Hoppa till huvudinnehåll

konstnärliga verk

 • Peter Lüttge: Sluta skapa konst på flyktingars bekostnad

  07.03.2016 Kultur och nöje

  Det har gått inflation i konst om flyktingar.

  Det har gått inflation i konst om flyktingar. På gott och ont, skulle jag gärna skriva. Men tyvärr har det mesta jag sett varit på ont.

 • Naken dam på stan blir fall för HFD

  18.01.2016 Huvudstadsregionen

  Nakenperformance testar gränserna för konstnärlig frihet.

  Teaterfestivalen Baltic Circle tar polisens förbud mot nakenperformance i Helsingfors till högsta förvaltningsdomstolen. Festivalen vill utreda var gränserna går för konstnärlig frihet och yttrandefrihet.

 • Rekordmånga ville se Lux i Helsingfors

  10.01.2016 Inrikes

  Ljusfestivalen har engagerat över 500 konstnärer.

  Intresset för Lux i Helsingfors har varit stort och årets ljusfestival kommer att slå alla publikrekord. Över 500 konstnärer har deltagit i projektet.

 • I Berlin snubblar man över nazisternas offer

  09.11.2015 Kultur och nöje

  Och inte bara där. "Snubbelstenar" finns i många städer.

  Kristallnatten. 9 november. Snubbelstenar (ty. Stolpersteine) kallar upphovsmannen Gunter Demnig gatstenarna gjorda i mässing. Sedan 1994 placerar han stenarna framför husen där nazisternas offer bodde innan de deporterades.

 • Kuratorsdebatten är bara tjafs

  20.10.2015 Kultur och nöje

  Pontus Kyander utbildar kuratorer och skräder inte orden.

  Kuratorutbildare Pontus Kyander skräder inte orden när han bemöter kritiken gentemot de fria kuratorerna.

 • Konstnärspensionär med provokativ glädje

  03.07.2015 Åboland

  Jan-Erik Andersson i Åbo har beviljats konstnärspension.

  Jan-Erik Andersson i Åbo har beviljats konstnärspension av Undervisnings- och kulturministeriet. Nu ser han fram emot att fortsätta jobba - med det han vill.

 • Gatukonst förskönar västra åstranden i slutet av sommaren

  16.06.2015 Östnyland

  Konstnärerna Kislow och Kreemos skapar ett gatukonstverk.

  Konstnärerna Kislow (Alexey Kanunnikov) och Kreemos (Roman Salomatin) skapar ett gatukonstverk på Konstfabrikens fasader.

 • Vad är det som gör en tavla värdefull?

  23.10.2014 Kultur och nöje

  Blir en konstnär populär och eftertraktad om tavlorna har varit utställda på kända gallerier? Vad är det som påverkar priset på en tavla? Hur stor betydelse har det vad konstkritiker säger och hur värderar museifolk de tavlor de köper in eller får i donation?

 • Kitty Tennbergs förtrollande värld

  18.09.2014 Östnyland

  Med verk från många årtionden fyller nu Kitty Tennberg vinden på Almska Gården i Lovisa. Färgerna har förändrats med åren, men det sagolika och magiska finns kvar i hennes konst. Se video!

 • Stadsorkestern redo för höst utan konstnärlig ledare

  11.08.2014 Österbotten

  Vasa stadsorkester saknar fortfarande konstnärlig ledare sedan teater- och orkesternämnden i våras beslöt att inte förnya kontraktet med Jin Wang. Diskussioner med Wang pågår alltjämt, men tillsvidare blickar orkestern framåt mot en höst tillsammans med enbart gästande kapellmästare.

 • Kollektivmålningar på Galleri Jangva

  20.09.2013 Kultur och nöje

  Vad är kollektivmålningar och hur blir de till? På Galleri Jangva i Helsingfors kan man för tillfället ta del av ett antal tavlor som kommit till som ett grupparbete där ett antal konstnärer tillsammans skapat en tavla utgående från olika idéer och teman som man arbetat fram under en längre process.

 • Jenny Moed-Korpela gör collageverk med fågelmotiv

  12.08.2013 Kultur och nöje

  De senaste tre åren har bildkonstnären Jenny Moed-Korpela bott i staden Rizhao i Shandongprovinsen i Kina där hon målar tavlor med collageteknik - det centrala temat är fåglar.

 • Niinistö förevigad som talman

  15.02.2013 Kultur och nöje

  Porträttet av på den tiden talman Sauli Niinistö avtäcktes i riksdagen på fredagen. Målningen av vår nuvarande president är det 35:e talmansporträttet, och för första gången är konstnären en kvinna, Marjatta Tapiola. Tv-Nytt rapporterar.

 • Ateneum firar Tove Jansson nästa år

  14.01.2013 Huvudstadsregionen

  Nästa år har det gått hundra år sedan Tove Janssons födelse och det här kommer att firas med jubileumsutställning på Ateneum i Helsingfors. Utställningen fokuserar på Jansson som bildkonstnär men visar också upp muminoriginal från Tammerfors stads samlingar.

 • Knappar och feer förundrar i Pojo

  17.08.2012 Västnyland

  Eleverna i Pojo kyrkobys finskspråkiga skola har fått ta del av konstnärsprojektet UUTTA. Jätteknappar i gips pryder nu väggarna i skolans trappuppgång.

 • ATC-kort

  08.12.2010 Konst

  ATC står för Artist Trading Cards och är en av de stora hobbytrenderna just nu. Det handlar om konstnärliga byteskort, personliga bilder som man skapar och komponerar själv och sen byter med andra.