Hoppa till huvudinnehåll

Finlandsbilden

 • David Batra om då han blev nedslagen efter giget på färjan och vaknade med minnesluckor

  24.06.2019 Kultur och nöje

  Både David och Anna Kinberg Batra har trauman från färjan.

  Både komikern David Batra och hans fru, den tidigare partiledaren Anna Kinberg Batra har traumatiska minnen från färjan. David har fått stryk så att han tuppat av. Anna har varit tvungen att åka till akuten då hon var gravid.

 • Onödig oro över Finlandsbilden

  27.01.2018 Utrikes

  Tyskar har mycket sällan en bild av Finland.

  Folk som slocknar i riksdagen mitt under pågående alkoholdebatt. Är det något som skadar den så kallade Finlandsbilden eller en sak vi på något sätt måste skämmas över när den behandlas i utländska medier? Nej, är svaret i båda fallen, konstaterar vår medarbetare i Tyskland, Johnny Sjöblom.

 • Ett brokigt Finland på sommarutställningen i Fiskars 2017

  11.05.2017 Västnyland

  Mångfaldens Finland tema i Fiskars.

  Grupputställningen Greetings from SUOMI med över 50 konstnärer öppnar upp för nya infallsvinklar på vad som är finländskt och inhemskt i dag.

 • Come to Finland - med äventyr i blicken

  18.02.2017 Kultur och nöje

  Reseaffischer visar en annorlunda Finlandsbild.

  Come to Finland heter en utställning om reseaffischer, som har öppnat på Nationalmuseet. Enligt Magnus Londen som har varit med och sammanställt utställningen balanserar affischerna mellan reklam och konst, men är också historiskt intressanta och ger en träffande och ny bild av Finlands utveckling under 1900-talet.

 • Saara Aalto, jultomten och bärsmoothies säljer Finland till omvärlden

  12.12.2016 X3M

  "Bingo" ropar marknadsförare tack vare Saara Aalto.

  Vad innebär det att göra reklam för Finland? Och framför allt: hur gör man reklam för Finland? Det är inte så enkelt som att säga Saara Aalto och Teemu Selänne, berättar utrikesministeriets varumärkesexpert.

 • Emojier och babylådan på utländska mediers läppar

  11.05.2016 Inrikes

  Finlandsrapporteringen i andra länder är positiv.

  Finlandsrapporteringen i andra länder är i det stora hela positiv. Några saker har lyfts upp extra mycket, både i positiva och negativa ordalag.

 • Finländskt folkvett 2.0

  14.01.2016 Samhälle

  Vem ska lära finländaren att bete sig?

  Vi lär invandrare hur de ska bete sig i vårt samhälle men vem lär finländaren hur hen ska bete sig? Flyktingarna kan få oss att se oss själva i spegeln, menar Folkhälsans Pia Rosengård-Andersson.

 • Så här bra är Finlands snow-how

  12.01.2016 X3M

  Är Finland uselt på snöhantering? Eller är vi bortskämda?

  Är Finland uselt på snöhantering? Eller är vi bortskämda?

 • Ulfs svenska hjärta brinner för engelskan och Finland

  08.11.2015 Samhälle

  I Skåne anses det konstigt att flytta till Finland.

  När skåningen Ulf Persson berättade för sina vänner att han tänker flytta till Finland fick han höra att han är lite konstig. Han fick till och med en gåva, ett konstverk som skall föreställa en knäppgök. I Helsingfors talar Ulf mera engelska än vad han gjorde i Sverige trots att han jobbade som lärare i engelska. Han är en sann anglofil som reciterar Shakespeare och gillar engelsk teater.

 • Finlandsbilden inte längre lika käck och glad

  17.08.2015 Inrikes

  Bilden av Finland har förändrats i Europa och Norden.

  I Norden och Europa har bilden av Finland förändrats under den senaste tiden. Ju längre från Finland man kommer desto mer generaliserad och positiv är Finlandsbilden.

 • Hollywood hjärta Finland

  21.03.2015 X3M

  Vi ger dig tre filmer där Finlands nämns.

  Vi älskar förstås då Finland med jämna mellanrum lyfts upp på världskartan och ger dig tre Hollywoodfilmer när Finland nämns på sätt eller annat. Som man säger på det andra inhemska: suomi mainittu, torilla tavataan.

 • Herberts höjdpunkt: När Finland blev synonymt med supporterkultur

  31.12.2014 Sport

  VM-slutspel i en global jättesport – och priset för "bästa fans" gick överlägset till Finland. Ögonblicken Christoffer Herberts minns allra bäst från sportåret 2014 utspelade sig i Baskien.

 • Design, skidor och isbrytare – Finland i Paris 1900

  06.12.2014 Kultur och nöje

  Finland hade en egen paviljong på världsutställningen i Paris år 1900. Utställningen ledde till att europeerna länge såg Finland som en vildmark där isbjörnarna lever.

 • Ett bastubad för själen

  27.10.2014 Kultur och nöje

  Vad gör en vedeldad bastu bättre än en lägenhetsbastu?

  Vad gör en vedeldad bastu bättre än en lägenhetsbastu? Vad som skiljer finlandssvensk och finsk bastukultur åt? Elisabeth Morney tar en djupare titt på vår nationalhelgedom i programmet Rivet ur Arkivet.

 • "Jonas Karlsson briljant som Richard III"

  15.10.2014 Kultur och nöje

  Kulturredaktör Mi Wegelius är mer begeistrad över Jonas Karlssons rollprestation i Dramatens Richard III än hans gestaltning av Mikko Virtanen i filmen Hallonbåtsflyktingen.

 • Herman Lindqvist fortsätter upplysa svenskar om Finland

  09.10.2014 Österbotten

  Författaren och populärhistorikern Herman Lindqvist är på turné i Österbotten för att prata om sin bok När Finland var Sverige. I femtio år har hans missionsuppdrag varit att informera svenskarna om Finland.

 • "Ingen flyttar till Finland frivilligt"

  26.09.2014 Kultur och nöje

  Vinddrivna, utländska, medelålders katolikers dominoklubb

  Finländare är ogästvänliga och Finland är ett kargt och enahanda land. "Men visst kan ni räkna med oss i fall Ryssland anfaller. Kanske". Så säger de fem icke-finländska männen i klubben Dominos Vobiscum.

 • Drick sprit i januari!

  21.01.2014 X3M

  De flesta går in för en vit månad i januari, tipaton tammikuu, för att de tycker att det känns som en bra idé.

 • "Vi får ångest när det går bra"

  05.12.2013 Samhälle

  Utbildning, cleantech och start-up företag är de saker som Finland lyfter fram i marknadsföringen av landet. Nyligen har Finland rasat på listan som mäter kunskap i skolorna. Dessutom är vi inte längre världens minst korrumperade land, enligt Transparency Internationals mätning.

 • Drabbad av Finland

  10.03.2013 Kultur och nöje

  Den engelska flickan som drabbades av Finland. Framtiden finns i japanska fibrer. Fellinis La Strada blev pjäs om människohandel.

Sidor