Hoppa till huvudinnehåll

livmoderhalscancer

 • Var femte kvinna låter bli att gå på mammografiundersökning – unga dåliga på att delta i screening av livmoderhalscancer

  13.05.2019 Inrikes

  I Helsingfors går bara 73 procent på mammografiundersökning.

  Flera kvinnor låter bli att gå på mammografiundersökning och screening av livmoderhalscancer som de får tillkallelse till. Enligt Finlands Cancerregister deltog 82 procent i mammografiundersökningar och 70 procent i screening av livmoderhalscancer.

 • Nytt HPV-test är 70 procent effektivare än papa-prov - och ingjuter hopp om att kunna utrota livmoderhalscancern i Finland

  07.03.2019 Inrikes

  Om också pojkar vaccinerades, kunde cancern försvinna.

  Ett HPV-test som är känsligare än papa-provet tas i bruk i allt större utsträckning för att sålla fram livmoderhalscancer hos kvinnor. Testet och HPV-vaccinet effektiverar bekämpningen av cancerformen.

 • THL: Inget samband mellan HPV-vaccin och autoimmuna sjukdomar

  14.08.2018 Inrikes

  "Studien stärkte förtroendet för HPV-vaccinets säkerhet."

  Det finns inget samband mellan HPV-vaccin och förhöjd risk för flickor att drabbas av autoimmuna sjukdomar. Det visar en undersökning gjord av Institutet för hälsa och välfärd THL som har publicerats i vetenskapstidskriften Vaccine.

 • Nytt test för HPV-infektion minskar behovet av papa-prov

  04.12.2016 Inrikes

  Risken för livmoderhalscancer kan uteslutas utan papa-prov.

  Cellprov, så kallade papa-prov, har hittills varit det enda sättet att upptäcka eller utesluta förstadiet till cancer i livmoderhalsen. Nu har man allt mer börjat använda ett HPV-DNA-test som sållar ut de kvinnor som verkligen löper stor risk att drabbas av livmoderhalscancer samtidigt som de kvinnor som inte finns i riskgruppen inte behöver gå på regelbunden papa-screening.

 • Färre östnyländska flickor får HPV-vaccin än i resten av landet

  20.06.2016 Östnyland

  Det visar en rapport från Institutet för hälsa och välfärd.

  I de östnyländska kommunerna får aningen färre flickor i åldern 11-12 år HPV-vaccinet än i resten av Finland. Lägst är deltagandet i Lovisa.

 • Smärtsam papa-provtagning

  12.02.2016 Samhälle

  Tips: vilka regler gäller för papa-screening?

  Tipsaren har upplevt smärta vid screening för livmoderhalscancer. Hon vill veta vilka regler som gäller för vårdpersonalen, som tar papa-prover.

 • En HPV-infektion kan också skydda mot cancer

  08.05.2015 Inrikes

  Lindrig infektion naturligt skydd mot allvarligare variant?

  Det verkar som om en lindrig HPV-infektion, alltså humant papillomvirus, också skyddar mot att man senare utvecklar cancer i livmoderhalsen. Det är bara få av de kvinnor som får en HPV-infektion som senare utvecklar cancer, säger forskaren Tapio Luostarinen vid Cancerregistret.

 • Sebastian Bergholm: Vaccinering är en solidaritetshandling

  09.02.2015 Kultur och nöje

  Då vaccineringar debatteras, görs det ofta i termer av det individuella valet. Man glömmer lätt att vaccinering också är en solidaritetshandling, att man skyddar andra genom att låta sig vaccineras.

 • Starkt motstånd mot HPV-vaccin i Jakobstadsregionen

  09.02.2015 Inrikes

  I Finland har de flesta tonårsflickor valt att ta vaccinet mot papillomavirus efter att HPV-vaccinet togs med i det nationella vaccinationsprogrammet i november 2013. Men det finns undantag: I Jakobstad med omnejd tackar de flesta nej till vaccinet.

 • Sju av tio flickor tar HPV-vaccinet

  26.01.2015 Inrikes

  Runt sju av tio flickor vaccinerar sig mot HPV-viruset, men de regionala skillnaderna är stora. I en del svenskspråkiga områden där vaccinationsmotståndet är stort vaccineras under hälften av flickorna.

 • HPV-vaccin ökar inte risken för MS

  07.01.2015 Utrikes

  Vaccin mot humant papillomvirus, som kan orsaka livmoderhalscancer, ökar inte risken för nervsjukdomen multipel skleros, enligt en undersökning som publiceras i the Journal of the American Medical Association.

 • HPV-vaccin togs emot med blandade känslor

  13.11.2014 Östnyland

  Tonårsflickor började vaccineras mot papillomviruset i fjol. I Lovisa valde under hälften av flickorna i årskurs nio att ta vaccinet.

 • Karjalainen: HPV-test effektivare mot livmoderhalscancer

  12.04.2014 Inrikes

  Ett nytt test kunde halvera kostnaderna för att spåra cancer i livmoderhalsen och samtidigt minska antalet cancerfall med över en tredjedel. Det hävdar kliniköverläkare Pekka Nieminen vid Helsingfors universitets centralsjukhus i tidningen Karjalainen.

 • HPV-vaccinet delar flickornas åsikter

  26.11.2013 Österbotten

  Hela 66 procent av flickorna i nian i högstadiet i Nykarleby har låtit vaccinerna sig mot humant papillomvirus. Det är den största andelen bland åtta högstadier i svenska Österbotten. I de allra flesta högstadier säger ungefär hälften av niorna ja till vaccin, hälften säger nej.

 • Många tveksamma till HPV-vaccinet

  22.11.2013 Österbotten

  Vaccinet mot humant papillomvirus (HPV) har i Österbotten tagits emot med tveksamhet. Hittills har hälften av flickorna i nionde klass i Vasa och Seinäjoki tackat nej till vaccinet.

 • Gynekolog: ”Beklagligt om få tar HPV-vaccin”

  24.10.2013 Inrikes

  Nu sprids skräckhistorier om HPV-vaccinet i sociala medier. Överläkare Dan Apter svarar på frågor om vaccinet.

 • Tyck till om HPV-vaccin!

  24.10.2013 Hälsa

  En text som ifrågasätter HPV-vaccin har fått stor spridning i sociala medier under de senaste dagarna. Även om skribenten nu har tagit bort texten är många oroliga för eventuella biefekter av vaccinet, som från och med nästa vecka ingår i det nationella vaccinationsprogrammet.

 • Flickor vaccineras mot livmoderhalscancer

  09.10.2013 Österbotten

  I november ska vaccinet mot HPV-infektioner och livmoderhalscancer ges åt tonåriga flickor. Vaccinmotståndare kräver mer oberoende studier och forskare säger att flickor i tonåren måste skyddas.

 • HPV-vaccinet minskar kraftigt risken för livmoderhalscancer

  06.09.2013 Åboland

  I november börjar man vaccinera unga flickor mot humant papillomvirus eller HPV-viruset på olika håll i landet. I de åboländska kommunerna förbereder man sig bland annat genom att informera föräldrarna.

 • Papa-prov

  05.07.2013 Vetenskap

  Den grekiska läkaren Georgios Papanikolaou flyttade på 1910-talet till USA. Vid Cornell university undersökte han först vilka effekter alkohol hade på marsvin. Vid den tiden var det många som arbetade med att hitta könskromosomen, och doktor Papa fortsatte sedan på det området med försöksdjur.

Sidor