Hoppa till huvudinnehåll

koreografi

 • ”Kärleken i gruppen är hemligheten bakom vår framgång” – Finlands största dansteater ERI i Åbo fyller 30

  13.10.2019 Åboland

  Gaalat ERI30 har premiär den 18 oktober.

  Dansteater ERI firar 30-årsjubileum med en ny föreställning. En energisk uppvisning med dramatisk musik och skicklig danskoreografi är att vänta.

 • "De nordiska länderna behöver mer färg på teaterscenerna"

  11.09.2019 Kultur och nöje

  Prisbelönt pjäs berättar om sju kvinnors upplevelser.

  Gruppen New Nordic Voices turnerar med pjäsen For Colored Girls Who Have Considered Suicide/ when the rainbow is enuf. Det är ett hyllat teaterstycke som sattes upp på Broadway redan 1976 och handlar om sju kvinnors upplevelser av förtryck i ett rasistiskt och sexistiskt samhälle. Trots att pjäsen skrevs för över 40 år sedan är den fortfarande lika aktuell.

 • 20 000 uppträder på Gymnaestrada i Österrike - Hangöbon Julia Salmela gör koreografi för den finlandssvenska delegationen

  01.07.2019 Västnyland

  Åtta Hangögymnaster med i det största gymnastikevenemanget.

  Världens största gymnastikevenemang Gymnaestrada börjar på söndag i österrikiska Dornbirn. Julia Salmela från Hangöföreningen Hejdi har gjort koreografin till ett av FSG:s program på Gymnaestrada.

 • Förbundspennan: Koreograferna för FSG-festivalen 2020 har utsetts

  05.04.2019 Sport

  Över 1000 gymnaster deltar i det avslutande programmet.

  FSG-festivalen 2020 kommer att arrangeras i Närpes 12-14.6.2020 med Närpes Gymnastikförening och Närpes Gymnastikklubb – Artistica som lokala arrangörsföreningarna. Under veckoslutet sparkades evenemanget igång på riktigt, då förbundskoreograferna för massprogrammen presenterades, skriver FSG:s verksamhetsledare Barbara Åkerberg i veckans förbundspenna.

 • I Sanna Kekäläinens nya dansföreställning utforskas det som upplevs som främmande

  24.02.2019 Kultur och nöje

  I begreppet främling ryms allt som avviker från normen.

  Koreografen och dansaren Sanna Kekäläinen utforskar frågor som rör kön, identitet och maktstrukturer i sina dansverk. I dag har hennes senaste verk Främling premiär på Cirko i Helsingfors. I verket får publiken möta och utmana sin förståelse för det som är främmande.

 • Mot VM i estetisk truppgymnastik: Från bröllop till svek på två och en halv minut

  16.05.2017 Sport

  Tävlingsprogrammen ska väcka känslor hos domare och publik.

  Tävlingsgymnasterna i estetisk truppgymnastik har endast ett tävlingsprogram. Koreografer, tränare och gymnaster har bearbetat och slipat varje liten detalj i det oändliga. Målet är två och en halv minut total perfektion i hemma-VM nästa vecka.

 • Den feministiska teatergruppen Blaue Frau undersöker vad som händer då världen går sönder

  25.11.2016 Kultur och nöje

  Blaue Fraus RAVE pågår i 72 timmar. I slow motion.

  Teatergruppen Blaue Frau undersöker vad som händer då världen går sönder och vi ändå är tvungna att fortsätta existera. Den 72-timmar långa performansen är ett samarbete med koreografen Carl Knif.

 • Pargasflickor i nationell balettfinal

  31.01.2016 Inrikes

  Enda finlandssvenska gruppen i landsomfattande tävling

  Under veckoslutet arrangerades Finlands största balettävling för unga amatörer på Alexandersteatern i Helsingfors. Konkurrensen om en plats i finalen var hård. Bland dem som klarade det ända fram fanns en grupp flickor från Musikinstitutet Arkipelag i Pargas.

 • The Internet inbjuder till mysig samvaro

  12.11.2015 Inrikes

  Det är inget tvång att följa med föreställningen hela tiden.

  Den svenske koreografen Mårten Spångberg är ännu rätt så okänd för den finländska publiken. Till The Internet uppmanas man att komma och hänga med, mobilen får vara på och en pratstund med kompisen är helt okej.

 • Han dansar ut sin depression

  27.10.2015 Kultur och nöje

  Knivs nya verk handlar om depression.

  Carl Knifs nya dansverk handlar om depression.Det föddes ur ett tvång. Knif har lidit av flera depressioner.

 • Gung i Kajutan på hjul

  29.06.2015 X3M

  Gung i Kajutan på hjul med Succémorgon

  Du har knappast missat Gung i Kajutan-videon. Nästan alla på redaktionen fick vara med under inspelningen. Men inte alla.

 • Människan som kärleksmarionett

  30.04.2015 Kultur och nöje

  Shakespeare i Jorma Elos koreografi

  Hisnande vackra tablåer i ett myller av scenbyten med karaktärer från många parallella tidsplan… Här koreografen Jorma Elos helaftonsversion av Shakespeares En midsommarnattsdröm på Nationaloperan.

 • Juicy i moll

  20.02.2015 Kultur och nöje

  Först ljudet av en ensam fårklocka, koskälla i totalt mörker… Sedan ett mjukt ljus. Tre kvinnor, klädda i svart topp och tygskynken blir långsamt synliga längst bak intill scenens vita kolonner. Kvinnorna vrider sig elegiskt samtidigt som de försiktigt ”doppar” än den ena foten, än den andra framför sig. Så här börjar Helsinki Dance Companys Juicy – tuli vaan mieleen för sex dansare och en musiker.

 • Bländande urkraft i Kullervo

  18.02.2015 Kultur och nöje

  Den där känslan av att det stockar sig i halsen, den infann sig när Mi Wegelius såg Jean Sibelius och Tero Saarinens Kullervo. Hypen inför Sibelius 150-årsjubileum på Nationaloperan väckte en del farhågor, men de kom på skam.

 • Dansande opera

  26.01.2015 Kultur och nöje

  Nationaloperans uppsättning av Leoš Janáčeks opera Den listiga lilla räven är en opera med ovanligt mycket rörelse och dans. För koreografin står Fabian Posca. Mi Wegelius kommenterar.

 • Sias elastiska hjärta är ett mästerverk

  08.01.2015 X3M
 • Tehdasfestivaali kör igång med Jorma Uotinens koreografi

  05.09.2014 Åboland

  Koreografen Jorma Uotinens verk "Ennen viimeisiä ajatuksia" uruppförs på Manilla i Åbo fredagen den den 5 september 2014. Föreställningen är en del av Aurinkobalettis festival Tehdasfestivaali som nu ordnas för tjugonde gången.

 • Det dansade språket

  03.07.2014 Kultur och nöje

  -Jag har bara ett språk och det är inte mitt, säger dans- och performancekonstnärerna i CCAP i föreställningen The Piece som spelades på Pop Up Art House i Helsingfors tidigare i vår.

 • Viktor Hurmio: På keikka igen

  09.09.2013 Österbotten

  Kultbandet Viktor Hurmio & Fetknopparna har än en gång dragit på sig de mörka solglasögonen. Bandet som tog Svenskfinland med storm i mitten av 1980-talet har återuppstått för två konserter.

 • Den första resan

  25.04.2013 Västnyland

  I koreografi för bilister är det föraren som är dansaren. Här kan du se den första resan inom projektet som tar konsten ut på vägarna i Västnyland. Följ med konstnärerna Runa Norheim, Espen Andre Kristoffersen och Niklas Adams.

Sidor