Hoppa till huvudinnehåll

främlingshat

 • Val i Estland: "Han pekade på mig för att visa att kulan är för mig" - Anhängare till EKRE-partiet är öppet främlingsfientliga

  13.02.2019 Utrikes

  Rasistiska uttalanden försvaras av EKREs partiledning.

  I Estland ordnas parlamentsval i början av mars och den till synes ökande främlingsfientligheten verkar få stor betydelse för hur det går. Det starkt nationalkonservativa EKRE eldar på med främlingsfientliga uttalanden.

 • Främlingsfientlighet på ÅST - situationskomik och trumpism på samma scen

  14.01.2019 Åboland

  Charlie är invandraren man skrattar åt på ÅST.

  Komedin Främlingen har år på nacken, men är fortfarande mycket aktuell - på ÅST återkommer den i uppdaterad version

 • Ungern kräver att FN:s människorättskommissionär avgår efter kommentarer om Orban

  27.02.2018 Utrikes

  FN-chefens kommentarer om Ungern väcker ilska.

  Ungern kräver att FN:s människorättskommissionär avgår. Orsaken är kommentarer riktade mot Ungerns premiärminister Viktor Orban som beskrivs som "en främlingsfientlig och rasistisk person som eftersträvar etnisk och nationell renhet."

 • Åbohjälten Hassan Zubiers uppmaning: Sluta filma och ingrip!

  17.09.2017 Yle Fem

  Han fick men för livet då han försökte hindra knivmannen.

  Svenska Hassan Zubier har ett liv i rullstol framför sig. Hans framtid avgjordes under ett par ohyggliga minuter på Salutorget i Åbo i augusti. Flera gånger blev han attackerad och knivhuggen, medan han oförtrutet fortsatte att hjälpa skadade och rädda liv.

 • Adrian Perera: ”Jag skriver inte om mig, jag skriver om er”

  17.08.2017 Kultur och nöje

  Ny diktsamling handlar om vad som gör en icke-vit i Finland.

  Kärlek, skam, självutplåning och en vit majoritet som inte förstår hur ord kan skada. I diktsamlingen White Monkey skriver Adrian Perera om vad som gör en icke-vit i Finland.

 • Samlingspartiets ordförande: Flyktingkvoten borde höjas med 300

  20.06.2017 Inrikes

  Finansminister Petteri Orpo drar en lans för humanism.

  Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo, vill att Finland höjer sin flyktingkvot med 300, från nuvarande 750 till 1 050 flyktingar per år.

 • Pratas det tillräckligt om rasism i skolan?

  07.10.2016 Hajbo

  Pratas det tillräckligt om rasism i skolan?

  Finländska barn är mer positivt inställda till våld än tidigare. De har också mer rasistiska tankar än tidigare. Maddie från Hajbo Nytt åkte till Kottby lågstadieskola för att få veta om man diskuterar rasism tillräckligt i skolan.

 • Hatty möter hat i matbutiken

  17.06.2016 X3M

  Brittisk-finska Hatty ger sin syn på mordet på Jo Cox.

  Brittisk-finlandssvenska psykologen Hatty Francis-Enholm ger sin syn på mordet på Jo Cox, brexit och hatretoriken i samhället. Som utlänning i Finland stöter hon själv på främlingsfientlighet.

 • Li Andersson om FB-hotet: Tänk om någon går längre

  12.05.2016 Inrikes

  Riksdagsledamoten polisanmäler hotfull bild på Facebook.

  Riksdagsledamot Li Andersson (V) polisanmäler en hotfull bild som den främlingsfientliga Rajat kiinni-rörelsens grundare delat på Facebook. Andersson ser hatiska publikationer på nätet som en stor risk. Faran ligger enligt henne i att någon kan vara beredd att gå längre.

 • Soldiers of Odin får stöd i Lovisa

  29.02.2016 Östnyland

  En stödgrupp har etablerat sig på Facebook.

  En stödgrupp för den kontroversiella sammanslutningen Soldiers of Odin verkar i Lovisa. Stödgruppen har grundat en egen sida för sin verksamhet på Facebook.

 • Marc Dillon: Finland är inte som det var

  07.02.2016 Inrikes

  Jag får sura blickar i spårvagnen då jag pratar engelska

  För tio år sedan lämnade han soliga Kalifornien för Finland och ett jobb på Nokia. - Jag älskar det här landet. Det är ett fint land och jag har gjort det till mitt hem. Jag kommer att stanna här, säger han, men tillägger att atmosfären i Finland håller på att förändras på ett sätt han inte tycker om.

 • Så blev vi lurade på webben år 2015

  16.01.2016 Samhälle

  I fjol förekom bluffar med politiska eller rasistiska motiv.

  Om det bara vore år 2014! Då var osanningarna på nätet av ett mer oskyldigt slag än i dag. De som lurades på webben då gjorde det med tokiga rubriker för att få klick, göra pengar eller helt enkelt skämta.

 • Över 200 högerextremister greps i Leipzig

  12.01.2016 Utrikes

  Tände eld på bilar, söndrade fönster och sköt fyrverkerier.

  Tyska polisen arresterade 211 högerextremister i Leipzig på måndagskvällen. De maskerade bråkmakarna tände eld på bilar och soptunnor, söndrade fönster och avfyrade fyrverkeripjäser.

 • Idas arkivblogg: Tillbaka till 1990-talet?

  31.12.2015 Arkivet

  Allting går i cirklar. Också tidsandan.

  Så går ett år ifrån oss och kommer aldrig åter... Men allting tycks gå i cirklar. När jag tänker tillbaka på 2015 märker jag mycket som påminner om 1990-talet. Och inte det bästa från 1990-talet.

 • Hatbrevet i Lovisa fördöms och förringas

  04.12.2015 Östnyland

  Blir troligtvis en fullmäktigefråga

  De två huvudpersonerna i hatbrevet, chefredaktören Arto Henriksson och politikern Thomas Rosenberg (SFP), reagerar på helt olika sätt.

 • Rasistiska lappar klistrades upp i Johannisberg

  02.11.2015 Östnyland

  Varningslappar dök upp utanför flyktingförläggningen.

  Utanför flyktingförläggningen i Johannisberg i Borgå har någon klistrat upp flera varningslappar med ett främlingsfientligt budskap. Polisen utreder fallet som hets mot folkgrupp.

 • Pegida: ”En tung börda för Dresden”

  31.10.2015 Utrikes

  Demonstrationerna tär på stadens rykte

  Den tyska staden Dresden dras med ett enormt PR-problem. Sedan ett år tillbaka demonsterar den främlingsfientliga Pegidarörelsen i staden. På grund av flyktingkrisen har demonstrationerna igen blivit större och så också problemen för staden Dresden.

 • Pegida firade årsdag med demonstration

  20.10.2015 Utrikes

  Tyska politiker tar ställning mot rörelsen.

  I Dresden i Tyskland samlades måndagskvällen den främlingsfientliga Pegidarörelsen till en ny stordemonstration. Inom rörelsen ville man samtidigt fira att det nu har gått ett år sedan demonstrationerna tog fart. Attacken mot en politiker i Köln under veckoslutet har ändå lett till en allt starkare opposition mot rörelsen.

 • Sannfinländarna nu redo att uppdatera deklarationen mot rasism

  25.09.2015 Inrikes

  Timo Soini gör en helomvändning i frågan.

  Sannfinländarnas ordförande, utrikesminister Timo Soini gör en helomvändning, och föreslår att riksdagsgrupperna uppdaterar deklarationen mot rasism.

 • Vad är Ku Klux Klan?

  25.09.2015 Inrikes

  Man i vit kåpa och strut i Lahtis, men vad betyder det?

  Man i vit kåpa och strut på huvudet demonstrerade i Lahtis, men vad symboliserar den klädseln egentligen? Den rasistiska rörelsen Ku Klux Klan, som enligt sin egen utsago kämpar för den vita rasens överlägsenhet, är varken olaglig eller utdöd.

Sidor