Hoppa till huvudinnehåll

kollektiv

 • Vilka är alternativen till en liten etta? Här är tre sätt att bo i stan

  31.08.2019 Huvudstadsregionen

  Vår reporter bekantar sig med olika sätt att bo i stan.

  I och med att hösten knackar på dörren kommer också skolstarten för både yngre och äldre. För många innebär det att det är dags att söka sig ett eget hem i huvudstadsregionen. Men hur kan man bo?

 • Mitt i Litauens huvudstad finns en utbrytarrepublik - nu hotas livet där av rika inflyttare

  28.07.2019 Utrikes

  Bohemiskt leverne har lett till skyhöga bostadspriser.

  En bohemisk konstnärsstadsdel i Litauens huvudstad Vilnius har i åratal varit berömd för att ha utropat sig själv till en självständig republik.

 • Ylva Perera: Så många #metoo, så många slutna ögon

  26.11.2017 Kultur och nöje

  Det sker en kamp och den sker också här, i Svenskfinland.

  #metoo handlar om att vittna, men framför allt om att skapa förutsättningar för en ny värld, där det inte ligger på de utsattas ansvar att kämpa för att bli tagna på allvar.

 • De vill inte bli uppätna av bekvämlighetsmonstret

  11.05.2016 Vega

  Vilma och Per-Viktor har valt att leva spartanskt men fritt.

  När naturbarnet Vilma från Finland mötte konservativa Per-Viktor från Sverige slog livet en kullerbytta, i synnerhet för Per-Viktor. Han som hade varit inställd på att leva ett så kallat svenssonliv utanför Göteborg, började plötsligt bygga ett hus på hjul, flytta runt och bo i kollektiv.

 • Kollektivet sporrar till arbete

  26.04.2016 Åboland

  "Vi jobbar hårt, utan veck i pannan."

  Ett löst kollektiv av frilansare och egenföretgare huserar i Kåren i Åbo. Det är socialt och ekonomiskt vettigt att dela utrymme, anser egenföretagaren Anders Grönroos.

 • Kreativiteten flödar i gamla cykelfabriken i Hangö

  12.01.2016 Västnyland

  Creative Hanko Collective samlas en gång i månaden.

  I ändan av Hamngatan i Hangö ligger Helkamas gamla fabriksfastighet, ett stort hus i grått tegel. Cykeltillverkningen har flyttat bort, men en gång i månaden fylls den ena ändan av huset av människor från olika branscher som vill jobba tillsammans och utbyta idéer.

 • Charlie bygger inga plasthus

  06.01.2016 Samhälle

  Eko-orienterad gemenskap är danska Charlies livsstil.

  Charlie Jespergaard bygger och renoverar hus enligt naturenliga metoder. Modell har han tagit från hemlandet Danmark och Finland. Själv bor han i ett kollektiv mitt i skogen i Ingå. Där bygger han ut en ekoby och får utlopp för sin kreativitet genom att bland annat göra träsniderier på gamla stockar.

 • Kreativiteten bubblar i Ekenäskollektiv

  26.08.2015 Kultur och nöje

  I Spinneriet i Ekenäs arbetar nio kreativa i samma lokal.

  Genom Karin Lindroos kom både Julia Ingo och Christoffer Relander till arbetsrummet Spinneriet i Ekenäs. De är glada över det sociala och den gemenskap lokalen ger.

 • Det kollektiva hemmakontoret Hoffice landar i Helsingfors

  16.02.2015 Huvudstadsregionen

  Känns det motigt att jobba hemifrån? Nu landar det svenska fenomenet Hoffice – hemmakontor – också i Helsingfors.

 • Emmaus – en rättvis värld med bistånd, solidaritet och gemensam morgongröt

  09.01.2015 Arkivet

  Inte en rörelse som sysslar med välgörenhet och pyssel.

  Emmaus-rörelsen i Finland vill inte vara en rörelse som sysslar med välgörenhet och pyssel. Emmaus vill hjälpa dem som behöver det mest, samtidigt som man skapar ett solidariskt och ekologiskt samhälle också på hemmaplan. Emmaus Westervik som grundades i Ekenäs av Birgit och Rurik Rancken var inte bara ett loppis, utan också ett kollektiv med solidariska vanor.

 • Familjen och kollektivet

  07.10.2014 Titta och lyssna

  Gemensamt ägande, sexuell frihet och uppspjälkande av kärnfamiljen var grundstenarna i ett av Europas största kollektiv, Friedrichhof. Filmaren Paul-Julien Robert växte upp här och återvänder nu för att hitta sina rötter och komma underfunn med begreppet "familj".

 • Christiania öppnar upp för 200 nya invånare

  11.02.2014 Utrikes

  Fristaden Christiania i Köpenhamn i Danmark öppnar upp för 200 nya invånare. Området har hållit stängt i en veckas tid för att ifred få diskutera fristadens framtid, och så gott som alla är eniga om att antalet invånare ska utökas.

 • Från sopor till barnmat

  27.12.2013 Samhälle

  Nina Nordström hittar en del av sin mat bland soporna. Hon vill genom sitt ”roskisdykande” uppmärksamma problemet med matsvinn.

 • Bo i kollektiv på äldre dar

  09.10.2013 Huvudstadsregionen

  I Finland finns det än så länge bara ett kollektiv för äldre, men ett till är på kommande inom kort. Det nya kollektivet Kotisatama ska byggas i Fiskehamnen och har just beviljats bygglov. I Kotisatama kommer det att finnas drygt 60 bostäder och av dem är över 50 redan reserverade, trots att huset kommer att vara inflyttningsklart först om två år.

 • Kungliga kollektivet – inget trångt singelboende

  07.10.2013 Huvudstadsregionen

  Är drömmen om en paradvåning med fiskbensparkett och högt i tak för kostsam?

 • På måndag i Morgonöppet: Singelhushåll

  04.10.2013 Huvudstadsregionen

  I Helsingfors är hälften av alla hushåll singelhushåll och var tredje helsingforsare bor ensam. Vi diskuterar bekymmer (och glädjeämnen!) som ensamboende kan föra med sig, och besöka ett kollektiv där ensamma har slagit ihop sina påsar.

 • Helsingfors planerar slopa gratis resekort för funktionshindrade

  02.10.2013 Huvudstadsregionen

  I Helsingfors överväger man att slopa rätten till gratis resekort för personer med funktionsnedsättningar. Social- och hälsovårdsnämnden behandlade ärendet igår men beslöt att bordlägga det.

 • Kollektivtrafiken populär i år

  03.10.2012 Huvudstadsregionen

  Passagerarna som använder Helsingforsregionens trafik har ökat med över 3 procent sedan i fjol.

 • Fristaden Christiania – för frihet och ansvar, eller för fri cannabis?

  03.10.2011 Arkivet

  Christiania är Köpenhamns näststörsta turistattraktion.

  Åsikterna kring fristaden Christiania har under hela dess 40-åriga existens gått isär. Är fristaden endast ett tillhåll för droganvändare eller ett frihetens andrum i en storstad? Men Christiania är också Köpenhamns näststörsta turistattraktion.

 • Gammalsvenskby i Ukraina

  31.03.2010 Arkivet

  Eero Wallén har gjort film om en resa till Gammalsvenskby, vid floden Dnepr i Ukraina. Byn bebos av ättlingar till utvandrade estlandssvenskar. Vissa av dem talar fortfarande en ålderdomlig svenska.

Sidor