Hoppa till huvudinnehåll

pälsdjursuppfödare

 • Stor efterfrågan på rävskinn - men priset täcker knappt foderkostnaden

  20.12.2018 Österbotten

  Rävskinnen sålde slut på auktionen i Vanda.

  Det var inga problem att få rävskinnen sålda på Saga Furs pälsauktion i Vanda. Utbudet av blueshadowräv och blåräv sålde slut. Men problemet är priset.

 • Pälsdjursuppfödarna har fått ny verksamhetsledare

  06.09.2017 Österbotten

  Dan-Ove Stenfors, fd. bankdirektör, börjar jobba 1 oktober.

  Dan-Ove Stenfors, 37, har valts till ny verksamhetsledare för Svenska Österbottens Pälsdjursodlarförening (SÖP). Han tillträder 1 oktober.

 • Jätterävar på nya smygfilmer från pälsfarmer

  15.08.2017 Österbotten

  Oikeutta eläimille filmade på fem farmer.

  Djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille har publicerat nya filmer från pälsfarmer. På filmerna syns farmade blårävar som har förädlats till jättestorlek och som har svårt att röra sig. Uppdaterad med kommentarer från Pälsdjursuppfödarnas Förbund och Oikeutta eläimille.

 • Nu kallas farmarna till möte om förorenat vatten i Jakobstad

  12.04.2017 Österbotten

  Orenat vatten från farmerna rinner förbi reningsverken.

  Orenat vatten från farmområdet Vallan i Jakobstad rinner förbi reningsverket. Miljövårdsbyrån har kallat farmarna till ett möte i dag onsdag. Frågan är vad som kan göras åt saken.

 • Trenden svänger försiktigt uppåt på pälsauktionen i Vanda

  20.09.2016 Österbotten

  På väg åt rätt håll säger pälsdlare Ulf Eriksson.

  Ännu får pälsodlaren ingen vinst på sina skinn. Men man kan skönja en ljusning säger pälsdjursodlare Ulf Eriksson som är på plats i Vanda.

 • Pälsauktionsbolaget Saga Furs samarbetsförhandlingar har avslutats

  12.05.2016 Österbotten

  Målet är att spara ca en miljon euro.

  Målet med samarbetsförhandlingarna var att spara ca en miljon euro i personalkostander och det har man nu uppnått i förhandlingarna. 17 anställda berörs.

 • Smygfilmare på farm dömd till böter

  11.11.2015 Österbotten

  Tysk aktivist på farm i Evijärvi dömd att ersätta skador.

  En tysk aktivist som smygfilmat på en farm i Evijärvi har dömts till böter i tingsrätten i södra Österbotten. Den dömde ska också ersätta skador och farmarens rättegångskostnader, totalt cirka 10 000 euro.

 • Arbetskraft vid pälsfarmer granskas

  05.11.2015 Österbotten

  Arbetarskyddet kollar att branschen tar sitt ansvar.

  Företag inom pälsbranschen ska granskas under november och december. Bland annat eftersom farmarna använder sig av mycket utländsk arbetskraft.

 • Pälsdjursuppfödare vill ha lugn och ro

  04.09.2015 Österbotten

  Vill att pälsfarmer ingår i lagen om hemfridsbrott.

  Pälsdjursuppfödarna vill att pälsfarmer omfattas av lagen som gäller hemfridsbrott. Det skulle göra det lättare att väcka åtal mot inkräktare.

 • Pälsbransch kritiserar nya krav på burar

  14.04.2015 Österbotten

  Rävarna borde få större burar och insynsskydd.

  För landets pälsfarmare väntar nya krav på burarna när pälsdjursförordningen uppdateras. En av kritikerna är Jonathan Asplund i Solf i Korsholm. Han ogillar kravet på insynsskydd mellan rävburarna.

 • Priset för räv- och minkskinn håller jämn nivå

  19.03.2015 Österbotten

  Skinn såldes för 310 miljoner euro på Saga Furs auktion.

  Över 3,6 miljoner minkskinn och nästan 830 000 räv- och finnsjubbskinn såldes på Saga Furs auktion i Vanda. Slutsumman landade på knappt 310 miljoner euro.

 • Skinnpris på väg upp i Köpenhamn

  09.01.2015 Österbotten

  Det blev en överraskande bra start på skinnauktionen i Köpenhamn. Priserna på minkskinn är på väg upp, säger Dick Sundqvist från Nykarleby som är en av skinnutroparna.

 • Blåräven fortfarande lönsam

  13.03.2014 Österbotten

  Auktionen av blåräv fick en bra inledning på torsdagmorgon när Saga Furs skinnauktion fortsatte i Vanda. Medelpriset för ett blårävsskinn landar på 142 euro. Den största klassen av blårävsskinnen gick bättre åt med ett medelpris på 178 euro.

 • Djurens välfärd i goda pälsfarmartider

  22.11.2013 Samhälle

  Pälsbranschen går för högtryck. På farmerna är det pälsningssäsong och skinnen har under det senaste året sålts för rekordpriser. Men hur är det med djurens välmående? Vad har farmarna gjort för att förbättra djurens välfärd?

 • Goda tider inom pälsnäringen

  27.09.2013 Inrikes

  Pälsdjursnäringen är en ostadig bransch. Just nu går det bra, men det är tvära kast. Inte ens experterna kan tyda när den ekonomiska kraschen är på kommande.

 • "Det behövs debatt om hur djuren behandlas"

  02.09.2013 Inrikes

  Vi sköter någorlunda bra om våra djur men det finns fortfarande brister, anser Finlands första djurskyddsombudsman Sari Salminen. Salminen skulle ge konsumenterna bättre information om hur produktionsdjuren föds upp. Pälsfarmer vill hon inte stänga.

 • Pälsfarm polisanmäld i Pedersöre

  15.06.2013 Österbotten

  Än en gång har djurrättsorganisationen Oikeutta eläimille tagit sig in i en pälsfarm, smygfilmat och anmält farmen till polisen. Österbottens tidning (ÖT) skriver att pälsfarmaren säger att bilderna garanterat är förfalskade.

 • Medborgarinitiativ oroar inte farmare

  06.03.2013 Österbotten

  Farmare i Österbotten tror inte att riksdagen avskaffar en laglig näring som drar in hundratals miljoner i exportinkomster. Att motståndarna väljer den demokratiska vägen är bättre än att de härjar nattetid på farmerna, säger Ulf Eriksson från pälsdjursodlarföreningen.

 • Alla pälsdjur vaccineras

  14.01.2013 Inrikes

  Ett omfattande arbete med att vaccinera pälsdjur inleds i Finland den här veckan. I förra veckan upptäcktes valpsjuka på en pälsfarm i Södra Österbotten, och pälsdjuren ska nu vaccineras mot den dödliga sjukdomen.

 • Ljus framtid för pälsnäringen - trots protester

  20.11.2012 Österbotten

  Samtidigt som man i riksdagen ska diskuterar om pälsfarmningen ska förbjudas går det allt bättre för näringen. Efter fyra års uppgång väntar sig Saga Furs rekordhöga skinnpris i vinter.

Sidor