Hoppa till huvudinnehåll

lotsning

 • Fjärrlotsning väcker oro

  30.06.2017 Åboland

  Med dagens teknik går det att fjärrstyra bilar och fartyg.

  I Finland har vi haft lotsar ända sedan år 1696. Och precis som för 320 år sedan är de beredda varje dag på året, dygnet runt att stiga upp eller ner för repstegen till fartyg och lotsa dem genom vår skärgård - både i fint väder och i de värsta vinterstormarna.

 • Krävande utmaningar vardag för en lots

  13.10.2016 Åboland

  Lotsningsarbetet i Finland inleddes år 1696.

  I år firar Finlands lotsverksamhet 320 år. Tiderna har sjävklart förändrats, men Finlands farvatten är fortfarande en rejäl utmaning och numera kan även internationella besättningar och stora fartyg skapa rejält huvudbry för lotsarna.

 • Egen lotsning ledde till åtal – dragkamp väntar

  09.05.2016 Åboland

  Håkans gick emot lotsningsmonopol.

  AS Alfons Håkans med dotterbolag åtalas för att ha använt privat lotsning för sina fartyg i fjol. Enligt lagen har företaget Finnpilot monopol på verksamheten i Finland.

 • Finnpilots lotsar strejkar

  20.03.2013 Inrikes

  Sammanlagt 150 lotsar på det statliga bolaget Finnpilot strejkar under onsdagen i protest mot ett styrelsebråk. Fartygstrafiken kan försenas något under dagen som ett resultat av strejken.

 • Dyra lotsar betyder färre turister

  31.08.2012 Åboland

  Det här året har varit ett rekordår vad gäller kryssningsresenärer - för Helsingfors. I Åbo däremot får man i år besök av endast fyra kryssningsfartyg.