Hoppa till huvudinnehåll

obekantskap

 • Stereotypt och enfaldigt om kolonialismen och Lappland

  01.04.2016 Kultur och nöje

  Pjäsen Ta mig till er ledare misslyckas med sina avsikter.

  Om avsikten med Lilla Teaterns Ta mig till er ledare, i regi av Raila Leppäkoski, är att sprida kunskap om Europa och Finlands koloniala historia genom ett slags folklustspel misslyckas de fatalt för det här ger bara en dålig eftersmak, tycker recensenten Ylva Larsdotter.

 • Sanna Kekäläinen: Skulle jag tycka om att trängas ut i marginalen?

  21.01.2016 Kultur och nöje

  Passion i dans- och performanceverk av Kekäläinen & Company.

  En blandning av lidelse och lidande drivet till sin spets, så här uppfattar Sanna Kekäläinen och Kekäläinen & Company begreppet passion i sitt nya dansverk med samma namn. Passion har premiär nu på fredag i Helsingfors.

 • "Vi är era främlingar"

  06.01.2016 Bakom parabolen

  "På Åvägen i Närpes är vi alla främlingar på olika sätt"

  Bästa vännerna Amer Palic och Seval Bitic har bett sin sista bön för dagen. De sitter i Sevals vardagsrum med några andra bosniska kompisar och dricker te och äter halal-kött. Prickiga korvar och salt skinka.

 • Kaj Arnö: #flyfie = FLYkting + selFIE

  14.12.2015 Kultur och nöje

  Kaj, 52 år och Kaj, 8 år ta en selfie med en flykting.

  Jag vill inte bo bland främlingar. Alltså vill jag lära känna några av de 140 nyanlända flyktingarna här i Nagu. Då slutar de vara främlingar.

 • Stark story bakom Tsamo

  17.04.2015 Kultur och nöje

  Finlandssvensken som köpte en indian.

  Året är 1861. Platsen Alaska. Startskottet: en handelstransaktion. För några rubel köper den finlandssvenske ingenjören Simon ett barn. Det är oklart om Tsamo är indian eller inuit, men det spelar ingen roll. För nu skall hon bli finländare. På svenska.

 • Ryssar är såna som gillar björkar

  12.03.2013 Kultur och nöje

  Olga Grjasnowas debutroman Ryssar är såna som gillar björkar har kallats för utvandrarroman, invandrarroman och samtidsroman. När boken kom ut i Tyskland ifjol hyllades den av kritiker samtidigt som den väckte debatt.

 • Sara Razai om att se och att bli sedd

  27.08.2012 Kultur och nöje

  I höst debuterar Sara Razai med romanen ”Jag har letat efter dig” som handlar om hur Annika, som är mitt uppe i sin strävan efter en lugn och ordnad tillvaro, möter Samim, bostadslös flykting från krigets Tabestan.