Hoppa till huvudinnehåll

byarådsverksamhet

 • Prisregn över Bromarv – byarådet och bybutiken får kulturpris för att de skapar en livskraftig och levande landsbygd

  17.04.2019 Västnyland

  Kompassrosen 2019 går till vitalisering av glesbygd.

  Kulturpriset Kompassrosen delas i år ut till Bromarv byaråd och bybutiken Skafferi Ett i Bromarv. Priset, som delas ut av Otto A. Malms donationsfond, ges för det mångåriga arbetet att utveckla Bromarv till en levande och livskraftig by. Prissumman uppgår till 30 000 euro och delas jämnt mellan de två pristagarna.

 • Bromarv rustar upp - en skärgårdsby behöver inte vara en belastning

  08.01.2017 Västnyland

  Byarådet i Bromarv har startat en utvecklingsfond.

  Byarådet i Bromarv har bytt namn och samlar människor och pengar i nystartad utvecklingsfond. Målet är en livskraftig by året om.

 • Alla hälsar på varandra i Västanfjärd

  11.05.2016 Åboland

  Den forna kommunen drivs av många frivilliga.

  Från att ha varit en självständig kommun med egen kommundirektör och kommunkansli har Västanfjärd utvecklats till en livskraftig by som drivs av Västanfjärds byaråd. "Allt är lite bättre i Västanfjärd", säger Västanfjärdsborna. Yle Åboland sände direkt från Västanfjärd och Kalkholmen på onsdag. I artikeln ingår ljudklipp.

 • Byaföreningarna i Åboland är viktiga intressebevakare

  26.04.2016 Åboland

  Byaföreningarna är både intressebevakare och trivselskapare.

  Byaföreningar är viktiga för den lokala identiteten och för att man kan göra något tillsammans på ett bestämt geografiskt område.

 • Barösund ska bli mer lockande

  24.10.2015 Västnyland

  Närproducerat ska öka Barösunds attraktionskraft.

  Sommargäster och båtfolk ska lockas till Barösund med ett bredare utbud av service. Företagare i Barösund vill att fler besökare ska ha möjlighet att ta i land, köpa närproducerat och äta och dricka.

 • Ettåringen Pumppaamo är Kerkobornas vardagsrum

  08.04.2015 Östnyland

  Invånarna i Kerko bestämde sig för att skapa service själva.

  Invånarna i Kerko i Borgå tröttnade på att inte ha någon service i den egna byn. Då kom caféet Pumppaamo till. Nu har ett år gått sedan dess och verksamheten blomstrar.

 • Dags att nominera årets by

  03.02.2015 Österbotten

  Vem som helst kan nominera en by att tävla om titeln "Årets by i Österbotten" Vinnaren kämpar sedan i den nationella byatävlingen.

 • NOAK i Lovisa röjer spritstigar och gör upp byaplaner

  22.01.2015 Östnyland

  Föreningen Fyra byar NOAK i Lovisa driver byarnas intressen och arbetar med byaplaner och säkerhetsplaner.

 • Välmående byaråd i Ingås Täkter firar på lördag

  03.09.2014 Västnyland

  På lördag (6.9) är det dags för Täkterdagen som är mycket viktig för hela byn. Som förenande kraft verkar Täkter byaråd som huserar i det gamla stationshuset som föreningen hyr sedan år 2011.

 • Parkeringsproblem i Bromarv

  24.06.2014 Västnyland

  Parkeringen är varje sommar ett gissel kring Skärgårdshamnen i Bromarv. Speciellt problematiskt är det då midsommar och Bromarfnatten firas eftersom bilarna längs vägen kan hindra utryckningsfordon att komma fram.

 • Framgångsrecept i Tenala

  25.03.2014 Västnyland

  Byar på den västnyländska landsbygden är konstant i farozonen. Nedskärningar och avbefolkning är bekanta termer och det blir allt svårare att hållas på ytan. Ett exempel är Lappvik i Hangö. Hur går det för Tenala?

 • Bromarv fick byahjälp

  20.12.2013 Västnyland

  Bromarv har fått en byahjälp. Vättlax byaråd har anställt en bya-assistent, som ska hjälpa bybor med vardagliga sysslor.

 • Kustvägen - Pensala

  22.07.2013 Österbotten

  I sommarserien Kustvägen har vi denna gång kommit till byn Pensala. Byn ligger på gränsen mellan Nykarleby och Vörå.

 • Kustvägen - Särkimo

  15.07.2013 Österbotten

  Vår sommarserie Kustvägen gör den här gången ett stopp i natursköna Särkimo i Maxmo. Här finns ett aktivt gäng invånare och byaföreningen valdes till i år till Årets talkoarbetare i Vörå.

 • Mannerheim talar i Harparskog

  02.07.2013 Västnyland

  Tenala byarådsförening ordnar tre byavandringar den här sommaren. Den första ordnas i kväll (2.7) och då kan man höra marskalk Mannerheim tala.

 • Byfest stärker Pojoidentiteten

  16.05.2013 Västnyland

  Pojo kyrkoby byförening ordnar för första gången byfest på lördag. Festen ordnas samtidigt som Raseborgsdagen, som motvikt för Pojoborna.

 • Var är vi? I Toby!

  15.02.2013 Österbotten

  I Var är vi? den här fredagen besökte Ulrika Stagnäs-Lund Toby i Korsholm. I Toby byarådshus diskuterades både historia och nutid med Fredrik Björk och Maj-Britt Stenlund från Toby byarådsförening.

 • Lars Dienel är byahjälp i Degerby

  05.12.2012 Västnyland

  Degerby får en byahjälp i Lars Dienel. Han kan hjälpa till med alla möjliga vardagssysslor hemma hos äldre Degerbybor och dessutom är han hustomte på fastigheten Rosenberg.

 • Byalag vill sköta om Dalsbruk

  31.08.2012 Åboland

  Dalsbruks byalag har på bara några veckor fått tiotals medlemmar. Många känner starkt för den egna orten och vill hjälpa till med att piffa upp byn.