Hoppa till huvudinnehåll

minoritetspolitik

 • Folktingssorg över presidenten, missnöje med regeringen

  13.05.2017 Inrikes

  Sorgsen stämning på finlandssvenska folktinget

  Finlandssvenskarnas egen "riksdag", Folktinget, sörjde Mauno Koivisto: Han stödde svenskan och verkade som opinionsbildare. Det blev gräl om styrelserepresentationen, Åland ersatte Samlingspartiet i presidiet.

 • Jeanette Östman: Udda är ett godtyckligt begrepp

  01.07.2015 Vega

  Minoriteten som blev majoritet.

  Journalisten Jeanette Östman växte upp i en barnrik by i Larsmo på åttiotalet. Hon var den enda på sin klass som inte var laestadian och ansågs därför udda och syndig. Idag ser hon normkritik som ett viktigt verktyg för när vi söker vår plats i samhället, men också som en del av det journalistiska uppdraget.

 • Matti Virtanen: Sveriges sak är vår – hallå Sverige!

  29.12.2014 Inrikes

  Yles redaktör Matti Virtanen förvånas i sin blogg över den västlige grannens inrikespolitik, där det ingås kassaskåpsavtal i strid med folkets vilja. Parlamentariska pajaskonster hotar rentav vår personalunion.

 • ”Ni kommer inte att lämna caféet levande”

  27.10.2014 Utrikes

  Det nynazistiska partiet Gyllene gryning hotar dem som kämpar för minoritetsspråk i Grekland. Den arumänska konstnären Constantine Themelis fick mordhot via Facebook.

 • I Grekland finns det bara greker och muslimer

  27.10.2014 Utrikes

  Grekland är ett av de få EU-medlemsländer som inte godkänt stadgan för minoritetsspråk. Yle Nyheter besöker Grekland för att se hur det ser ut i ett land med endast en officiell minoritet.

 • Han tog stryk för att få vara präst

  27.10.2014 Utrikes

  Arkimandriten Nikodim Tsarknias är en av de mest framstående makedoniska aktivisterna i Grekland. Han leder en olaglig makedonisk-ortodox kyrka.

 • Äldre mest positiva till frivillig svenska

  25.08.2013 Inrikes

  Äldre finländare är mest negativa till obligatorisk skolsvenska, visar den enkät som Yle Uutiset beställt av Taloustutkimus. Yngre finländare är enligt enkäten betydligt positivare till skolsvenskan.

 • Blandade kommentarer om serien Finland är svenskt

  17.01.2013 Samhälle

  Den tiodelade serien Suomi on ruotsalainen hade premiär på TV1 i söndags. Redan innan det första avsnittet hade sänts var reaktionerna på olika diskussionsforum på nätet kraftiga.

 • Kurderna får ökade rättigheter

  13.11.2012 Utrikes

  Turkiet går med på att det kurdiska språket får användas i rättegångsförhandlingar. Beslutet är en eftergift till hundratals fängslade kurder som har hungerstrejkat bland annat för att kurdiska ska tillåtas i domstolar.

 • Språkspioner granskar service i Kanada

  19.08.2012 Utrikes

  Myndigheterna i Kanada satsar 90 000 kanadensiska dollar (cirka 74 000 tusen euro) på att granska hur bra flygbolaget Air Canada ger service på båda språken i landet, det vill säga engelska och franska, rapporterar The Economist.