Hoppa till huvudinnehåll

marskalkar

 • Vad kan dagens unga om Mannerheim? Nior i Raseborg lärde sig historia på Tryckeriteatern i Karis

  22.11.2018 Västnyland

  Elever såg pjäsen Mannerheim - mannen och myten.

  Han har röstats fram till den mest populära finländaren genom tiderna. Men hur bra koll har dagens unga på marskalken och presidenten Carl-Gustav Mannerheim?

 • Mannerheim har tvingats på reträtt från S:t Petersburg

  14.10.2016 Utrikes

  Omstridd minnestavla plockades ned natten till fredag.

  Ryska myndigheter har avlägsnat en omstridd minnestavla till marskalk Mannerheims ära i S:t Petersburg. Reliefplattan har i all tysthet flyttats till ett museum.

 • Mannerheims oroliga ungdomsår - marskalkens farmor: ”Han har en dyster framtid”

  01.10.2016 Historia

  Problembarnet växte upp och blev en viljestark människa.

  Skolmobbning, vandalism och playboyliv. Marskalk Mannerheims liv var på väg mot avgrunden innan han tog sig samman och hittade en riktning i sitt liv.

 • A-Stream: "Med ryggen före in i framtiden"

  28.09.2012 Inrikes

  Varför reser vi finländare med ryggen före in i framtiden? A-Stream försöker besvara den frågan i kväll kl. 21. I studion sitter professor Mikko Lehtonen, som forskat i mediekultur och journalist Leena Ylimutka från Iltalehti.

 • Filmen om Mannerheim presenterades

  16.08.2012 Kultur och nöje

  Yles uppmärksammade Mannerheimfilm har presenterats. Filmen har spelats in i Kenya och koncentrerar sig på marskalkens privatliv och kärleksrelationer. Skådespelarna och regissören är svarta.

 • Kim Jong-un Nordkoreas marskalk

  18.07.2012 Utrikes

  Nordkoreas ledare Kim Jong-un har utsetts till marskalk, rapporterar landets statliga medier. Marskalk är den högsta militärrangen i Nordkorea, titeln bars tidigare av Kim Jong-uns far Kim Jong Il.

 • I Mannerheims högkvarter sommaren 1943

  23.05.2011 Arkivet

  En officer vid fronten Hangö-Russarö berättar.

  P O Barck var officer vid fronten Hangö-Russarö sommaren 1943. Det var lugna dagar tills han en försommardag fick en kallelse till marskalk Mannerheims högkvarter.

 • Marskalk Mannerheims begravning

  24.01.2011 Arkivet

  Från Lausanne, Schweiz kom ett sorgebud i januari 1951.

  Från Lausanne, Schweiz kom ett sorgebud i januari 1951. Finlands marskalk Carl Gustaf Mannerheim hade avlidit den 28 januari 1951.

 • Med marskalk Mannerheim i fokus

  08.09.2006 Arkivet

  Radiodokumentär om Mannerheim

  Carl Gustaf Emil Mannerheim är den enda som innehaft titeln marskalk av Finland. Han är mest känd för sin ledande roll under vinterkriget och fortsättningskriget, men hade en stor betydelse också för Finlands självständighet och i inbördeskriget 1918. Och under fredsprocessen efter fortsättningskriget.