Hoppa till huvudinnehåll

konstnärskolonier

 • Kärlek och svartsjuka i silvrigt ljus - Waldemarsudde presenterar den mytomspunna konstnärskolonin i Grez-sur-Loing

  02.06.2019 Kultur och nöje

  Konstnärerna nätverkade, inspirerades och gifte sig i Grez.

  Den internationella konstnärskolonin blomstrade i den lilla franska byn Grez-sur-Loing under slutet av 1800-talet. Här uppstod många kärleksrelationer, samtidigt som konstnärerna inspirerades av varandras konst.

 • I koncentrationslägren målade man med livet som insats

  30.01.2016 Kultur och nöje

  Utställningen i Berlin lämnar ingen besökare oberörd.

  Jag har gråtit på teatern och jag har gråtit på biografen. På fotbollstadion och i kyrkan. Många gånger om. Men häromveckan lämnade jag för första gången i mitt liv ett museum gråtandes, skriver Peter Lüttge.

 • Vårt behov av primitivism

  28.11.2014 Kultur och nöje

  Vi lockas ständigt av det primitiva.

  I boken ”Blod i salongerna. Om sex, primitivism och längtan efter det naturliga” skriver konstvetaren Ingela Lind om hur vi ständigt lockas av det primitiva och tron på att en ny människa ska födas genom sex, primitivism och konst.

 • Sibelius dagböcker utkommer på finska

  28.08.2012 Kultur och nöje

  Svenska litteratursällskapet i Finland (SLS) ger ut Jean Sibelius Dagbok 1909–1944 i översättning på finska, efter en överenskommelse med Jean Sibelius rättsinnehavare och utgivaren Fabian Dahlström. Verket beräknas utkomma 2014, lagom inför maestrons 150-årsjubileum som infaller år 2015.

 • Modernisterna på Karelska näset

  23.02.2007 Arkivet

  I Villa Golicke, drack, skapade och umgicks modernisterna.

  Ralf Parland berättar om en konstnärskoloni i Kuokkala på Karelska näset, dit en mängd författare och konstnärer vallfärdade under 1920-1930-talet för att vistas tillsammans.