Hoppa till huvudinnehåll

glyfosat

 • Franska barn föds utan armar eller händer - nu utreds misstankar om att bekämpningsmedel kan vara orsak

  02.11.2018 Utrikes

  Misstankarna riktas mot växtskyddsmedlet glyfosat.

  Över tjugo barn har fötts utan armar eller händer i Frankrike mellan åren 2000 och 2014. Det här skapar stor oro och nu ska saken utredas.

 • Rättegång mot Roundup-företag får glyfosatdebatten att blossa upp igen: "Säkrare än vanligt koksalt"

  11.08.2018 Inrikes

  "Finns inget bättre alternativ ännu".

  Debatten kring ogräsgiftet glyfosat har fått ny vind i seglen efter att en amerikansk trädgårdsmästare drog Roundup-tillverkaren Monsanto inför rätta. SLC-ordförande ser inga problem med glyfosatpreparat medan jordbrukare vill ha ämnet bort från marknaden så fort som möjligt.

 • Kemikaliejätten Monsanto tvingas betala 289 miljoner dollar i skadestånd - "Det är dags för Monsanto att prioritera konsumenternas hälsa"

  11.08.2018 Utrikes

  Monsanto förnekar att deras produkt orsakar cancer.

  Kemikaliejätten Monsanto har i ett domstolsbeslut beordrats betala 289 miljoner dollar (253 miljoner euro) till en man som hävdar att deras bekämpningsmedel gett honom cancer.

 • Minister sätter käppar i hjulen för ny tysk regering - avvek från Tysklands linje i EU

  30.11.2017 Utrikes

  Regeringsbildningen ännu svårare för Merkel.

  I Tyskland ska kristdemokrater och socialdemokrater i dag för första gången efter valet träffas för att diskutera ett möjligt regeringssamarbete. Mötet överskuggas ändå av en affär som kan leda till att de möjliga regeringsförhandlingarna strandar redan innan de har kommit igång.

 • EU-beslut: Det kontroversiella bekämpningsämnet glyfosat får fem års tilläggstid

  27.11.2017 Utrikes

  EU-länderna har haft problem med att nå enighet.

  Det kontroversiella ämnet glyfosat får säljas inom EU-området åtminstone fram till slutet av 2022. EU-länderna har upprepade gånger misslyckats med att fatta ett beslut i frågan.

 • EU kunde inte enas om förlängt tillstånd för bekämpningsmedlet glyfosat

  09.11.2017 Utrikes

  Försäljningstillståndet löper ut i slutet av året.

  EU lyckades inte enas om förlängt försäljningstillstånd för ogräsbekämpningsmedlet glyfosat. Nio medlemsländer motsatte sig att försäljningstillståndet förlängs med fem år. Tillståndet löper ut i slutet av året. En agrolog som vi har talat med anser att det är oroväckande om medlet förbjuds.

 • EU-parlamentet vill totalförbjuda glyfosat från slutet av 2022

  24.10.2017 Utrikes

  EU:s medlemsländer väntas rösta om frågan på onsdag.

  EU-parlamentet har godkänt en icke bindande resolution om att från och med 2022 totalförbjuda användningen av växtgifter som innehåller glyfosat. EU:s medlemsländer väntas rösta om frågan på onsdag.

 • Bristfällig information om var glyfosat används oroar i Sibbo

  15.06.2017 Östnyland

  Ogräsgiftet glyfosat delar åsikter.

  Sibbobon Antti Haataja är orolig över att Sibbo inte följer Säkerhets- och kemikalieverket Tukes direktiv. Kommunen varken meddelar på förväg om användningen av glyfosat eller märker ut områden där växtgiftet använts.

 • Sockerskummet får ge vika för starka kemikalier

  09.06.2017 Åboland

  Glyfosat sprutas igen på grönområden i Åbo.

  I fjol provade flera städer på att använda sockerskum istället för starka kemikalier för att bekämpa ogräs. I år har Åbo återgått till att använda den omdiskuterade kemikalien glyfosat på vissa områden.

 • Åboforskare vill ta reda på hur växtgiftet glyfosat inverkar på djur och natur

  08.06.2017 Åboland

  Glyfosat är det effektivaste bekämpningsmedlet i världen.

  På sommaren gräver många i blomlandet, och då är det också nära till hands att använda bekämpningsmedel för att bli av med ogräs. Nu vill forskare i Åbo ta reda på hur det effektivaste bekämpningsmedlet, glyfosat, påverkar djur och natur.

 • Ogräsgifter med cancerrisk förbjuds

  31.03.2017 Inrikes

  Försäljning av ogräsgifter som innehåller POEA förbjuds.

  Från och med i morgon får man inte längre sälja glyfosatpreparat som innehåller tillsatsmedlet POEA. Det fastställer Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes).

 • Få kunder vill bekämpa ogräs med farliga medel

  23.06.2016 Österbotten

  Giftfria metoder efterfrågas.

  Bekämpningsmedel går inte längre hem hos trädgårdsentusiasterna. TIll Ritva Sundviks glädje ber de istället trädgårdsmästarna om råd hur man bekämpar ogräs utan de giftiga medlena.

 • Skummet ska ta kål på ogräset

  07.06.2016 Åboland

  Majssocker och kokhett vatten huvudingredienserna.

  Åbo testar miljövänliga alternativ i bekämpningen av ogräs och testar nu att använda sockerskum som ett alternativ till det giftiga ämnet glyfosat.

 • EU nådde ingen enighet om glyfosat

  06.06.2016 Inrikes

  Nuvarande tillstånd gäller fram till slutet av juni.

  EU-länderna har inte ännu lyckats nå enighet om hur det ska bli med tillståndet för växtgiftet glyfosat. Ett utskott vid EU:s permanenta kommitté höll ett extra möte i frågan i dag.

 • Potatisodlare upprörda över forskning i Åbo

  27.05.2016 Österbotten

  Potatisodlare använder inte glyfosat som bekämpningsmedel.

  Potatisodlare i Sydösterbotten är upprörda över att forskare i Åbo experimenterar med potatisodlingar för att undersöka effekterna av bekämpningsmedel som innehåller glyfosat. Potatisodlare använder överhuvudtaget inte sådana medel, säger odlaren Henrik Antfolk.

 • Roundup används fortfarande i städernas parker

  19.05.2016 Huvudstadsregionen

  Den omtvistade glyfosatprodukten väcker oro.

  På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas.

 • Konsumentförbundet: Förbjud glyfosat

  13.05.2016 Inrikes

  Krav på att glyfosat förbjuds eller bruket begränsas.

  Konsumentförbundets ordförande Leena Simonen kräver att användningen av glyfosat förbjuds eller begränsas kännbart. Attityderna gentemot glyfosat, till exempel Roundup, håller på att skärpas inom EU.

 • Reinheitsgebot: Tyskt öl firas

  22.04.2016 Utrikes

  500 år av renhetspåbud.

  En av världens äldsta föreskrifter för livsmedel fyller i dessa dagar 500 år. Så länge har det i Tyskland funnits ett överregionalt regelverk för hur öl ska bryggas. Det så kallade renhetspåbudet, som egentligen handlade om pengar, skulle så småningom komma att handla om ölkvalitet.

 • Test: Glyfosat i linser från Kanada

  28.09.2015 Samhälle

  Det fanns glyfosat i de gröna linserna från Kanada

  Spotlight lät testa tio paket med livsmedel: mjöl, bröd, soja och linser. Spannmål och importerade baljväxter hör till de livsmedel som får innehålla mest av bekämpningsmedlet glyfosat. Och mycket riktigt: Åbo universitet hittade glyfosat i linserna.

 • Ogräsgift lagras i våra kroppar

  27.09.2015 Samhälle

  Ogräsgiftet glyfosat används mycket men övervakas slarvigt.

  Glyfosat är det mest använda ogräsgiftet i Finland, över 500 ton sprutas per år. Det här giftet skulle vara ofarligt för människor och djur, men nu varnas för hälsorisker. Finländska forskare kritiserar nu våra myndigheter. De anser att myndigheterna letar efter glyfosat i så få prover att vi inte vet vilka resthalterna i livsmedlen är.

Sidor