Hoppa till huvudinnehåll

vapeninnehav

 • Flera skadade i skottlossning i München - inte terrorism enligt polisen

  13.06.2017 Utrikes

  En man började skjuta under poliskontroll på tågstation.

  Flera personer har skadats i skottlossning på en tågstation i München i Tyskland. Polisen genomförde en kontroll på stationen när en man grabbade tag i ett polisvapen och sköt.

 • Psykiater: Begränsa tillgången på vapen så minskar vapenvåldet

  16.12.2016 Åboland

  Psykiater Kristian Wahlbeck vill ha skärpta lagar.

  Tragiska händelser som dramat i Houtskär och trippelmordet i Imatra är svåra att förebygga, men ett effektivt sätt att minska vapenvåldet är att begränsa tillgången på vapen, säger psykiater Kristian Wahlbeck.

 • Psykiater: Skärpta lagar minskar vapenvåld

  05.12.2016 X3M

  Tillgången till vapen har stor inverkan på våldsbrott.

  Händelser som trippelmordet i Imatra är svåra att förebygga. När det kommer till kritan är tillgången till vapen en av de avgörande faktorerna, säger psykiater Kristian Wahlbeck.

 • Tyskland: Gaspistol och pepparsprej mot rädsla

  25.01.2016 Utrikes

  Allt fler tyskar ansöker om småvapenlicens.

  Allt fler tyskar skaffar sig ett vapen. Sedan sommaren har myndigheterna fått in betydligt fler ansökningar om så kallade småvapenlicenser. Myndigheterna talar om en diffus rädsla bland delar av befolkningen.

 • Vapen får inte lämnas obevakade i sommarstugan

  24.01.2016 Västnyland

  Västnylänningar förvarar vapen bra, säger polisen.

  Västnylänningar är noggranna med sina vapen och förstår allvaret med dem, säger äldre kriminalkonstapel Bjarne Holmström. I Västnyland finns många vapeninnehavare som ger polisen en hel del arbete. Holmström arbetar heltid med vapen i regionen.

 • Ingåborna har många vapen i skåpet

  19.01.2016 Västnyland

  Ingå är den vapentätaste kommunen i Västnyland.

  Ingå är den vapentätaste kommunen i Västnyland. Statistiskt sett finns det en vapenlicens för varannan Ingåbo.

 • Korsnäsborna har flest vapen i Österbotten

  18.01.2016 Österbotten

  Vasa ligger längst ner i statistiken.

  Korsnäs är den vapentätaste kommunen i Österbotten. Statistiskt sett har 77 procent av invånarna en vapenlicens. Vasa ligger längst ner på listan, med endast 18 procent. Det visar polisens statistik.

 • Obama lovar nya försök att skärpa vapenlagar

  02.01.2016 Utrikes

  I Texas blir det tillåtet att öppet bära handeldvapen.

  USA:s president Barack Obama planerar nya försök att skärpa tillgången till vapen. Obama höll sitt första tal för i år och inledde samtigit sitt sista år som president.

 • Obama träffar anhöriga till offren för skolmassakern

  06.10.2015 Utrikes

  Gärningsmannen klagade över att inte ha någon flickvän.

  USA:s president Barack Obama reser till Oregon för att träffa anhöriga till offren för den senaste amerikanska skolmassakern. Samtidigt rapporteras det om en elvaårig pojke som sköt ihjäl en åttaårig flicka i Tennessee.

 • Jägare vann strid om patronförvaring

  06.10.2015 Österbotten

  Ministerium drog tillbaka kritiserad förordning.

  Patroner, krut och knallar skulle, enligt en förordning, förvaras i ett låst skåp som klarar en halv timmes brand. Kritiken blev massiv och nu har förordningen dragits tillbaka. Lars Kärkinen, ordförande för jägarförbundets svenska distrikt i Österbotten, ser beslutet som vettigt.

 • Texas tillåter vapen på universitet

  05.06.2015 Utrikes

  Delstaten den åttonde i USA att tillåta vapen i skolan.

  Den amerikanska delstaten Texas tillåter studerande och lärare på högskolor och universitet att bära vapen. Lagen tillåter vapen både i klassrum och studentboenden.

 • Hangömannen köpte vapnen på nätet

  09.04.2015 Västnyland

  Polisen beskrev fynden hemma hos Hangöbon som enastående.

  Hösten 2013 uppdagades ett fall i Hangö där en man förvarade stora mängder sprängämne och olagliga vapen på vinden i sitt hem. Idag (9.4) behandlade Västra Nylands tingsrätt i Ekenäs ärendet. Åklagaren krävde att den drygt 40 åriga mannen ska dömas till ett villkorligt straff på minst två år och att han ska göra samhällstjänst. Dom ges om en vecka (16.4). Här nedan kan du läsa hur rättegången förlöpte minut för minut.

 • Man som sköt mot polis i Salo åtalas för mordförsök

  13.02.2015 Åboland

  Den man som avfyrade flera skott mot en polisbil i Halikko i Salo i november i fjol åtalas för mordförsök. Mannen sköt mot polispatrullen med en kulsprutepistol.

 • The Norden: LA-polis tappar plånbok i Vasa

  25.11.2014 Samhälle

  Kapten Peter Whittingham är en intressant polis. En lång och stor jamaican som jobbar som polis i Los Angeles. Han är på amerikanskt vis supersocial och älskar att prata. Helst med mannen på gatan och allra helst om polisväsendet.

 • Man gick omkring med hagelgevär i höghus

  17.12.2013 Huvudstadsregionen

  Helsingforspolisen grep i går på måndagskvällen en man som gick omkring med ett hagelgevär i ett höghus i Östra centrum. Mannen var kraftigt berusad.

 • Teknik och träning gör skolan trygg

  20.09.2013 Huvudstadsregionen

  Mårtensbro skola och daghem invigdes i fjol och är byggt och utrustat enligt nya säkerhetsbestämmelser som lagts upp efter de senaste skolskjutningarna för fem år sedan. 400 barn i åldern 0-15 år vistas dagligen i ett av regionens säkraste skolhus.

 • Vårdslös hobby kunde ha sprängt Karihaara i luften

  14.09.2013 Inrikes

  Den stora samlingen krigstida ammunition i Kemi var hobbyverksamhet, säger den gärningsman som överlevde gårdagens sprängolycka. Krigshistoriker är av annan åsikt - bara virrhjärnor beter sig oaktsamt.

 • Startpistoler stals i Vörå

  08.07.2013 Österbotten

  Två startpistoler har försvunnit från idrottsanläggningen i Vörå. Ärendet har anmälts till polisen, säger Kjell Backlund, ordförande för Vörå idrottsförening.

 • London: Andra åtalet för soldatmord

  02.06.2013 Utrikes

  En andra person har åtalats för mord i samband med soldatmordet i London för knappt två veckor sedan. Den andre misstänkte, en 22-årig man, åtalades redan i onsdags.

 • Obama kräver stränga vapenlagar

  17.01.2013 Utrikes

  En månad efter skolmassakern i Newtown har president Obama presenterat förslag på tuffare vapenlagar. Det är fråga om den mest omfattande vapenreformen i USA på årtionden. Förslaget faller inte i god jord bland de konservativa och vapenlobbyn NRA.Mette Nordström rapporterar från Washington

Sidor