Regeringen har låtit bli att göra bedömningar för hur de stora reformerna och nedskärningarna kommer att påverka barnen. Barnombudsmannen beskriver situationen som oroväckande och Pia Sundell på Barnavårdsföreningen varnar för att misstagen från depressionen på 1990-talet upprepar sig.

 • Facket med och bereder lokala avtal

  08.12.2015 Inrikes

  Från 2017 ska löner kunna sänkas med lokala avtal.

  Lönerna ska kunna flexa nedåt då lokala avtal blir verklighet. Men arbetsminister Jari Lindström (Sannf) lovar att det också sätts en gräns. Lagstiftningen om lokala avtal bereds nu på trepartsbas och ska vara klar för riksdagen i vår.

 • "Slopa de politiska statssekreterarna!"

  01.11.2015 Inrikes

  Slopandet av statssekreterare leder till bättre lagförslag.

  Enligt riksdagsveteranerna Jacob Söderman och Kimmo Sasi är den största orsaken till regeringens försämrade lagberedning att det inte finns tillräckligt juridiskt kunnande i ministerierna.

 • Ny djurskyddslag skjuts fram

  03.10.2014 Inrikes

  Det blir ingen ny djurskyddslag under den den pågående valperioden. Beredningsarbetet är på hälft och parterna oense om mycket. Se videoklipp!

 • Ska pensionärerna betala för att få fiska?

  25.09.2014 Inrikes

  Pensionärerna kommer att betala 35 euro i året för att få lov att fiska ifall det nya lagförslaget om fiske går igenom. Det här är utsugning, ska fritiden beskattas för oss som betalt skatter hela livet, säger Mikko Hursti vid Gammelstadsforsens strand i Helsingfors. Se videoklipp!

 • Dags att kommentera reformförslaget

  02.01.2014 Östnyland

  Kommunerna har nu tio veckor på sig att ge synpunkter om förslaget till servicestrukturreformen inom social- och hälsovården, den såkallade sote-reformen.

 • S-partiet Finlands femte största parti

  07.06.2013 Inrikes

  S-gruppen har många representanter i Riksdagen. 21 riksdagsledamöter sitter antingen i S-gruppens regionala förvaltningsråd eller representantskap. Med 21 platser vore S-gruppen Finlands femte största parti.

 • Katainen redo att se över dividendskatten

  02.04.2013 Inrikes

  Statsminister Jyrki Katainen (Saml) säger sig vara redo att se över den omdebatterade reformen av dividendbeskattningen. Statsministern vill göra skillnad mellan storägare i börslistade bolag och olistade små och medelstora familjeföretag.

 • Sjuk på semestern - karensdagarna slopas

  02.04.2013 Inrikes

  Den som blir sjuk under sin semester ska kunna bli sjukledig redan från första dagen av insjuknandet. Då flyttas semestern framåt. Förslaget är uppe i andra behandling i riksdagen.

 • SFP stöder förslaget om vårdarkvoter

  15.08.2012 Inrikes

  Svenska Folkpartiet stöder kravet på att skriva in ett minimiantal vårdare i den nya lagen om äldreomsorg. Grundtrygghetsminister Maria Guzenina-Richardsons (SDP) krav på 0,7 vårdare per klient måste ändå diskuteras, säger SFP:s partiordförande Carl Haglund.