Hoppa till huvudinnehåll

ortodoxa

 • Historiskt möte i Havanna: Påven och patriarken träffades

  12.02.2016 Utrikes

  Kyrkoledarna talade för medmänsklighet gentemot flyktingar.

  Påven Franciskus och den rysk-ortodoxa kyrkans ledare patriarken Kirill har hållit ett historiskt möte. De två kyrkliga ledarna diskuterade bland annat religionsfrihet, samkönade äktenskap och flyktingkrisen.

 • Extasens olika uttryck

  10.09.2015 Kultur och nöje

  Hurdan är extasen i vår nutidskonst?

  En målar ett huvud om och om igen. En annan tar med självaste Amos Andersson i sin installation…Under rubriken Den heliga Teresas extas bearbetar tio konstnärer sin relation till extasen.

 • Titta in i Lovisas hemliga kyrka

  05.04.2015 Östnyland

  Lovisa ortodoxa kyrka är en sällsynthet i Finland.

  Lovisa ortodoxa kyrka ser inte ut som en kyrka på utsidan. Alla Lovisabor vet därför inte om att det finns en sådan i staden.

 • Prästen "bor" i Borgå ortodoxa kyrka under påsken

  02.04.2015 Östnyland

  Det händer mycket i Borgå ortodoxa kyrka under påsken.

  För en ortodox präst finns det inte mycket under kategorin "i övrigt" under påsken, konstaterar prästen Mikael Sundkvist. Se bildspel från Borgå ortodoxa kyrka!

 • Himlaliv: Du med döden

  02.09.2014 Tro

  ”Vi har bara två måsten i livet, säger Georg Jojje Liljestrand, det ena är att dö och det andra är att välja”. Att välja förhållningsätt blev aktuellt då Jojje fick diagnosen leukemi. Nu utbildar han sig inom mental träning och har sitt andliga hem inom den ortodoxa kyrkan. Yle Fem 1.9. kl 18.30 och sö 7.8. kl 14.30. och 30 dagar på Arenan. Redaktör Nina Granvik

 • Helsingfors Arbis – allt från porslinsmålning och boxning till feminism och språk

  16.04.2014 Arkivet

  Arbetarinstituten är vardagsrummet utanför hemmet.

  För många är arbetarinstituten vardagsrummet utanför hemmet. Helsingfors Arbis grundades 1914 och erbjuder kurser i språk, hantverk och gymnastik, samt medborgarbildning, studiecirklar och föreläsningar.

 • Eric Lindén letade guld i Sibirien 1917

  20.02.2014 Kultur och nöje

  Mitt under den ryska revolutionen 1917 åkte en finländsk geologisk expedition ut för att leta guld i det avlägsna Urjanchai i södra Sibirien. Med på resan var Eric Lindén från Helsingfors. Varför berättade han aldrig om resan för barn och barnbarn i Finland?

 • Handskar i bussen, se upp för hosta!

  20.11.2013 Samhälle

  Markku Salminen har en medfödd immunbrist som gör att han är extra känslig för infektioner. Utan regelbundna injektioner kan en vanlig förkylning bli livsfarlig. Primär immunbrist är en sällsynt sjukdom och somliga tror att det handlar om aids. I samtal om livet berättar Markku hur han lärt sig leva med sin sjukdom och om sitt jobb som präst inom den ortodoxa kyrkan.

 • Bråk kring homodemonstration i Ryssland

  12.10.2013 Utrikes

  Polisen grep nästan 70 personer i samband med en planerad demonstration i S:t Petersburg för homosexuellas rättigheter. Det blev bråk mellan demonstranterna och en motdemonstration.

 • Den ryska antigaylagen delar åsikter inom den ryska minoriteten

  03.09.2013 Huvudstadsregionen

  Antigaylagen är inte ett hett diskussionsämne bland ryssar som är bosatta i Finland.

 • Rysk kyrkoledare: Homoäktenskap tecken på världens undergång

  22.07.2013 Utrikes

  Patriark Kirill som leder den ortodoxa kyrkan i Ryssland, har tagit kraftigt avstånd från homosexualitet och en könsneutral äktenskapslagstiftning. Enligt Kirill är de tecken på att jordens undergång är på kommande.

 • Skol- och kyrkfönster söndrade i Jakobstad

  20.06.2013 Österbotten

  Flera fönster i både skolor och i den ortodoxa kyrkan har söndrats i Jakobstad under måndag och tisdag. Polisen ber allmänheten om tips.

 • Pekka Poutanen: Liv i skuggan av ett kloster

  14.06.2013 Huvudstadsregionen

  Mitt i vår by finns en ortodox brödragemenskap.

  Vi Jorvasbor här i Kyrkslätt är privilegierade. Vi får bo invid klosterträdgården. Mitt i vår by finns en ortodox brödragemenskap - en sorts kloster med några munkar. Pokrova, såsom stället numera heter, erbjuder byborna och andra besökare plats för stillhet, trädgårdsupplevelser eller en minnesrik måltid.

 • Grekisk generalstrejk stoppar tåg och färjor

  01.05.2013 Utrikes

  De två största fackföreningarna i Grekland inledde en dygnslång generalstrejk vid midnatt i protest mot åtstramningspolitiken.

 • Ortodoxa kyrkans fasad snyggas upp i sommar

  30.04.2013 Åboland

  Väggarna på kupolen är i dåligt skick. Dessutom kommer kyrkans tak att målas i den ursprungliga gröna färgen, dock inte i år.

 • Ärkebiskop Leo fick anmärkning

  08.11.2012 Inrikes

  Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen ger den ortodoxe ärkebiskopen Leo en anmärkning för lagbrott. Biträdande JK anser att ärkebiskopen bröt mot lagen då han befriade föreståndaren för Valamo kloster från sitt uppdrag.

 • Serbiska Pride ställdes in

  04.10.2012 Utrikes

  Serbiens premiärminister Ivica Dacic har ställt in landets Prideparad. Ministern motiverar sitt beslut med att marschen hade kunnat provocera nationalister till kravaller.

 • En hurtig och glad påsk med Söndagsöppet

  02.04.2012 Arkivet

  Ägg och påsk är teman man kan variera i det oändliga.

  Ägg och påsk är teman man kan variera i det oändliga. Så också i Söndagsöppet där Leif och Benny verkligen släpper loss, påsken till ära. Cay och Martin målar och pysslar lugnt med påskäggen.

 • Ortodox påsk kulminerar i fest och glädje

  04.04.2007 Arkivet

  Hur firar man påsk inom den ortodoxa kyrkan?

  Hur firar man påsk inom den ortodoxa kyrkan?