Hoppa till huvudinnehåll

glyfosat

 • Bristfällig information om var glyfosat används oroar i Sibbo

  15.06.2017 Östnyland
  Sibbobon Antti Haataja är orolig över att Sibbo inte följer Säkerhets- och kemikalieverket Tukes direktiv. Kommunen varken meddelar på förväg om användningen av glyfosat eller märker ut områden där växtgiftet använts.
 • Sockerskummet får ge vika för starka kemikalier

  09.06.2017 Åboland
  I fjol provade flera städer på att använda sockerskum istället för starka kemikalier för att bekämpa ogräs. I år har Åbo återgått till att använda den omdiskuterade kemikalien glyfosat på vissa områden.
 • Åboforskare vill ta reda på hur växtgiftet glyfosat inverkar på djur och natur

  08.06.2017 Åboland
  På sommaren gräver många i blomlandet, och då är det också nära till hands att använda bekämpningsmedel för att bli av med ogräs. Nu vill forskare i Åbo ta reda på hur det effektivaste bekämpningsmedlet, glyfosat, påverkar djur och natur.
 • Ogräsgifter med cancerrisk förbjuds

  31.03.2017 Inrikes
  Från och med i morgon får man inte längre sälja glyfosatpreparat som innehåller tillsatsmedlet POEA. Det fastställer Säkerhets- och kemikalieverket (Tukes).
 • Få kunder vill bekämpa ogräs med farliga medel

  23.06.2016 Österbotten
  Bekämpningsmedel går inte längre hem hos trädgårdsentusiasterna. TIll Ritva Sundviks glädje ber de istället trädgårdsmästarna om råd hur man bekämpar ogräs utan de giftiga medlena.
 • Skummet ska ta kål på ogräset

  07.06.2016 Åboland
  Åbo testar miljövänliga alternativ i bekämpningen av ogräs och testar nu att använda sockerskum som ett alternativ till det giftiga ämnet glyfosat.
 • EU nådde ingen enighet om glyfosat

  06.06.2016 Inrikes
  EU-länderna har inte ännu lyckats nå enighet om hur det ska bli med tillståndet för växtgiftet glyfosat. Ett utskott vid EU:s permanenta kommitté höll ett extra möte i frågan i dag.
 • Potatisodlare upprörda över forskning i Åbo

  27.05.2016 Österbotten
  Potatisodlare i Sydösterbotten är upprörda över att forskare i Åbo experimenterar med potatisodlingar för att undersöka effekterna av bekämpningsmedel som innehåller glyfosat. Potatisodlare använder överhuvudtaget inte sådana medel, säger odlaren Henrik Antfolk.
 • Roundup används fortfarande i städernas parker

  19.05.2016 Huvudstadsregionen
  På huvudstadsregionens grönområden har man länge strävat efter att minska på användningen av eventuellt cancerframkallande glyfosatprodukter som Roundup. I flera kommuner används de ändå fortfarande, eftersom lika effektiva alternativ saknas.
 • Konsumentförbundet: Förbjud glyfosat

  13.05.2016 Inrikes
  Konsumentförbundets ordförande Leena Simonen kräver att användningen av glyfosat förbjuds eller begränsas kännbart. Attityderna gentemot glyfosat, till exempel Roundup, håller på att skärpas inom EU.
 • Reinheitsgebot: Tyskt öl firas

  22.04.2016 Utrikes
  En av världens äldsta föreskrifter för livsmedel fyller i dessa dagar 500 år. Så länge har det i Tyskland funnits ett överregionalt regelverk för hur öl ska bryggas. Det så kallade renhetspåbudet, som egentligen handlade om pengar, skulle så småningom komma att handla om ölkvalitet.
 • Test: Glyfosat i linser från Kanada

  28.09.2015 Samhälle
  Spotlight lät testa tio paket med livsmedel: mjöl, bröd, soja och linser. Spannmål och importerade baljväxter hör till de livsmedel som får innehålla mest av bekämpningsmedlet glyfosat. Och mycket riktigt: Åbo universitet hittade glyfosat i linserna.
 • Ogräsgift lagras i våra kroppar

  27.09.2015 Samhälle
  Glyfosat är det mest använda ogräsgiftet i Finland, över 500 ton sprutas per år. Det här giftet skulle vara ofarligt för människor och djur, men nu varnas för hälsorisker. Finländska forskare kritiserar nu våra myndigheter. De anser att myndigheterna letar efter glyfosat i så få prover att vi inte vet vilka resthalterna i livsmedlen är.
 • EU skjuter upp beslut om glyfosat

  23.09.2015 Inrikes
  EU fattar beslut om glyfosat först i slutet av juni 2016, i stället för vid årsskiftet. Internationella cancerforskningsinstitutet IARC publicerade i augusti en rapport där man föreslår att glyfosat klassificeras som sannolikt cancerframkallande.
 • Oro för att barn får i sig gift i Karleby

  20.08.2015 Österbotten
  Karleby stad använder det omtvistade bekämpningsmedlet Roundup i lekparker och trädgårdar. I ett invånarinitiativ vill nu en Karlebybo att medlet förbjuds.
 • Förbud mot glyfosat ger problem för jordbrukare

  03.08.2015 Östnyland
  Efter årsskiftet kan ogräsbekämpningsmedlet glyfosat förbjudas inom EU-området.
 • Ogräsmedlet glyfosat fortsätter att förbrylla

  27.06.2015 Åboland
  I Finland används glyfosat allmänt för att bekämpa ogräs, men hur farligt är glyfosat egentligen? EU väntar fortfarande på rapport om medlet ska förbjudas eller ej.