Hoppa till huvudinnehåll

utlämning av brottsling

 • Hongkongs ledare väntas helt skrota det omstridda lagförslaget om utlämning

  04.09.2019 Utrikes

  Oklart om eftergiften får slut på alla protester.

  Hongkongs ledare Carrie Lam väntas på onsdagen meddela att lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina kommer att dras tillbaka formellt. Det var det lagförslag som startade sommarens stora protester.

 • Lagförslag väcker aldrig förr skådad ilska i Hongkong: "Vår ledare har svikit oss"

  12.06.2019 Utrikes

  Över en miljon har demonstrerat mot utlämningslag.

  En obehagligt spänd stämning råder i Hongkong. Tiotusentals demonstranter har samlats i närheten av parlamentsbyggnaden som omringas av ett stort antal kravallpoliser. Demonstranterna protesterar mot ett lagförslag som ska göra det möjligt att utlämna Hongkongbor till det auktoritära Kina.

 • Massiva demonstrationer tvingar Hongkongs ledning att skjuta upp omtvistad utlämningslag

  12.06.2019 Utrikes

  Den planerade utlämningslagen väcker ilska i Hongkong.

  Tusentals demonstranter har samlats i centrala Hongkong för att demonstrera mot ett lagförslag som möjliggör utlämningar till Fastlandskina. Hongkongs lokalparlament ska inleda den andra behandlingen av lagförslaget i dag.

 • Uppsala tingsrätt: Julian Assange häktas inte

  03.06.2019 Utrikes

  Beslutet fattades vid Uppsala tingsrätt.

  Uppsala tingsrätt har beslutat att Wikileaksgrundaren Julian Assange inte ska häktas i sin frånvaro misstänkt för våldtäkt i Sverige 2010.

 • Tidigare katalanledaren Puigdemont utlämnas inte – Spanien drar tillbaka arresteringsorder

  19.07.2018 Utrikes

  Puigdemont har suttit fast i Tyskland.

  De spanska myndigheterna vill inte ha den tidigare katalanledaren Carles Puigdemont utlämnad från Tyskland. Man har nu dragit tillbaka den europeiska arresteringsorder man tidigare har utfärdat.

 • Puigdemont inför domare i Tyskland – den tidigare katalanledaren ansöker inte om asyl

  26.03.2018 Utrikes

  Beslut om utlämnande väntas först senare.

  Vad som ska hända med den i Tyskland gripne katalanske ex-presidenten Carles Puigdemont borde delvis klarna idag. Domstolen, som ska ta ställning till om han kan utlämnas till Spanien, väntas ändå fatta sitt beslut först senare.

 • Visselblåsaren Julian Assange blev ecuadorian

  11.01.2018 Utrikes

  Assange sitter ännu fast på ambassaden i London.

  Visselblåsaren Julian Assange, grundaren till webbsidan Wikileaks, fick medborgarskap i Ecuador den 12 december i fjol. Han sitter ännu fast på Ecuadors ambassad i Storbritannien.

 • Utlämning av Janitskin kan ta några veckor eller flera månader

  07.08.2017 Inrikes

  Janitskin greps på fredag i Andorra.

  Utlämningen av propagandasajten MV:s grundare Ilja Janitskin från Andorra till Finland kan ta ett par veckor eller flera månader, uppskattar advokaten Markku Fredman som tagit hand om flera utlämningsfall till FNB.

 • MV-lehtis Ilja Janitskin kan utlämnas

  17.12.2016 Inrikes

  Misstänks för bland annat hets mot folkgrupp och olaga hot.

  Grundaren av nätsajten MV-lehti, Ilja Janitskin, kommer att bli utlämnad från Spanien för att ställas inför rätta i Finland. Beslut om utlämningen har fattats av två spanska domstolar.

 • HD: Rysk oppositionsledare kan utlämnas

  18.02.2016 Inrikes

  Vasilij Popov flydde till Finland i våras.

  Högsta domstolen ser inget hinder för att utlämna den ryske oppositionsledaren och affärsmannen Vasilij Popov till Ryssland.

 • FN: Assange olovligen frihetsberövad

  04.02.2016 Utrikes

  BBC uppger att en FN-utredning stödjer Wikileaks-grundaren.

  Brittiska BBC uppger att en FN-utredning har kommit fram till att Wikileaks-grundaren Julian Assange är olovligen frihetsberövad. Det svenska utrikesministeriet bekräftar uppgifterna.

 • Finland utlämnar rysk man till USA

  08.01.2016 Inrikes

  Misstänks för datorbedrägerier och missbruksbrott.

  Justitieministeriet har beslutat att utlämna en rysk medborgare till USA för rättegång. Mannen misstänks för datorbedrägerier och missbruksbrott.

 • Kim Dotcom kan utlämnas till USA

  23.12.2015 Utrikes

  Dotcom har överklagat beslutet.

  Det finns inga juridiska hinder för Nya Zeeland att lämna över den tysk-finska IT-företagaren Kim Dotcom till USA. Dotcom står åtalad för en rad olika brott i USA och riskerar upp till 20 års fängelse.

 • Zimbabwe kräver att troféjägaren Palmer utlämnas

  31.07.2015 Utrikes

  Troféjägaren befinner sig nu på okänd ort.

  Zimbabwe kräver att den amerikanska tandläkaren och troféjägaren Walter Palmer utlämnas för att ställas inför rätta för tjuvjakt. Palmer befinner sig nu på okänd ort.

 • Belgien begär att en gripen utlämnas

  18.01.2015 Utrikes

  Belgien begär att en terrormisstänkt person som gripits i Grekland utlämnas. Enligt de belgiska åklagarmyndigheterna kan personen ha en koppling till terroristcellen som avslöjades i torsdags i den belgiska staden Versivers.

 • Interpol efterlyser Janukovytj, Ryssland utlämnar inte

  12.01.2015 Utrikes

  Den internationella polisorganisationen Interpol har efterlyst Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj.

 • Misstänkt mördare utlämnad till Belgien

  29.07.2014 Utrikes

  Den man som misstänks för blodbadet på judiska museet i Bryssel utlämnades i dag från Frankrike till Belgien. Det rör sig om en 29-årig fransk-algerier som i ett års tid stridit med islamisterna i Syrien.

 • Assange kan snart vara en fri man

  04.07.2014 Utrikes

  Wikileaksgrundaren Julian Assange kommer att få sin sak prövad på nytt i svensk domstol om knappt två veckor. Han har varit häktad i sin frånvaro sedan 2010 och är efterlyst internationellt.

 • Kroatien hotas av EU-sanktioner

  19.09.2013 Utrikes

  EU:s nyaste medlemsland Kroatien hotas redan nu av sanktioner för att landet vägrar att lämna ut en misstänkt mördare till Tyskland. Landet ändrade sin lagstiftning någon dag före EU-inträdet för slippa lämna ut den misstänkte. EU-kommissionen beskyller Kroatien för att ha svikit förtroendet. Dan Ekholm rapporterar!

 • USA: Ryssland bör omedelbart utlämna Snowden

  25.06.2013 Utrikes

  Ryssland uppmanas omedelebart utlämna den spionmisstänkta Edward Snowden till USA, även om det inte finns ett utlämningsavtal mellan länderna, uppger Vita Huset. Enligt ryske presidenten Vladimir Putin tänker Ryssland inte gå USA till mötes.

Sidor